Παρασκευή 21 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Κλιμακώνονται οι ισραηλινές επιθέσεις και με χερσαίες επιχειρήσεις

Σκληρές μάχες στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα, ενώ αυξάνει ο αριθμός των απωλειών μεταξύ των αμάχων

Αμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Κόφι Ανάν από το Συμβούλιο Ασφάλειας και σύνοδο για την ανάπτυξη και διεθνούς δύναμης, κάτι που απέρριψαν άμεσα το Ισραήλ, αλλά και οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «πρόωρη» την όποια κίνηση

Παντού η εικόνα της καταστροφής

Associated Press

Παντού η εικόνα της καταστροφής
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται, από αέρος και θαλάσσης, το σφυροκόπημα του Λιβάνου, με την ισραηλινή αεροπορία, από χτες το πρωί μέχρι το μεσημέρι, να έχει πραγματοποιήσει 80 εξόδους. Σκληρές μάχες μαίνονται, πλέον, και στην ισραηλινο-λιβανική μεθόριο, όπου ισραηλινές ειδικές δυνάμεις, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων, έχουν εισέλθει στο λιβανικό έδαφος και προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους για να προχωρήσουν περαιτέρω. Ολα αυτά, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ σε έκτακτη ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε, κατ' αρχάς, την άμεση κατάπαυση του πυρός, πρότεινε τη σύσταση διεθνούς δύναμης και μοίρασε ευθύνες σε Ισραήλ και «Χεζμπολάχ». Το αίτημα Ανάν απέρριψε, πριν καν συζητηθεί από το Συμβούλιο, ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι οι «επιχειρήσεις θα συνεχιστούν».

Με 23 τόνους βομβών ισοπέδωσε περιοχή στη Νότια Βηρυτό η ισραηλινή αεροπορία, μετά από πληροφορίες ότι εκεί βρίσκονταν στελέχη της «Χεζμπολάχ» και ο ηγέτης της. Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι δε σκοτώθηκε κανένα μέλος της, ενώ άγνωστες παραμένουν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων. Επίσης, επλήγησαν 12 διαφορετικά σημεία δρόμων μεταξύ Λιβάνου - Συρίας, αλλά και 4 γέφυρες. Περισσότερο από εναγώνια, πλέον, είναι η έκκληση των ανθρωπιστικών οργανώσεων για τους εγκλωβισμένους αμάχους στο Νότιο Λίβανο, τους οποίους ο ισραηλινός στρατός έχει καλέσει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αλλά δεν έχει πάψει να τους βομβαρδίζει.

Χαρακτηριστική είναι η έκκληση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για τη διασφάλιση μιας εξόδου διαφυγής για τους 10.000 αμάχους που έχουν βρει καταφύγιο στο χριστιανικό χωριό Ρμέις, από όλες τις γύρω σιιτικές περιοχές, τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει νερό, τροφή, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα. Οι νεκροί άμαχοι στο Λίβανο ξεπερνούν, με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς, τους 320, ενώ ο αριθμός τραυματιών είναι πια αδιευκρίνιστος.

Αργά το βράδυ, ισραηλινή στρατιωτική πηγή επιβεβαίωνε την είδηση που είχαν μεταδώσει νωρίτερα ΜΜΕ, ισραηλινά και αραβικά, ότι υπάρχουν 6 ισραηλινές απώλειες, κατά τη διάρκεια των σκληρότατων μαχών σώμα με σώμα που σημειώνονται από την Τετάρτη, στην ισραηλινο-λιβανική μεθόριο. Ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν να εδραιώσουν τη θέση τους σε μια ζώνη περίπου 2 χιλιομέτρων. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι πολλές είναι και οι απώλειες της «Χεζμπολάχ».

Εκκλήσεις, ίσες αποστάσεις και προκλήσεις

«Στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής» βρίσκεται, κατά τον Κόφι Ανάν, ο Λίβανος και η ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός είναι περισσότερο από επείγουσα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τη «Χεζμπολάχ» να παραδώσει τους 2 Ισραηλινούς στρατιώτες στη λιβανική ηγεσία υπό τον Ερυθρό Σταυρό. Κατηγόρησε το Ισραήλ για «υπερβολική χρήση βίας» και παραδέχτηκε ότι «είναι λίγες οι ελπίδες για σύντομη κατάπαυση του πυρός», γι' αυτό τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής διεθνούς συνόδου για μακρόπνοη λύση.

Η ισραηλινή ηγεσία, πάντως, αρκέστηκε να διαρρεύσει ότι δεν αποκλείει τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων», ούτε τη «συμφωνία για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο». Ισραηλινοί αξιωματούχοι από τη μία υποστήριζαν ότι έχει πληγεί σημαντικά η δύναμη της «Χεζμπολάχ», από την άλλη προειδοποιούσαν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ευρείας χερσαίας επιχείρησης επί μακρόν.

Από την άλλη, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σινιόρα απηύθυνε νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός και διέψευσε ότι δήλωσε σε ιταλική εφημερίδα πως ζητά τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για να αφοπλιστεί η «Χεζμπολάχ». Ο Φουάντ Σινιόρα διευκρίνισε ότι δεν αποδεικνύεται ανάμειξη των Ιράν - Συρία στο Λίβανο και ότι αυτό που πιστεύει είναι πως «όσο επιτίθενται οι Ισραηλινοί τόσο ενισχύεται η Χεζμπολάχ, που ούτως ή άλλως δημιουργήθηκε στην προηγούμενη ισραηλινή εισβολή το 1982». Συμπλήρωσε ότι για να αφοπλιστεί η οργάνωση θα πρέπει πρώτα «να απελευθερωθούν τα κατεχόμενα, από το Ισραήλ, λιβανικά εδάφη και οι δεκάδες Λιβανέζοι κρατούμενοι».

Ο Λευκός Οίκος συντάχθηκε, πάλι, πίσω από το Ισραήλ, εκτιμώντας ότι «ίσως δεν είναι ακόμη ώρα για ανάπτυξη δύναμης ή κάποιας άλλης βοήθειας». Η αμερικανική βουλή σχεδόν ομόφωνα εξέφρασε τη στήριξή της στο Ισραήλ. Αντίθετα, η Μόσχα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «οι επιχειρήσεις του είναι πολύ πέραν των αρχικών αντιτρομοκρατικών διακηρύξεων» και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός. Τον κίνδυνο «ευρείας ανθρωπιστικής καταστροφής» επισήμανε και η φινλανδική προεδρία της ΕΕ, δηλώνοντας έτοιμη «να συμμετάσχει σε διεθνή δύναμη», ενώ αποδεσμεύτηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναχώρησε για την περιοχή, αργά χτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ