Παρασκευή 21 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Στη Ραμάλα από χτες η αποστολή αλληλεγγύης

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής, του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, του ΚΚ Ισραήλ, κινήματα ειρήνης και συνδικάτα χτες και σήμερα

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατά την αναχώρησή της από την Αθήνα
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατά την αναχώρησή της από την Αθήνα
Στη Ραμάλα της Παλαιστίνης βρίσκεται από χτες το πρωί η αντιπροσωπεία στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που δραστηριοποιούνται στο μαζικό κίνημα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και του ελληνικού λαού στους Παλαιστίνιους και το λαό του Λιβάνου που βρίσκονται στο στόχαστρο μιας ακόμα θηριωδίας από την πλευρά των Ισραηλινών και των συμμάχων τους, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους: Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Στέλιο Μπενετάτο, δήμαρχο Νίκαιας. Βαγγέλη Βακάλη, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο με τη ΝΑΣ. Χρήστο Κατσιώτη, πρόεδρο του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, υποψήφιο δήμαρχο Αγ. Δημητρίου. Σωτήρη Ζαργιανόπουλο, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και Γιώργο Παναγή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις

Από νωρίς χτες το πρωί, η ελληνική αποστολή είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες της Παλαιστινιακής Αρχής και του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον ΓΓ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης Μπαχάμ Σάλχι, με αντιπροσωπεία του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον ΓΓ του Κοινοβουλίου και βουλευτή της «Χαμάς» Μαχμούτ Ραμαχί και με τον υπουργό Δημοσίων Εργων της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπντουραχμάν Ζιντάν. Επίσης, το απόγευμα υπήρξαν συναντήσεις με εκπροσώπους κινημάτων ειρήνης και συνδικάτων της Παλαιστίνης.

Σήμερα, η αποστολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚ Ισραήλ, ενώ θα συμμετάσχει και σε συγκέντρωση Παλαιστινίων ενάντια στο τείχος που χτίζουν οι Ισραηλινοί.

Συνένοχοι στο έγκλημα Ισραήλ - ΗΠΑ - ΕΕ

Τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη των Παλαιστινίων ενημέρωσαν την ελληνική αντιπροσωπεία για την κατάσταση που επικρατεί στην Παλαιστίνη και ιδιαίτερα στη Δυτική Οχθη μετά τη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση των Ισραηλινών. Τα θύματα της θηριωδίας είναι κατά κανόνα άμαχοι, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει βασικές υποδομές στη Δυτική Οχθη, κάνοντας ανυπόφορη τη ζωή των κατοίκων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το 70% της περιοχής παραμένει χωρίς ρεύμα (ηλεκτροδοτείται μόνο για δύο ώρες τη μέρα), δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη λειτουργία κυρίως των νοσοκομείων.

Οι εκπρόσωποι του Παλαιστινιακού λαού χαρακτήρισαν δολοφονική και απάνθρωπη την επιθετικότητα των Ισραηλινών και κατήγγειλαν την υποκριτική στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ που κρατάνε ίσες αποστάσεις απέναντι στο θύτη και στο θύμα, στηρίζοντας επί της ουσίας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του Ισραήλ σε βάρος της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Κατήγγειλαν, επίσης, ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ δεν αναγνωρίζουν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση των Παλαιστινίων και αγνοούν προκλητικά το γεγονός ότι έχουν απαχθεί 8 υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ άλλοι 28 βουλευτές βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές. Στη δολοφονική στρατιωτική επέμβαση έρχεται να προστεθεί και ο ληστρικός οικονομικός στραγγαλισμός, γεγονός που επιτείνει τις δυσκολίες επιβίωσης των Παλαιστινίων.

Εκ μέρους του Παλαιστινιακού λαού ευχαρίστησαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη συνεπή και πολύμορφη αλληλεγγύη από τους εργαζόμενους και το λαό της Ελλάδας.

Από την πλευρά της ελληνικής αποστολής, ο Θανάσης Παφίλης μετέφερε την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ και συνολικά του ελληνικού λαού στον αγώνα των Παλαιστινίων για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Κατήγγειλε τη δολοφονική επιθετικότητα του Ισραήλ σε βάρος της Παλαιστίνης και του Λιβάνου που στηρίζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη

Η ελληνική αντιπροσωπεία έφτασε χτες το ξημέρωμα στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπου την υποδέχτηκε αντιπροσωπεία του ΚΚ Ισραήλ. Δίνοντας το στίγμα της αποστολής, ο Θανάσης Παφίλης δήλωσε λίγο πριν την αναχώρηση από το αεροδρόμιο της Αθήνας: «Θεωρούμε ότι εκφράζουμε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ότι υπάρχει τεράστια δυσαναλογία ανάμεσα στη θέληση, στα συναισθήματα του ελληνικού λαού και στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ. Μετά και τις δηλώσεις των κυρίων Καραμανλή και Παπανδρέου, επιβεβαιώνεται ότι όχι μόνο κρατούν ίσες αποστάσεις αλλά στην πράξη συντάσσονται με τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι βέβαια προχωρούν το σχέδιο "εκδημοκρατισμού" της Μέσης Ανατολής που προβλέπει την ανατροπή των καθεστώτων που για διαφορετικούς λόγους δε συντάσσονται με την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και το γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής.

Πιστεύουμε ότι είναι άμεσο, επείγον, να εκφραστεί με όλους τους τρόπους η αλληλεγγύη του Ελληνικού λαού, στον Παλαιστινιακό και Λιβανέζικο λαό, στους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Να οργανωθούν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, να υπάρξουν κι άλλες αντιπροσωπείες για να εκφράσουν άμεσα την ηθική και πολιτική συμπαράσταση προς τους λαούς και ασφαλώς να υπάρξει βοήθεια χρηματική είτε φαρμακευτική, ό,τι ζητούν δηλαδή, για να αντιμετωπίσουν κάποιες στοιχειώδεις ανάγκες που προκύπτουν εξαιτίας της δολοφονικής επίθεσης του Ισραήλ που φυσικά γίνεται με τις ευλογίες των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων».

Επίσης, ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, αναφέρθηκε στο ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που πήρε ο Δήμος την περασμένη βδομάδα και τόνισε: «Ξέρουμε ποιος είναι ο θύτης και ποιο είναι το θύμα. Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο αυτό. Δυστυχώς, είναι μια ιστορία επανάληψης όσο ο ιμπεριαλισμός έχει το πάνω χέρι. Είναι στη δύναμη των λαών και να αντικρούσουν και να περάσουν στην επίθεση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ