Παρασκευή 21 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «φίμωση» δε θα περάσει

Παχιά λόγια υποκρισίας και απροκάλυπτος εμπαιγμός είναι οι διακηρύξεις των γαλάζιων κυβερνώντων περί ισοτιμίας και αντικειμενικής ενημέρωσης του λαού ενόψει των δημοτικών εκλογών. Εχοντας συμπήξει μιαν ιερά συμμαχία με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχουν φροντίσει να διαμορφώσουν εξαιρετικά ανισότιμους όρους υπέρ των εκλεκτών τους υποψήφιων νομαρχών και δημάρχων, επιχειρώντας να «πνίξουν» και «εξαφανίσουν», κυρίως, τους υποψηφίους των ψηφοδελτίων συνεργασίας του ΚΚΕ.

Η αλήθεια είναι απλή: Δεν αντέχουν την ισοτιμία στην πληροφόρηση του ελληνικού λαού. Δεν τους συμφέρει η ισότιμη αντιπαράθεση με τους αγωνιστές υποψηφίους που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, ακριβώς γιατί «χαλάει τη σούπα» της δικομματικής παραπληροφόρησης, αποκαλύπτοντας την κοινή αντιλαϊκή στρατηγική τους. Σε μιαν ισότιμη αντιπαράθεση, υπάρχει «κίνδυνος» να καταδειχτεί η σκληρή - γι' αυτούς - πραγματικότητα. Οτι, δηλαδή, δεν υπάρχει δήμαρχος ή νομάρχης που στηρίχτηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που να ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και, κυρίως, στις πραγματικές ανάγκες του λαού, στο τοπικό επίπεδο. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι των τριών αυτών κομμάτων στηρίζουν την ίδια πολιτική.

Ακριβώς γι' αυτό έχουν φροντίσει να θέσουν τους όρους, ώστε να μετατρέψουν την πορεία προς τις εκλογές του Οκτώβρη σε δικομματική υπόθεση, σε ένα κακοστημένο ντέρμπι για δύο. Με απλά λόγια, θέλουν να βάλουν το λαό να στοιχηθεί είτε πίσω από τους εκλεκτούς υποψηφίους της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτούς, άλλωστε, σταματά η προβολή στα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα ενημέρωσης. Οι «άλλοι», απλά, δεν υπάρχουν... Με δυο λόγια, η «παράγκα» έχει στηθεί.

Ειδικά η κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να υποστηρίζει ότι, τάχα, δεν μπορεί να παρέμβει στα ιδιωτικά κανάλια. Η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών ήρθε να νομιμοποιήσει και εξαγνίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αρκεί να αναφερθεί ότι η εγκύκλιος ορίζει πως «δεν αποτιμάται σε χρήμα και δε συνυπολογίζεται στις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων, οι εμφανίσεις των υποψηφίων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ούτε η συμμετοχή τους σε κάθε είδους εκπομπές, όπως π.χ. πάνελ διαλόγου, δελτία ειδήσεων, ψυχαγωγικά προγράμματα, κλπ.». Οι πάντες βλέπουν και ακούνε ποιοι υποψήφιοι πραγματοποιούν τέτοιες «εμφανίσεις» και είναι εύκολα αντιληπτό τι σημαίνει η διαιώνιση της σημερινής ανισότιμης μεταχείρισης των υποψηφίων από τα ΜΜΕ. Δεν πρέπει, επίσης, να διαφεύγει ότι οι ίδιοι οι γαλαζοπράσινοι νομάρχες και δήμαρχοι έχουν φροντίσει να έχουν καλές σχέσεις με τους καναλάρχες και εκδότες, καθώς χειρίζονται διάφορα έργα και προγράμματα, μοιράζοντας ανάλογα την «πίτα»...

Το ζήτημα των ανισότιμων όρων στην προεκλογική αντιπαράθεση είναι σημαντικό, κυρίως γιατί διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την αλλοίωση του κριτηρίου ψήφου του λαού. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ας είναι, λοιπόν, σίγουροι ότι το μόνο που καταφέρνουν με αυτήν την ανισότιμη μεταχείριση είναι να χαλυβδώνουν τη θέληση των υποστηρικτών των ψηφοδελτίων που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, ώστε να καταργήσουν στην πράξη τα εμπόδια που επιχειρούν να θέσουν για να μη φτάσει η «φωνή» τους στο λαό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ