Παρασκευή 21 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΟΗΕ
«Οχι » στη διακοπή εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Το Ιράν προτίθεται να παράγει πυρηνικό καύσιμο εντός της χώρας γιατί έχει σχεδιάσει παραγωγή 20.000 MW πυρηνικής ενέργειας για την επόμενη 20ετία». Αυτό αναφέρεται ρητώς σε γραπτή δήλωση του επικεφαλής διαπραγματευτή της Τεχεράνης για το πυρηνικό του πρόγραμμα και εκπροσώπου του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Αλί Λαριτζάνι.

Στη δήλωσή του, εκτός από την έμμεση ξεκάθαρη αναφορά στην πρόθεση του Ιράν να μη διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου (γιατί μόνο διά μέσου αυτής θα μπορεί να παραχθεί πυρηνικό καύσιμο), ο Λαριτζάνι συμπληρώνει ότι η χώρα του «θέλει τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση και εξετάζει το πακέτο προτάσεων που της έχει παρουσιαστεί με σοβαρότητα». Κατηγορεί, επίσης, τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν διαρκώς να «θέσουν εμπόδια στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης».

Τέλος, στη δήλωση, που μεταδόθηκε από τα ιρανικά ΜΜΕ, καθίσταται σαφές ότι «σε περίπτωση που επιλεγεί η οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός από το διάλογο, και αν δε γίνει σεβαστό το δικαίωμα του ιρανικού λαού στην παραγωγή ενέργειας και επικρατήσει η τακτική των απειλών, τότε η Τεχεράνη θα αναθεωρήσει τις πυρηνικές της πολιτικές». Αν και ο Λαριτζάνι δε διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί με την «αλλαγή της πολιτικής», εκτιμάται ότι υπονοεί όσα η Τεχεράνη έχει και στο παρελθόν αναφέρει, δηλαδή διακοπή των επιθεωρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωνε ότι η «Μόσχα είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια απόφαση του ΟΗΕ που θα ενισχύει τις θέσεις της ΔΕΑΕ, θα δίνει, δηλαδή, συγκεκριμένη διορία στην Τεχεράνη να απαντήσει στις προτάσεις που της έχουν γίνει». Ο Λαβρόφ, πάντως, απέφυγε επισταμένα να αποσαφηνίσει αν η χώρα του θα υποστηρίξει ένα ενδεχόμενο ψήφισμα που θα προβλέπει και κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ