Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επαίσχυντη αντικομμουνιστική εκδήλωση

Σε μιαν επαίσχυντη λασπολογία ενάντια στη Σοβιετική Ενωση της περιόδου Στάλιν, επικεντρώθηκε η προχθεσινή εκδήλωση ποντιακών συλλόγων Καλλιθέας και Ταύρου, με την υλική και ηθική στήριξη της δημοτικής αρχής Καλλιθέας. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα ...«θύματα των σταλινικών διώξεων της περιόδου 1936 - '49», και από αυτήν δε θα μπορούσαν να λείπουν - ιδιαίτερα, προεκλογικά - οι «ευαισθητοποιημένοι» πολιτικοί, όπως ο Κ. Ασκούνης, δήμαρχος Καλλιθέας (ΠΑΣΟΚ), ο Χ. Πασβαντίδης, αναπληρωτής νομάρχης Αθηνών, αλλά και ο Απόστολος Κακλαμάνης...

Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης αναφέρθηκε πολλάκις στη «σταλινική παραφροσύνη», που, πρόβαλε πως, τάχα, στράφηκε με μένος κατά διαφόρων εθνοτήτων της περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τη θέση του ταξικού εχθρού θα πάρει ο εθνικός εχθρός. Θα υπάρχει το έθνος, που είναι εχθρός μέχρι να εξοντωθεί»!

Κι αυτό, όταν, σύμφωνα με σημείωμα του Δρ. Πολιτικών Επιστημών Αν. Γκίκα, διαπιστώνεται «μια εντυπωσιακή συνέχεια στη σοβιετική προσήλωση γύρω από την ανάπτυξη των εθνοτήτων καθ' όλη τη διάρκεια της σταλινικής περιόδου και αργότερα». Και ο Αμερικανός ιστορικός Τ. Martin γράφει πως: «Καμιά άλλη χώρα δεν κατάφερε να προσεγγίσει ποτέ το εύρος των ευνοϊκών προγραμμάτων που εφάρμοσε η Σοβιετική Ενωση για την ανάπτυξη των εθνοτήτων».

Ο Β. Αγτζίδης ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι «την περίοδο 1937-'38 χιλιάδες Ελληνες θα βασανιστούν για να ομολογήσουν ότι είναι πράκτορες της καπιταλιστικής Ελλάδας, εθνικιστές, χωρίς να έχουν καμιά ιδέα»! Ενώ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είχε αναπτυχθεί μια αυτονομιστική κίνηση Ελλήνων, μέλη της οποίας διατηρούσαν στενές σχέσεις με το φασιστικό καθεστώς του Ι. Μεταξά. Αλλες πηγές αναφέρουν καθαρά ότι ο εκτοπισμός των Ελλήνων έγινε με κριτήριο τις εθνικιστικές και αντικομμουνιστικές τους πεποιθήσεις. Και δεν περιελήφθησαν Ελληνες αδιακρίτως, όπως ισχυρίζεται ο Β. Αγτζίδης, αλλά όσοι είχαν ταξικό συμφέρον να αλλάξει το κοινωνικοπολιτικό σύστημα στην ΕΣΣΔ.

Συγκεκριμένα: Το 32% προερχόταν από τα κολχόζ (κατηγορούμενοι για σαμποτάζ), το 27% βρισκόταν σε εξειδικευμένες θέσεις, το 13% είχε διευθυντικές θέσεις, το 10% υπάλληλοι, το 6% εκπαιδευτικοί και μόλις το 3% εργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ