Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Δεκαετίες εμπαιγμού αντί λύσης των προβλημάτων τους

Μιλά στον «Ρ» ο Γρηγόρης Φώτου, πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ

Δεκαετίες, τώρα, μετά τον επαναπατρισμό τους από την πολιτική προσφυγιά - 60 χρόνια μετά τον Εμφύλιο, δεκάδες χιλιάδες Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες, πρώην μαχητές του ΔΣΕ και της Εθνικής Αντίστασης, τα παιδιά και οι οικογένειές τους που επέστρεψαν από τις πρώην φιλόξενες σοσιαλιστικές χώρες, αλλά και πολλοί που παραμένουν στις χώρες αυτές παρά τη θέλησή τους, αντιμετωπίζονται ακόμα με πνεύμα εμφυλιοπολεμικό, σ' ορισμένες περιπτώσεις και, βεβαίως, με αδιαφορία για τα ζητήματα που τους αφορούν. Οι ευθύνες βαρύνουν τόσο τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που επί δύο δεκαετίες αρνούνταν να ικανοποιήσουν τα δίκαια βασικά αιτήματά τους, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρεί τελειωμένη την υπόθεση στη βάση του «ο γέγονε γέγονε»!

Για όλα αυτά τα ζητήματα ο «Ρ» είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), Γρηγόρη Φώτου, ο οποίος είναι αρκετά αποκαλυπτικός:

Ενα κεντρικό ζήτημα που μας απασχολεί ως Ενωση και δείχνει και το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα ζητήματα των πολιτικών προσφύγων, αναφέρει ο Γρ. Φώτου, είναι το ζήτημα να μπορέσουν να επαναπατριστούν όλοι οι πολιτικοί πρόσφυγες, οι οικογένειες και τα παιδιά τους, που δεν τους το επιτρέπουν, άμεσα ή έμμεσα. Πρόκειται για τους πολιτικούς πρόσφυγες που δεν τους αναγνωρίζουν το γένος, αν και είναι Ελληνες που αγωνίστηκαν με το Δημοκρατικό Στρατό. Ενώ ζητάνε από ανθρώπους υπερήλικες να τρέχουν να βρουν πιστοποιητικά, αντί, αυτόματα με την επιστροφή, να αποδίδεται η ιθαγένεια.

Πολλοί είναι οι πολιτικοί πρόσφυγες που, με το όριο των 5 χρόνων που έβαλαν όταν στη δεκαετία του '80 ψήφισαν το σχετικό νόμο, δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν γιατί είχαν υποχρεώσεις με τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Και, τώρα, δεν τους αναγνωρίζονται τα δικαιώματα που προβλέπονται στο νόμο για τους επαναπατριζόμενους πολιτικούς πρόσφυγες. Το εξοργιστικό είναι ότι ρίχνουν την ευθύνη στους ίδιους τους πρόσφυγες που, τάχα, δεν αξιοποίησαν την 5ετία! Αλλά στο ερώτημα γιατί να μπαίνει τέτοια προθεσμία δεν απαντά κανένας αρμόδιος.

Είναι ακόμα περιπτώσεις που λόγω μεικτών γάμων δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα στα παιδιά και τα εγγόνια τους να επιστρέψουν, δεν τους αναγνωρίζουν την ελληνική ιθαγένεια. Και πολλοί που επέστρεψαν ταλαιπωρούνται αφού δεν τους αναγνωρίζονται τα δικαιώματά τους. Και να σκεφθεί κανείς πως αυτό γίνεται, παρά το νόμο για την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου που ψηφίστηκε ομόφωνα απ' όλα τα κόμματα, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ. Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχουν παιδιά ή εγγόνια πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα που τους θεωρούν οικονομικούς μετανάστες και πληρώνουν χρήματα για την παραμονή στην πατρίδα των γονιών τους...

Πέραν αυτών, τονίζει ο Γρ. Φώτου, υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος παιδιών των πολιτικών προσφύγων που δουλεύουν στο δημόσιο και δεν τους αναγνωρίζουν την 5ετία όπως έπρεπε. Ανισότιμη μεταχείριση υφίστανται κάποιες κατηγορίες, π.χ., νοσηλευτές με διπλώματα που τους τα υποβαθμίζουν. Ενώ, όσον αφορά στις δημευμένες περιουσίες τις οποίες έπρεπε να αποδώσουν στους πολιτικούς πρόσφυγες, τις αντάλλαξαν κατά κανόνα με υποδεέστερης αξίας. Το χειρότερο, καμία πρόνοια δεν υπήρξε για την απόδοση της καταπατημένης περιουσίας (χωράφια, οικόπεδα, κλπ.).

Με εξαίρεση το ΚΚΕ, που επανειλημμένα έχει φέρει τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων και στη Βουλή και στους αρμόδιους υπουργούς, εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ, από τα άλλα κόμματα που είναι και υπεύθυνα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά, μόνο αρνήσεις και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις αντιμετωπίζουμε συνεχώς. Αλλά, υπογραμμίζει, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα διεκδικώντας ό,τι μας ανήκει. Και, βέβαια, βγάζουμε και τα πολιτικά συμπεράσματά μας.


Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ