Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Κερδοσκοπία με ανεμογεννήτριες σε βάρος του νησιού

Καταγγέλλουν η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ και η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης Χίου»

Σε αναστάτωση και κινητοποίηση βρίσκονται οι κάτοικοι της Χίου, εξαιτίας της μεθόδευσης για την εγκατάσταση στο νησί μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών - μια κερδοσκοπική επένδυση που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του νησιού, που απειλείται, έτσι, με καταστροφή περιβαλλοντική κλπ. - από την ιδιωτική εταιρία «Ρόκας - Iberdrola». Πρόκειται για επένδυση με 187 ανεμογεννήτριες, που θα αναπτύσσονται από τις ανατολικές μέχρι τις δυτικές ακτές του νησιού, περνώντας ακόμα και μέσα από αρχαιολογικούς χώρους.

Το ζήτημα ανέδειξε, αρχικά, η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, που, με σχετική ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι η επένδυση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες του νησιού, αλλά επιχειρείται στο πλαίσιο των κερδοσκοπικών ιδιωτικών επενδύσεων με την απελευθέρωση του τομέα Ενέργειας και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Χαρακτηριστικό είναι ότι προβλέπεται να παράγονται κοντά 400 Μεγαβάτ, έναντι, περίπου, 50, που χρειάζεται το νησί της Χίου. Και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται σε άλλα νησιά με διπλό καλώδιο και προς το Αλιβέρι με διπλό υποθαλάσσιο καλώδιο.

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, η πώληση ρεύματος προς την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ γίνεται με όρους ληστρικούς, αφού η ΔΕΗ αγοράζει από τα ιδιωτικά αιολικά πάρκα 27 δρχ/ kWh όταν το κόστος από τα δικά της αιολικά πάρκα είναι μικρότερο των 12 δρχ/ kWh (στοιχεία ΡΑΕ). Ηδη, στο λογαριασμό που πληρώνουν οι Ελληνες καταναλωτές, ενσωματώνεται το ειδικό τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που ουσιαστικά περνάει μέσω των επιδοτήσεων στους ιδιώτες παραγωγούς.

Αντίθετα, το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα νησιά μας, και ιδιαίτερα τα μεγάλα που έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από το πετρέλαιο, έχουν ανάγκη από υβριδικά συστήματα (υδροαιολικά), μεικτά με άλλες ΑΠΕ, (π.χ. γεωθερμία στη Μυτιλήνη). Συστήματα, τα οποία αποσκοπούν να απεξαρτήσουν τα νησιά μας από την ενεργοβόρα εξάρτηση του πετρελαίου. Με την κατασκευή φραγμάτων στα νησιά, μπορεί σήμερα με κατάλληλα υβριδικά πάρκα να λυθούν δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα, που είναι το ενεργειακό και η υδροδότηση, με επίκεντρο, όμως, τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα υπερκέρδη των εταιριών, υπογραμμίζεται και διευκρινίζεται:

Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ δηλώνει ότι το θέμα των ΑΠΕ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά μέσα στο πλαίσιο της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα που γίνεται σήμερα. Αλλά μόνον από έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο εθνικό φορέα ενέργειας, που θα λειτουργεί στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, στόχος επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε..

Η δημοτική παράταξη

Το μείζον αυτό ζήτημα της συγκεκριμένης επένδυσης έφερε, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ομηρούπολης, η παράταξη «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης», με υποψήφιο δήμαρχο τον Μάρκο Σκούφαλο. Οπου ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γιώργης Παντελίδης κατέθεσε την άρνηση της παράταξης σε μια τέτοιου μεγέθους επένδυση, που αλλοιώνει πλήρως τα τοπικά και πολιτιστικά της χαρακτηριστικά.

Ο Μάρκος Σκούφαλος καυτηρίασε το γεγονός ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση παζαρεύουν, σε τελική ανάλυση, με τον επίδοξο επενδυτή για το πόσο ακριβά θα πουλήσουν την περιοχή των προγόνων μας. Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει μια απόφαση που θα υποθηκεύει το μέλλον του τόπου και των επόμενων γενεών. Και, φυσικά, σε καμιά περίπτωση δε δεσμεύει αυτή, την πολιτική της παράταξης στο μετεκλογικό τοπίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σχεδόν, άμεση εκδηλώθηκε η αντίδραση των κατοίκων της Χίου και φορέων του νησιού. Την περασμένη Κυριακή, με πρωτοβουλία της παράταξης της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Χίου», πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με τη συμμετοχή πλήθους Χιωτών. Ενώ η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ καλεί σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για να μην περάσουν τα καταστροφικά για το νησί σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ