Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διάλυση πριν το ξεπούλημα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Στόχος μας είναι να έχουμε τελειώσει με την Ολυμπιακή μέσα στο 2006» είπε προχτές ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκας, προσθέτοντας ότι έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίστα με 10 υποψήφιους «επενδυτές», μεταξύ των οποίων και Ελληνες. Οι δηλώσεις Δούκα γίνονται σε μια περίοδο που οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» (ΟΑ) παρουσιάζουν κάκιστη εικόνα, λόγω έλλειψης ιπτάμενου προσωπικού.

Βέβαια, η συγκεκριμένη εικόνα της ΟΑ δεν είναι τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από την εικόνα μιας εταιρίας, που ο ιδιοκτήτης της - εν προκειμένω η κυβέρνηση - έχει προγραμμένη την πορεία της. Και η πορεία αυτή δεν είναι άλλη από το κλείσιμο ή την εκποίηση της εταιρίας στους ιδιώτες.

Οσο κι αν φαίνεται «επιχειρηματικά παράδοξο» το γεγονός ότι πριν το ξεπούλημα ο ιδιοκτήτης επιχειρεί να απαξιώσει με κάθε τρόπο το «προϊόν» του, η εξήγηση στην προκειμένη περίπτωση είναι απλή: Στόχος της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, είναι η πλήρης και συνειδητή απαξίωση, συρρίκνωση του ομίλου εταιριών της ΟΑ. Αυτή είναι η εντολή των εταίρων μας στις Βρυξέλλες, την οποία οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφαρμόζουν χρόνια τώρα δουλικά, με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιριών στον κλάδο των αερομεταφορών.

Τραπεζικές ανακατατάξεις

Στο «φόρτε» της βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η διαδικασία συγχωνεύσεων - εξαγορών στο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οι πρόσφατες εξελίξεις πάτησαν και πάνω στις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που πέρασε η κυβέρνηση στις τράπεζες και οι οποίες άνοιξαν για τα καλά την όρεξη των τραπεζιτών. Με φόντο την υπερσυσσώρευση κερδών, η Εθνική Τράπεζα ανοίγει πανιά για την τουρκική αγορά, η Εμπορική Τράπεζα, μετά και τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου, γίνεται αποδέκτης διαφόρων «προτάσεων γάμου» από ξένα κεφάλαια και άλλους επίδοξους «μνηστήρες». Οι εξελίξεις αυτές τίποτα το καλό δεν προοιωνίζονται για τις λαϊκές τάξεις και στρώματα. Αντίθετα, οι πρώτες «παράπλευρες απώλειες» είναι προ των πυλών. Οι προαλειφόμενοι για τη θέση του αφεντικού στην Εμπορική Τράπεζα - πριν καν ανοίξουν τα χαρτιά τους - διαμήνυσαν ήδη τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά τις ...μη αποδοτικές δραστηριότητες. Η καμπάνα βαράει δυνατά για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και για άλλες θυγατρικές επιχειρήσεις, με τις οποίες σκοπεύουν να ξεμπερδεύουν οριστικά. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ περί άλλα τυρβάζει. Από κοινού με συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και το λοιπό συνονθύλευμα κόπτονται για την ...ελληνικότητα του «ντόπιου» τραπεζικού κεφαλαίου και για την ορθότητα των επιχειρηματικών επιλογών του. Είναι χρήσιμο για τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα δικά τους πολύτιμα συμπεράσματα.

Η... λεπτομέρεια

Οτι το θράσος δε λείπει από το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι το γνωστό. Το ξέρει όλος ο κόσμος. Ετσι, δε μας εκπλήσσει ότι η Β. Παπανδρέου, με βάση τη χτεσινή δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη φορολογία εισοδήματος του 2005, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία... καταγγέλλει τη ΝΔ, επειδή αυξήθηκε η φορολογία των μισθωτών - συνταξιούχων, ενώ μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων.

Πραγματικά έτσι είναι. Μόνο που η Β. Παπανδρέου... ξέχασε μια μικρή λεπτομέρεια. Τα στοιχεία αφορούν το οικονομικό έτος 2005, δηλαδή τη φορολογία εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2004. Και αν θυμόμαστε καλά, τα μεγέθη της εισοδηματικής πολιτικής και της φορολογίας των επιχειρήσεων του 2004, είχαν διαμορφωθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003...

Αχ κυρία Βάσω πώς σας ξέφυγε αυτή η... μικρή διαφορά, η οποία αποκαλύπτει όμως πόσο «κολλητοί» ήσασταν με τους επιχειρηματίες; Τώρα, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στα... επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ, έχει κάνει τα αίσχιστα και τα ακατoνόμαστα, ούτε λόγος.

Επιμύθιο: Ο δικομματισμός συνιστά το πολιτικό πρόβλημα. Αυτόν πρέπει να «αποδομήσουμε» και στις δύο εκδοχές του. Για να ανασάνει ο κόσμος που τώρα πνίγεται από την μπόχα και την υποκρισία...

Σπουδή...

Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν έντεκα σούπερ μάρκετ, γιατί, όπως διαπιστώθηκε, στη διάρκεια ελέγχων που διενήργησαν κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν εφάρμοζαν την πρόσφατη αγορανομική διάταξη που ορίζει ότι θα πρέπει οι τιμές να αναγράφονται και ανά μονάδα μέτρησης του προϊόντος. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα: «Ατλάντικ», «Αλιμέντα Top», «Αφοί Αγγελίδη & Σία», «BAZAAR», «Δούκας», «Extra Πρώτα και Φθηνά», «Market In», «Nova Αλιμέντα», «Παπαγεωργίου», «Προμηθευτική Τροφίμων», «Τροφίνο». Να έδειχνε τέτοια σπουδή η κυβέρνηση και για την καθημερινή καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων... Αλλά, βέβαια, αυτή εμπίπτει στους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» και άρα είναι «νόμιμη»...

Ο Καιάδας των «φιλάνθρωπων»

Ο Καιάδας χάσκει πλέον μπροστά μας. Και σέρνουν ως το χείλος του αυτούς που αυτή η βάρβαρη εξουσία της πλουτοκρατίας σκίζει τα ιμάτιά της ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για την «τύχη» τους. Για ομάδες εργαζομένων, που για συγκεκριμένους λόγους χρειάζονται κοινωνική ευαισθησία. Αυτή η εξουσία, λοιπόν, και οι πολιτικοί ταγοί της δεν αφήνουν μέρα να περάσει χωρίς να προπαγανδίσουν την υποτιθέμενη ...φιλευσπλαχνία του «κοινωνικού κράτους», που προσφέρει μικρόψυχη ελεημοσύνη. «Κόπτονται», τάχα, για τα δικαιώματα των «αδύναμων» και των «ευπαθών κοινωνικών ομάδων», εκτοξεύοντας υποκριτικές κορόνες «φιλανθρωπίας».

Πράγματι, είναι τόση η ευαισθησία της πολιτικής εξουσίας, που το υπουργείο Παιδείας καταδικάζει σε μόνιμη ανεργία δώδεκα νέους ανθρώπους, στερώντας τους ουσιαστικά το δικαίωμα στη ζωή. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για δώδεκα ανθρώπους κατόχους πτυχίου και, τουλάχιστον πέντε διπλωμάτων ωδείου μουσικών οργάνων αναγνωρισμένου μη πανεπιστημιακού ιδρύματος του κλάδου ΠΕ16 Μουσικής, οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία σε μουσικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι. Οι εννέα από αυτούς πάσχουν από τη νόσο της σκλήρυνσης κατά πλάκας και τρεις από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία. Και τώρα έρχεται το υπουργείο Παιδείας - με σχετικό νομοσχέδιο που έφερε πρόσφατα στη Βουλή - να τους αποκλείσει από την εκπαιδευτική διαδικασία, στερώντας τους το δικαίωμα να εργαστούν στο Δημόσιο είτε ως αναπληρωτές, είτε ως ωρομίσθιοι.

Αγνοώντας δικαιώματα και ανάγκες, η κυβέρνηση της ΝΔ καταπατά νόμους (3194/2003) που προβλέπουν την προώθηση των ομόζυγων και σκληρυντικών στον πίνακα των αναπληρωτών και ορίζουν τη νόσο του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος ως «αυτοτελή νόσο της οποίας οι πάσχοντες αποτελούν ευπαθή ομάδα ασθενών που χρήζει ιδιαίτερης πρόνοιας από την πολιτεία» (3402/2005), αλλά και το Σύνταγμα (άρθρο 21, παρ. 2) που προβλέπει ειδική φροντίδα από το κράτος.

Και αυτή η παραβίαση έχει αλυσιδωτές συνέπειες. Καθώς η ανεργία, η ανέχεια, η περιθωριοποίηση και η οικονομική ασφυξία δε μαστίζουν, δεν κόβουν τα πόδια μόνο των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους. Γιατί εδώ και ένα χρόνο - από πέρυσι είναι άνεργοι - είναι αναγκασμένοι να ζουν και να συντηρούνται από τις μισθοσυντήρητες οικογένειές τους, να πληρώνουν 1.500 ευρώ για κάθε θεραπεία, τεράστια ποσά, προκειμένου να μετακινηθούν με ασφάλεια και πολλά άλλα. Δε ζητούν «ελεημοσύνη». Να ζήσουν θέλουν και είναι δικαίωμα και απαίτησή τους σαν εργαζόμενοι άνθρωποι. Και την ίδια ώρα, κράτος και κυβέρνηση, τους στερεί το δικαίωμα να ζουν στιγματίζοντάς τους ως «άχρηστους πολίτες».

Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό. Απέναντι στην ευαισθησία της «φιλανθρωπίας» και της ελεημοσύνης των κυρίαρχων που πλουτίζουν σκοτώνοντας τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου, απαιτείται αγώνας για το δικαίωμα στη ζωή, μαζικός πολιτικός αγώνας, που να διεκδικεί δωρεάν εξασφάλιση και παροχή από το κράτος στους χρονίως πάσχοντες όλων των αναγκαίων για τη ζωή τους εφοδίων, για την εκπαίδευσή τους, την επαγγελματική τους αποκατάσταση και την καθημερινή τους ζωή. Και αυτός ο αγώνας, μας αφορά όλους. Γιατί την ίδια ώρα που καταδικάζουν αυτούς τους ανθρώπους, τέτοιες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, να μην μπορούν να ζήσουν, τσακίζουν και τη ζωή των άλλων εργαζομένων για να πλουτίζουν. Γι' αυτό πρέπει να τους καταργήσουμε.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

Το «μέγα ερώτημα»

Γρηγοριάδης Κώστας

ΛΙΓΟ ΝΩΡΙΣ ίσως, αλλά μάθαμε - και μάλιστα διά στόματος πρωθυπουργού χτες στη Βουλή - ποιο θα είναι το «μέγα ερώτημα» των επόμενων βουλευτικών εκλογών: Το «ποιο κόμμα θα εξασφαλίσει το κράτος δικαίου και την εφαρμογή του Συντάγματος». Αυτό θα πρέπει να απαντήσουμε με την ψήφο μας.

Δικαιούμαστε όμως κι εμείς μερικές ...διευκρινιστικές ερωτήσεις: Ποιου Συντάγματος; Αυτού που έχουν συμφωνήσει ότι θα φτιάξουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συναινώντας κατ' αρχήν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ποιος ξέρει πού αλλού;

Και ποιου κράτους δικαίου; Αυτού που επιστρατεύει απεργούς ναυτεργάτες; Αυτού που υλοποιεί ευρωπαϊκές συμφωνίες για ανεμπόδιστη δράση μυστικών υπηρεσιών; ΄Η μήπως αυτού που παρακολουθεί με κάμερες, φακελώνει και συλλαμβάνει οποιονδήποτε του αρέσει;

Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε διαφώνησε με αυτή την επισήμανση. Προφανώς μάλλον τον βολεύουν κι αυτόν τα εν λόγω κριτήρια.

Αλλωστε, είναι κάτι παραπάνω από προφανές στις μέρες μας ότι με τις εκλογές μόνο διαχειριστή αλλάζουμε. Πολιτική, κατευθύνσεις, δομές αυτά είναι δεδομένα και σχεδιασμένα με τον πιο ολοκληρωτικό τρόπο.

ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι για τα αποτελέσματα των εξετάσεων φταίνε οι μαθητές που δεν είναι επιμελείς και δε διαβάζουν τα μαθήματά τους; Μήπως πάλι φταίνε οι γονείς που δεν ασχολούνται με την εκπαίδευση των παιδιών τους;

Οπως και να 'χει πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση δε φαίνεται να διακατέχονται από ενοχές. Θεωρούν ότι έφτιαξαν ένα ακόμη αντικειμενικό σύστημα εξετάσεων και ...καθάρισαν.

Εκτός πια αν έχουν κάποιο εκπληκτικό πρόγραμμα εργασιακής αποκατάστασης των αποφοίτων των λυκείων, ώστε με τα εφόδια που πήραν από τη βασική εκπαίδευση να βρουν δουλιά και ...ντρέπονται να μας το ανακοινώσουν.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Φύσει και θέσει εργοδότες!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οποιος επιθυμεί να ενημερωθεί για τις επίσημες θέσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων για τις εργασιακές σχέσεις στους δήμους χρειάζεται να κάνει τις εξής απλές κινήσεις: Να πληκτρολογήσει στον υπολογιστή του www.poeota.gr και να ανατρέξει στα ντοκουμέντα του τελευταίου συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Ανάμεσα σε αυτά, η ομιλία του Πάρι Κουκουλόπουλου, προέδρου του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία υπογραμμίζεται... ρητά:

«... με βάση τον Κώδικα ο Δήμαρχος αναγκαστικά είναι Προϊστάμενος όλων των Υπηρεσιών. Ακόμα και να θέλουμε να αποποιηθούμε αυτό το ρόλο, είμαστε εκ των πραγμάτων φύσει και θέσει και εργοδότες. Μια ιδιότυπη μορφή φυσικά εργοδότη, αφού εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν είναι δικό του μαγαζί ο Δήμος φυσικά. Αλλά εν πάση περιπτώσει έχει το ρόλο του εργοδότη, αυτόν που παίρνει το κράτος για το υπόλοιπο δημόσιο». Λογικά ακούγονται αυτά που λέει ο κ. Κουκουλόπουλος. Δήμους - επιχειρήσεις έχουν κατασκευάσει, εργοδότες είναι οι άνθρωποι... Τι να πει;

Οι ποσοστώσεις...

Παραθέτουμε ένα μόνο από τα άφθονα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι, πρώτον, οι «ποσοστώσεις» όχι μόνο δεν απαντούν, αλλά και συσκοτίζουν τις αιτίες της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών και δεύτερον, ότι η κυρίαρχη πολιτική (και τα κόμματα που τη στηρίζουν) θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστή στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων: Στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ηλιούπολης, με πρόταση της δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ), τη συμφωνία της παράταξης της ΝΔ και την αποχή από την ψηφοφορία της παράταξης του ΣΥΝ, αποφασίστηκε η απασχόληση 120 ανέργων σε δημοτικές υπηρεσίες υγείας, με την επισήμανση ότι τουλάχιστον το 60% των θέσεων θα καλυφθεί από γυναίκες.

Το αν όμως μια τέτοια απόφαση «ευνοεί» αληθινά, ακόμα κι αυτές τις λιγοστές άνεργες γυναίκες, φαίνεται αλλού: Πρόκειται για απασχόληση που θα διαρκέσει μόλις για 18 μήνες, μόνο με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς ένσημα...

... μας «μαράνανε»

Δηλαδή, αυτό που «προσφέρουν» στις γυναίκες (οι ίδιες δυνάμεις που στηρίζουν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τους «διαλόγους» κι ό,τι άλλο βολεύει το κεφάλαιο) είναι «ποσοστά» στην εποχιακή απασχόληση, στους περιστασιακούς μισθούς, και μάλιστα με όρους που καταργούν το δικαίωμα στη σύνταξη!

Οι εργαζόμενες, βέβαια, θα συνεχίσουν να ακούνε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τους ΣΥΝοδοιπόρους τους να υπερθεματίζουν για τις «ποσοστώσεις». Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Οταν, όμως, η κουβέντα φτάνει στο «ζουμί» της υπόθεσης, αποκαλύπτεται αν πρόκειται για ...αφελείς σκέψεις ή θέσεις που υποσκάπτουν τα συμφέροντα των εργαζόμενων γυναικών. Να, με βάση ποια συγκεκριμένη εμπειρία - που δεν είναι μεμονωμένη ούτε αφορά μόνον σε έναν τομέα - πρέπει να φτάσει στις κάλπες των τοπικών εκλογών κάθε εργάτρια...

Κάτι ... ξέχασε

Τη νοημοσύνη μας προσέβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη. Γνωρίζουμε πως το κόμμα του έχει παράδοση σε αυτό, αλλά δεν μπορεί να ...ξεχνάει τις πράξεις του! Τι ξέχασε ο κ. Αλαβάνος; Την επίσημη συνεργασία του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ στις νομαρχίες Πρεβέζης και Τρικάλων και στους δήμους Ζωγράφου, Πετρούπολης, Πεντέλης, Λυκόβρυσης, Νέας Χαλκηδόνας, Αγίου Δημητρίου, Χολαργού, Παλλήνης, Ελευσίνας και Ρέντη. Και αυτά ισχύουν μέχρι ώρας, ο κατάλογος προβλέπεται να μεγαλώσει στη συνέχεια.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποσιωπήθηκαν στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου. Το συμπέρασμα - απ' τα λεγόμενα του Αλ. Αλαβάνου - είναι πως ο ΣΥΝ... γενικά συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με ανθρώπους που προέρχονται απ' το ΠΑΣΟΚ ή που προέρχονται απ' τον «ευρύ σοσιαλιστικό χώρο», όπως είπε. Στρουθοκαμηλισμός και κοροϊδία! Βαφτίζουν τις επίσημες ΣΥΝεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, συνεργασίες με πρόσωπα... Και, βέβαια, καθόλου δεν ξεχνάμε την πολιτική συνεργασία σε αντιλαϊκή κατεύθυνση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην ηγεσία των οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ).

ΨυλλοΚΑΤάγματα

Φαίνεται απίστευτο, αλλά συνέβη κι αυτό: Το νοσοκομείο ΚΑΤ γέμισε ψύλλους και κλήθηκε επειγόντως συνεργείο για απολύμανση. ΨυλλοΚΑΤάγματα θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς, κάνοντας συνδυασμό των λέξεων. Ομως, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και έχουν να κάνουν με τις υπηρεσίες καθαριότητας στα δημόσια νοσοκομεία που όχι μόνο έχουν εγκαταλειφθεί, αλλά και εκχωρούνται συνεχώς σε ιδιώτες...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαϊκή υπόθεση

Στη χτεσινή μας ΑΠΟΨΗ σημειώναμε τους λόγους για τους οποίους η Παιδεία, ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι καθήκον τους να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη μόρφωση όχι μόνο στο όνομα των παιδιών τους, αλλά και στο όνομα της προοπτικής μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μέσο προς την οποία είναι και η κατάκτηση της γνώσης.

Είναι κατά συνέπεια σπουδαίο το ότι αυτές τις μέρες στο πλάι των φοιτητών διαδηλώνουν εργάτες και υπάλληλοι, ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που στοχοποιούν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από μια Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Χρειάζεται όμως πολύ περισσότερα να γίνουν. Απαιτείται η συζήτηση για την εκπαίδευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων να απλωθεί σε ολόκληρη την κοινωνία. Απαιτείται να διαμορφωθεί ένα κοινωνικοπολιτικό πλειοψηφικό ρεύμα, ισχυρό και ικανό να βάλει φραγμό στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σε κάθε άλλο συναφές που θα έρθει αύριο από την κυβέρνηση της ΝΔ ή κάποια άλλη κυβέρνηση που θα υπηρετεί τα ίδια συμφέροντα. Ενα κοινωνικοπολιτικό πλειοψηφικό ρεύμα ικανό ακόμα και να παρεμποδίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος μέσω της οποίας θα μπει η «ταφόπλακα» στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Στη διαμόρφωση μιας τέτοιας πλειοψηφίας, που με όρους κινήματος θα ανακόπτει αρνητικές εξελίξεις, θα υποδαυλίζει διεργασίες και ζυμώσεις και θα φέρνει στην πρώτη γραμμή της πάλης ολοκληρωμένες διεκδικήσεις για την Παιδεία που να απαντούν στις λαϊκές ανάγκες, χρειάζεται να χτυπούν όλα τα σφυριά, καθενός καταρχήν που κατανοεί αυτή την αναγκαιότητα. Αλλωστε, αυτός ο στόχος δεν μπορεί να είναι και δεν είναι ξεκομμένος από το στόχο για τη διαμόρφωση μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας που θα αγωνίζεται για την ικανοποίηση του συνόλου των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας, θα αποσπά κατακτήσεις, θα διαμορφώνει το συσχετισμό δυνάμεων υπέρ της εργατικής τάξης και του λαού.

Προσπάθεια δύσκολη, η αναγκαιότητά της όμως είναι ευθέως ανάλογη της επίθεσης που ξεδιπλώνεται όχι μόνο σε βάρος της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, αλλά εναντίον του συνόλου των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού και των παιδιών του. Η υπόθεση της Παιδείας δίνει την ευκαιρία αυτή η προσπάθεια να αποκτήσει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, να βαθύνει, να φέρει άμεσα τα πρώτα αποτελέσματα. Κι εδώ κάθε εργαζόμενος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να συμβάλει στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, να γίνει μέρος αυτής της κοινωνικοπολιτικής πλειοψηφίας που θα υπερασπίσει την Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, που θα διαμορφώσει τους απαραίτητους όρους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, οι μέρες μιας λαϊκής εξουσίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ