Τη δρομολόγηση ενός δημοψηφίσματος κατά των μέτρων διπλωματικής και πολιτικής απομόνωσης που εφαρμόζουν εναντίον της οι 14 εταίροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης - εξαιτίας της συμμετοχής στην αυστριακή κυβέρνηση του ακροδεξιού και εθνικιστικού κόμματος των Ελευθέρων - αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ.
Η σχετική απόφαση θα συζητηθεί σήμερα, ακριβώς πέντε μήνες μετά την ορκωμοσία τής πλέον αμφιλεγόμενης κυβέρνησης της μεταπολεμικής Αυστρίας, στην αποκαλούμενη «επιτροπή συνασπισμού» των δύο κυβερνητικών κομμάτων - του συντηρητικού Λαϊκού του Β. Σιούσελ και των Ελευθέρων. Η επιτροπή είχε διαπραγματευτεί τη συμφωνία συνασπισμού και το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμά τους και στην οποία συμμετέχει και ο πρώην αρχηγός των Ελευθέρων ΓιεργκΧάιντερ.
Ο Χάιντερ απαίτησε σήμερα την έναρξη των προετοιμασιών για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Συγχρόνως προειδοποίησε τη Γαλλία, πως η Προεδρία της στην ΕΕ αυτό το εξάμηνο θα χαρακτηριστεί από στασιμότητα, μια και γι' αυτό, όπως άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ο ίδιος, θα φροντίσει κατάλληλα η Αυστρία, μπλοκάροντας τόσο τη διεύρυνση της ΕΕ προς Ανατολάς, όσο και τις κοινοτικές εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.
Το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος προβλέπει μια πρώτη συζήτηση στη Βουλή - στην οποία τα δύο κυβερνητικά κόμματα διαθέτουν άνετη πλειοψηφία - στις 12 Ιούλη. Η τελεσίδικη απόφαση από τη Βουλή προβλέπεται να παρθεί στις 20 Σεπτέμβρη, εάν μέχρι τότε από πλευράς των 14 εταίρων - και ειδικότερα των τριών «σοφών» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θα εξετάσουν την πολιτική κατάσταση στην Αυστρία - δεν υπάρξει πρόταση για άρση των κυρώσεων, κάτι που έχει βέβαια αποκλειστεί από τη γαλλική Προεδρία, μια και ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν αποσαφήνισε προχτές, πως η έκθεση των «σοφών» δεν πρόκειται να είναι έτοιμη πριν το τέλος του χρόνου. Ως πιθανότερη ημερομηνία διενέργειας του δημοψηφίσματος αναφέρεται η 22 Οκτώβρη.
Την έντονη αντίθεσή τους στο δημοψήφισμα - το οποίο σύμφωνα με παρατηρητές τόσο στην Αυστρία όσο και στις άλλες κοινοτικές χώρες θα οδηγούσε σε παραπέρα κλιμάκωση των τεταμένων σχέσεων και θα υποδαύλιζε ένα επικίνδυνο αντιευρωπαϊκό κλίμα στην Αυστρία - επανέλαβαν σήμερα τα δύο κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατικό και Πράσινοι.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών - του μεγαλύτερου κόμματος στην αυστριακή Βουλή - Πέτερ Κοστέλκα καταγγέλλοντας τον παραλογισμό του περιεχομένου ενός τέτοιου δημοψηφίσματος (σ.σ. μια και το αποτέλεσμά του - η μεγάλη πλειοψηφία είναι κατά των κυρώσεων - είναι από καιρό γνωστό), προειδοποίησε για το τεράστιο κόστος του, που κατά την άποψή του θα φτάσει τα 250 μέχρι 300 εκατομμύρια σελίνια (περίπου 6 - 7,3 δισεκατομμύρια δραχμές).