Τρίτη 4 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι συνέπειες της αδιέξοδης πολιτικής

Αθήνα και Λευκωσία «συντονίζουν τη δράση τους» και φροντίζουν για τον επιμερισμό του κόστους της πολιτικής που έχουν υιοθετήσει

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με τις συνέπειες της πολιτικής τους, καθώς τώρα πια, «τρέχουν» να προλάβουν και να ματαιώσουν τις μεθοδεύσεις που οδηγούν στην αναγνώριση της «οντότητας» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους και τη «νομιμοποίησή» του.

Χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος Γλ. Κληρίδης είχαν συνομιλίες διάρκειας πέραν των δύο ωρών και όπως είπε ο πρωθυπουργός, σχεδίασαν «τις θέσεις μας ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών, οι οποίες αρχίζουν στη Γενεύη στις 5 Ιουλίου». Η συζήτηση, όπως ήταν φυσικό, περιστράφηκε γύρω από την τελευταία προκλητική ενέργεια των Τουρκοκυπρίων, που ούτε λίγο ούτε πολύ προώθησαν τις στρατιωτικές τους θέσεις 200 με 300 μέτρα μέσα στην «πράσινη γραμμή», εγκλωβίζοντας μερικές ελληνοκυπριακές οικογένειες και δημιουργώντας προβλήματα στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ που «κινούνται» σ΄αυτή τη ζώνη.

Μετά τη συνάντηση στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η τουρκοκυπριακή πλευρά, η Τουρκία, αποφάσισε να αλλάξει το "status quo" της περιοχής, όπως είχε προκύψει μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Η ενέργεια αυτή των Τουρκοκυπρίων, της τουρκικής πλευράς επιβεβαιώνει δυστυχώς την αδιαλλαξία της και την περιφρόνησή της σε όσες συμφωνίες υπάρχουν και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς θα καταγγείλουμε και καταγγέλλουμε αυτή την ενέργεια και η ελληνική πλευρά θα λάβει όλα τα αναγκαία μέσα για να επισημάνει σε όλους τους αρμόδιους και κυρίως στα Ηνωμένα Εθνη την ανάγκη της επαναφοράς του "status quo" στην περιοχή».

Οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η ελληνική κυβέρνηση με βάση το δικαίωμα που έχει ως εγγυήτρια δύναμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, θα είναι οι εξής:

Πρώτον, θα αποστείλει επιστολή του Γ. Παπανδρέου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία θα καταγγέλλεται η τακτική του Ντενκτάς.

Δεύτερον, θα γίνουν διαβήματα προς τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ

Τρίτον, θα αποσταλούν επιστολές με τις ελληνικές θέσεις στη γαλλική προεδρία της ΕΕ, στον επίτροπο της Κοινότητας για τις εξωτερικές σχέσεις και στα υπόλοιπα μέλη της Ενωσης.

Τέταρτο, ο υπουργός εξωτερικών Γ. Παπανδρέου θα θέσει το θέμα στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Και πέμπτο , θα καταβληθεί μια προσπάθεια οργάνωσης συντονισμένης αντίδρασης με τη συμμετοχή των ελληνικών και κυπριακών κομμάτων, τα οποία θα αναλάβουν να παρουσιάσουν τις ελληνικές θέσεις στα «αδελφά» τους κόμματα, σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο υπουργός Εξωτερικών αύριο, Τετάρτη, θα συναντηθεί ξεχωριστά με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί - και αυτό είναι κάτι που παραδέχονται πια και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Λευκωσίας στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τις χτεσινές συνομιλίες - πως οι προσπάθειες του Ρ. Ντενκτάς να αλλάξει την κατάσταση στην περιοχή και να πιέσει για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, στηρίζονται, τουλάχιστον από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος έχει υπό την αιγίδα του τις συνομιλίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης Σημίτη - Κληρίδη αναφέρεται: «Εκτιμήσαμε, ως όχι αντικειμενική, σε ορισμένα σημεία, την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και συμφωνήσαμε να γίνουν όλες οι ενδεικνυόμενες κινήσεις για την αποφυγή ανάλογων ενεργειών στο μέλλον. Συναφώς διαπιστώσαμε ότι ορισμένες κατά καιρούς απόπειρες ικανοποιήσεως των αδιάλλακτων αιτημάτων του Τουρκοκύπριου ηγέτη έχουν σαν σταθερό και βέβαιο αποτέλεσμα την ενίσχυση της αδιαλλαξίας του».

Στο κοινό ανακοινωθέν, με την αναφορά «της πάγιας θέσης της ελληνικής κυβέρνησης πως το Κυπριακό είναι πάντα πρώτο θέμα και βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής και της δραστηριότητάς της» εμφανίζεται, όπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι, και η αγωνία Αθήνας και Λευκωσίας για τον επιμερισμό του πολιτικού κόστους που θα έχουν τυχόν δυσμενείς εξελίξεις. Η απαίτηση της Λευκωσίας για τον επιμερισμό των ευθυνών και του κόστους, προφανώς υποχρέωσε τον Κ. Σημίτη να δηλώσει πως «θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς λύση του κυπριακού προβλήματος». Μια φράση, που -πρέπει να σημειωθεί- περιλαμβάνεται και στο κοινό ανακοινωθέν.

Για προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από τις επικείμενες συνομιλίες στη Γενεύη, μάλλον δεν πρέπει να γίνεται λόγος. Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός μίλησε για «στόχο των επικείμενων συνομιλιών της Γενεύης, που είναι η επίτευξη μιας ουσιαστικής προόδου προς την κατεύθυνση της συνολικής λύσης του Κυπριακού. Οι μέχρι τούδε συνομιλίες επί του Κυπριακού καρκινοβατούν και θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή. Θα πρέπει να φανεί στη Γενεύη, είπε ο πρωθυπουργός ότι γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για να υπάρξει επιτέλους ειρήνη στην περιοχή».

Το βήμα αυτό η ελληνική πλευρά το αναμένει από την Αγκυρα και τον Ντεκτάς, αλλά όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, περιμένει μάταια... Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να «δικαιολογήσει» την πολιτική που έχει υιοθετήσει, εξακολουθεί να διαπιστώνει, όπως φαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης Σημίτη - Κληρίδη, τα «ευεργετήματα» που απορρέουν από την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, έστω κι αν αυτή η πορεία, ολοένα και περισσότερο, αφορά στη «Νότια Κύπρο».

Ο Κώστας Καραμανλής

Την εκτίμηση ότι «οι ελπίδες και οι προοπτικές για θετικά αποτελέσματα είναι ασφυκτικά περιορισμένες, με αποκλειστική ευθύνη της Αγκυρας» εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη. Είναι βέβαιο, πρόσθεσε, ότι πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση. Είναι επίσης βέβαιο ότι δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο για υποχωρήσεις και παραχωρήσεις». Με τη σειρά του επανέλαβε ότι «στην Κύπρο δοκιμάζεται η πραγματική βούληση της Αγκυρας απέναντι στον Ελληνισμό, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απέναντι σ' ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ