Δυο σημαντικά θέματα συζητήθηκαν στην πρόσφατη κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το πρώτο αφορούσε τις βιοτεχνολογίες και το δεύτερο τη λαθρομετανάστευση και των αγώνα κατά της απάνθρωπης εκμετάλλευσης των μεταναστών. Στην κοινοβουλευτική συνέλευση πήρε μέρος και τοποθετήθηκε η βουλευτίνα του ΚΚΕ και μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.
Από την πρώτη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σ.τ.Ε), υιοθετήθηκε, μιας ιδιαίτερης σημασίας έκθεση του Γάλλου καθηγητή Ματέι εκ μέρους της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας, η οποία ορθότατα αναγνωρίζει την εξαιρετική σημασία των τελευταίων εξελίξεων στη Βιοτεχνολογία. Ιδιαίτερα στην ιατρική, σύμφωνα με την έκθεση, η επιστήμη της βιοτεχνολογίας ανοίγει νέες δυνατότητες θεραπείας διαφόρων νοσημάτων. Σε πολλούς τομείς, αναφέρεται στην έκθεση, της καθημερινής ζωής η Βιοτεχνολογία αποδεικνύει ότι θα αποτελέσει, αναμφισβήτητα, την τεχνολογία του νέου αιώνα και θα διαμορφώσει τόσο τη βιομηχανική όσο και την αγροτική βιομηχανία στο άμεσο μέλλον.
Στην ιδιαίτερου ενδιαφέροντος συζήτηση που διεξήχθη μεταξύ όλων των πολιτικών πλευρών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Σ.τ.Ε, από ελληνικής πλευράς, παρενέβη το μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας του ΣτΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία σημείωσε τη σωστή κατεύθυνση της έκθεσης του καθηγητή Ματέι, ως προσφέρουσα ενημέρωση στους πληθυσμούς που δύσκολα συνειδητοποιούν την προσφορά της επιστήμης. Υπενθύμισε, η ίδια στην παρέμβασή της, ότι η πρόοδος στις βιοτεχνολογίες, «αφ' ενός μεν προσφέρει θεραπεία ασθενειών, αφ' ετέρου όμως αναπτύσσει το εμπόριο του ζωντανού σώματος όλων εκείνων που αναπνέουν και κινούνται. Εάν οι χώρες δε συνεργαστούν και οι πληροφορίες δεν κυκλοφορήσουν θα πρέπει να τρομάζουμε σ' αυτόν τον «νέο - καλύτερο κόσμο» όπου οι άνθρωποι θα αποτελούν πλέον «εμπορεύσιμα αγαθά» και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Αξίζει να το σκεφτούμε, να το συζητήσουμε λίγο παραπάνω, να εγκαθιδρύσουμε νομοθεσίες, ώστε να αποφύγουμε την τραγωδία που γεννιέται μέσα από την άγνοια και το φόβο. Οι νέες ανακαλύψεις που σχετίζονται με τον κόσμο των γονιδίων δημιουργούν νέες αγωνίες. Η έκθεση αρχίζει να απαντά στα ερωτήματα αυτά και πρέπει να τύχει γενικότερης αποδοχής».
Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι διέρχονται λαθραία τα διεθνή σύνορα κάθε χρόνο, ενώ 400 με 500 παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπολογίζεται δε, ότι περίπου 3 εκατομμύρια εγκαθίστανται παράνομα στην Ευρώπη ειδικότερα στη Νοτιανατολική (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) αλλά και στη Γερμανία. Αυτά ανέφερε στην έκθεσή του ο Ελβετός σοσιαλιστής Αντρέας Γκρος, εκ μέρους της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας του συμβουλίου της Ευρώπης.
Στην έκθεση, η οποία υιοθετήθηκε από το Σώμα, υπογραμμιζόταν επίσης, ότι ο τραγικός θάνατος των 58 παρανόμων μεταναστών κινεζικής καταγωγής, στο λιμάνι του Ντόβερ της Μεγάλης Βρετανίας, αποτελεί μόνον την κορυφή του παγόβουνου από την άποψη της απάνθρωπης εκμετάλλευσης των λαθρομεταναστών.
Με την παρέμβασή της το μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας Λ. Κανέλλη, παρομοιάζοντας τους λαθρέμπορους με τους «νέους βαρβάρους» του Καβάφη, υπενθύμισε ότι τραγωδίες όπως του Ντόβερ που καθημερινά συμβαίνουν σε διάφορες χώρες, ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ μόνον όταν διαδραματίζονται σε πλούσιες χώρες της Δδύσης. Η Λ. Κανέλλη υπογράμμισε την ανάγκη της δίωξης των λαθρεμπόρων και των εκμεταλλευτών της ανθρώπινης μιζέριας και την ταυτόχρονη λήψη σημαντικών πολιτικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι οι πολιτικοί είναι ικανοί να παίρνουν τις ευθύνες τους.