Τρίτη 4 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ενωμένη και αποφασισμένη» η γαλλική προεδρία

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Την απόλυτη συμφωνία τους, σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η Γαλλία από τη θέση της προεδρίας της ΕΕ, παρά τις πολιτικές διαφορές τους και την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2002 που τους χωρίζει, εξέφρασαν, χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν.

Οι δηλώσεις των δύο ανδρών έγιναν αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησής τους με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ με θέμα την ατζέντα της γαλλικής προεδρίας για το τρέχον εξάμηνο. Οπως αναμενόταν, και σε αυτές τις δηλώσεις κυριάρχησε το θέμα των θεσμικών αλλαγών στην ΕΕ, ενόψει της εισόδου των νέων μελών. Ο Ζακ Σιράκ κατέστησε σαφές ότι οι θεσμοί της ΕΕ θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες για «μια δυνατή Ευρώπη, για μια διευρυμένη ΕΕ, για τη δημιουργία μιας κοινής αμυντικής πολιτικής».

Η γαλλική (ενωμένη) προεδρία εμφανίζεται αποφασισμένη να ασκήσει πιέσεις στις χώρες που έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τα σχέδια των θεσμικών αλλαγών (Βρετανία, Ισπανία, Σκανδιναβικές χώρες). Ο Σιράκ επανεπιβεβαίωσε ότι ορισμένες από τις θεσμικές αυτές αλλαγές θα οδηγήσουν σε σμίκρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σταδιακή εγκατάλειψη της αρχής της ομοφωνίας για ορισμένες αποφάσεις, που θα λαμβάνονται πλέον με ειδική πλειοψηφία, σε υιοθέτηση του αριθμού ψήφων κατ' αναλογία του πληθυσμού της κάθε χώρας. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πυρήνα μόνιμων μελών και μίας ομάδας μελών που θα εναλλάσσονται στις θέσεις τους, προκειμένου να καταστεί ευέλικτη η λειτουργία της ΕΕ.

Οι Ζοσπέν και Σιράκ τόνισαν ότι δεν έχουν καταλήξει, ακόμη, στην ημερομηνία εισόδου των υποψήφιων μελών (Κύπρος, Σλοβενία, Εσθονία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Μάλτα, Λιθουανία, Λετονία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία). Κατέστησαν, όμως, σαφές ότι θα επιδιώξουν μέχρι το Δεκέμβρη να έχει ληφθεί η απόφαση για δημιουργία μίας δύναμης ταχείας επέμβασης, αποτελούμενης από 60.000 άνδρες, αλλά και μίας Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, για την οποία οι χώρες - μέλη διαφωνούν, τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για το κατά πόσο θα αποτελέσει μέρος της όποιας συμφωνίας εισόδου για τα νέα μέλη ή θα λάβει τη μορφή απλής διακήρυξης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ