Κυριακή 2 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ιστορία του μοναδικού θεσμού

Από την αλυσίδα ειρήνης στους Ευζώνους, Ιούλης '99
Από την αλυσίδα ειρήνης στους Ευζώνους, Ιούλης '99
Είναι η 9η χρονιά φέτος που μέλη και φίλοι της ΚΝΕ θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του ιμπεριαλισμού, συμμετέχοντας σ' αυτόν τον αγωνιστικό νεανικό θεσμό, το πανελλαδικό, αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ. Κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία αυτού του θεσμού, που πραγματοποιείται από το 1992 κάθε χρόνο στις αρχές του Ιούλη, έχουμε:

Πρέσπες, 1992. Οι ιμπεριαλιστές διαιρούσαν και μάτωναν τη Γιουγκοσλαβία κι εκείνη την κρίσιμη εποχή η ΚΝΕ πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει την 1η Νεανική Επίθεση Ειρήνης, στα σύνορα Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας-Αλβανίας. Νέοι απ' όλη την Ελλάδα και ξένες αντιπροσωπείες από οκτώ οργανώσεις νεολαίας σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα ειρήνης, που απλώθηκε μέσα στα σύνορα και των τριών χωρών. Συγκρότησαν το Φόρουμ Ειρήνης και υπέγραψαν το «Αντιπολεμικό συμβόλαιο», δέσμευση αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια επιβολής της «νέας τάξης».

Ακτιο,1993. Η επιτυχημένη νεανική κινητοποίηση επαναλαμβάνεται, καθώς ο ιμπεριαλισμός συνέχιζε να δείχνει το αποκρουστικό του πρόσωπο στα Βαλκάνια. Η συμμετοχή των νέων απ' όλη την Ελλάδα, που κατασκήνωσαν εκείνο το διήμερο στη Λευκάδα, διπλασιάστηκε. Πλημμύρισαν με μια δυναμική πορεία τους δρόμους της Πρέβεζας, τραγούδησαν σε μια κεφάτη συναυλία στην πόλη και απέκλεισαν συμβολικά την ενεργό ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου. Ενας νέος, περνώντας πάνω από τα συρματοπλέγματα της βάσης, κατάφερε να φτάσει και να καρφώσει πάνω σ' ένα αεροπλάνο μια κόκκινη σημαία.

Στόμιο,1994. Ο νεανικός θεσμός έκανε τα πρώτα του επιτυχημένα βήματα κι είχε κατοχυρωθεί ως μια μοναδική εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή». Η 3η νεανική κατασκήνωση ειρήνης στήθηκε στο Στόμιο της Λάρισας και φιλοξένησε αντιπροσωπείες από Νεολαίες των Βαλκανίων, που υπέγραψαν διακήρυξη για ένταση της κοινής δράσης ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Παράλληλα, με μια μεγάλη διαδήλωση στην πόλη της Λάρισας διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο που στηνόταν εκεί.

Αραξος,1995. Η 4η νεανική αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση απλώθηκε στη χρυσή παραλία της Καλογριάς και συμπληρώθηκε με μια μεγάλη πορεία στους δρόμους της Πάτρας και αποκλεισμό της ΝΑΤΟικής βάσης στον Αραξο, όπου φυλάσσονται 24 ατομικές βόμβες.

Επανωμή,1996. Οι χιλιάδες νέοι, που συμμετείχαν στην 5η Νεανική Επίθεση Ειρήνης, διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην εγκατάσταση της πολυεθνικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης εκεί. Ενώ την προηγούμενη μέρα τραγούδησαν, χόρεψαν και αθλήθηκαν στο «Κτήμα του Καραγκιόζη», όπου είχαν κατασκηνώσει.

Σούδα,1997. Η επιτυχία της 6ης Νεανικής Επίθεσης Ειρήνης, στην Κρήτη, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Γίνεται στη Σούδα, στο σύμβολο της επικυριαρχίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κόκκινη νεανική κατασκήνωση στήθηκε στην παραλία των Αγίων Αποστόλων και οι χιλιάδες νέοι και νέες που συμμετείχαν, μετά από μια διαδήλωση-πορεία γεμάτη παλμό προς την αμερικανική βάση της Σούδας, γκρέμισαν την πύλη της βάσης και, αργότερα, τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματά τους συγκλόνισαν τα Χανιά.

Χίος,1998. Αφιερωμένη στην ελληνοτουρκική φιλία και την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό ήταν η 7η Νεανική Επίθεση Ειρήνης, που έγινε στην πόλη της Χίου. Συμμετείχαν αντιπροσωπείες από Νεολαίες της Τουρκίας και της Κύπρου (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι). Μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση δόνησε το λιμάνι της Χίου και πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις φιλίας και αλληλεγγύης στον Τσεσμέ.

Λιτόχωρο, 1999. Μετά τη βάρβαρη επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό οι χιλιάδες νέοι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, ανακατέλαβαν την παραλία της Γρίτσας στο Λιτόχωρο, που η ελληνική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει απλόχερα στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Εστησαν εκεί ένα νεανικό, κόκκινο στρατόπεδο, διαδήλωσαν στο φυλάκιο των Ευζώνων στα σύνορα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου προσπαθώντας να αποκλείσουν συμβολικά το λιμάνι που «ΝΑΤΟκρατούνταν», χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήμα καταδίκης της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς(2018-06-16 00:00:00.0)
Τραγουδάνε και διαδηλώνουν χιλιάδες νέοι απ' όλη την Ελλάδα(2014-06-29 00:00:00.0)
Νεανικό στρατηγείο ειρήνης στον Τύρναβο(2002-06-30 00:00:00.0)
Η νεολαία διαδηλώνει ενάντια στον ιμπεριαλισμό(2001-07-04 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για την επιτυχία του(2001-07-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ