Σάββατο 16 Ιούνη 2018 - Κυριακή 17 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Βήμα καταδίκης της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Στις 6-8 Ιούλη στην Πάτρα το φετινό, 27ο Διήμερο

Την Παρασκευή 6 Ιούλη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

2004 - 13ο Διήμερο
2004 - 13ο Διήμερο
«Ελα μαζί μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά! Ελα μαζί μας στην Πάτρα, στη συνάντηση χιλιάδων νέων από όλη την Ελλάδα, για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα! Δεν ανεχόμαστε η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Να μετατρέπεται σε ορμητήριο των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ. Να συμμετέχει στα εγκλήματά τους σε βάρος των λαών».

Με αυτό το κάλεσμα, η ΚΝΕ απευθύνεται σε κάθε νέο και νέα καλώντας στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, που θα γίνει φέτος στις 6, 7 και 8 Ιούλη στην Πάτρα, με κατασκήνωση στην παραλία του Αλισσού.

Η συγκέντρωση του Διημέρου θα γίνει την Παρασκευή 6 Ιούλη, στις 20.00, στην Πάτρα, στον Μόλο και θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από τα πρώτα βήματα μετά τη διαδικασία ανασυγκρότησής της, η ΚΝΕ εξορμά με τα Διήμερά της ενάντια στον ιμπεριαλισμό, η επιθετικότητα του οποίου εντείνεται με διάφορες μορφές. Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα κάνει μια σύντομη αναδρομή σε προηγούμενα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ, που έγιναν βήμα εναντίωσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς.

Από το 1992 στις Πρέσπες

Η 1η Νεανική Επίθεση Ειρήνης πραγματοποιήθηκε το 1992 στις Πρέσπες, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ - Αλβανίας. Εκεί συναντήθηκαν νέοι απ' όλη την Ελλάδα, αλλά και αντιπροσωπείες από οκτώ Οργανώσεις Νεολαίας των Βαλκανίων και σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα ειρήνης, που απλώθηκε συμβολικά μέσα στα σύνορα και των τριών χωρών. Επίσης, οι Οργανώσεις που συμμετείχαν υπέγραψαν κοινό κείμενο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα σχέδιά του στην περιοχή. Ηταν μια σημαντική πρωτοβουλία, κόντρα στο ρεύμα της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού που καλλιεργούνταν με τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία κ.ά.

2013 - 22ο Διήμερο
2013 - 22ο Διήμερο
Την επόμενη χρονιά, το 1993, η ΚΝΕ διαδήλωσε στη βάση του Ακτιου, ενεργό βάση των «Awacs» από τότε, την οποία οι νέοι διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά τη δεύτερη μέρα του Διημέρου. Στη βάση του Ακτιου έγινε ένα ακόμα Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, το 9ο στη σειρά, που πραγματοποιήθηκε το 2000, οπότε οι νέοι που συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα σχημάτισαν μια τεράστια αλυσίδα και περικύκλωσαν τη βάση.

Στο Στρατηγείο της Λάρισας

Το 1994 η κατασκήνωση του Διημέρου στήθηκε στο κέντρο της Ελλάδας, στο Στόμιο της Λάρισας, και οι εκδηλώσεις του Διημέρου εναντιώθηκαν στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο που τότε στηνόταν εκεί. Στην κατασκήνωση φιλοξενήθηκαν αντιπροσωπείες από Νεολαίες των Βαλκανίων και υπέγραψαν διακήρυξη για ένταση της κοινής τους δράσης ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό.

Η φιλόξενη παραλία του Στομίου δέχτηκε άλλες τρεις φορές τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, το 2001, ο νεανικός θεσμός του Διημέρου, που έκλεινε τα 10 του χρόνια, έστησε την κατασκήνωσή του πάλι στο Στόμιο και η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωσή του, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη Λάρισα, μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου οι νέοι της ΚΝΕ ενώθηκαν με το φιλειρηνικό κίνημα της πόλης απέναντι στα οχτώ ΝΑΤΟικά πλοία που κατέπλευσαν στο λιμάνι της.

2014 - 23ο Διήμερο
2014 - 23ο Διήμερο
Την επόμενη χρονιά, το 2002, το 11ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο ταξίδεψε και πάλι στο Στόμιο και διαδήλωσε στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Τυρνάβου, σε μια εποχή που στιγματίστηκε από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Τα νιάτα της ΚΝΕ επέστρεψαν εκεί και το 2014, στο 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, διαδηλώνοντας στο Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, πολιορκώντας το με τα πανό, τις σημαίες και τα συνθήματά τους. Ηταν η εποχή της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης - επέμβασης δυνάμεων της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ), επιχείρηση που υποστηρίζουν ενεργά οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις κατόπιν εντολών της κυβέρνησης, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά

Το 1995 έγινε το 4ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, που διαδήλωσε στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου, όπου φυλάσσονταν 24 ατομικές βόμβες, και έγινε επίσης μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Πάτρα.

Το 1996 σειρά είχε η Επανωμή, όπου έγινε η κατασκήνωση του 5ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, και οι χιλιάδες νέοι που συμμετείχαν διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην εγκατάσταση της πολυεθνικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης.

Το 1997 οι χιλιάδες νέοι και νέες μπήκαν σ' ένα καράβι και σάλπαραν για την Κρήτη. Εγινε τότε, στο 6ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, για πρώτη φορά «στόχος» η βάση της Σούδας, που η πύλη της υποχώρησε μπροστά στην ορμή των νεολαίων που διαδήλωσαν εκεί. Το 2013 το 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ επέστρεψε στην Κρήτη, όπου οι διαδηλωτές με δύο εντυπωσιακά συλλαλητήρια «πολιόρκησαν» ταυτόχρονα την αεροπορική βάση, που την «έλουσαν» με «βροχή» από μπουκάλια κόκκινης μπογιάς και έγραψαν συνθήματα, αλλά και τη ναυτική ΝΑΤΟική βάση της Σούδας, όπου έστησαν κόκκινες σημαίες.

Καταγγέλλοντας το μακελειό στη Γιουγκοσλαβία

1995 - 4ο Διήμερο
1995 - 4ο Διήμερο
Το 1999, με σύνθημα «μπλόκο στον πόλεμο, στον ιμπεριαλισμό», το 8ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο κατήγγειλε τη βάρβαρη επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στον γιουγκοσλαβικό λαό, που συγκλόνισε τη νεολαία της χώρας μας. Η κατασκήνωση του Διημέρου στήθηκε στην παραλία της Γρίτσας στο Λιτόχωρο, εκεί όπου, λίγο καιρό πριν, είχαν αποβιβαστεί τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα για να μακελέψουν τη γειτονική χώρα. Στο πλαίσιο του Διημέρου, οι νέοι αγωνιστές διαδήλωσαν στο φυλάκιο των Ευζώνων στα σύνορα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου, προσπαθώντας να αποκλείσουν συμβολικά το λιμάνι που «ΝΑΤΟκρατούνταν», χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής.

Ακόμα και το 2004, με επίκεντρο την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων, χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα διαδήλωσαν με σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ και οι πολυεθνικές απ' την Ολυμπιάδα».


1997 - 6ο Διήμερο
1997 - 6ο Διήμερο

1992 - 1ο Διήμερο
1992 - 1ο Διήμερο

Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ