Κυριακή 29 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τραγουδάνε και διαδηλώνουν χιλιάδες νέοι απ' όλη την Ελλάδα

Στο Στόμιο της Λάρισας, στις 4 - 6 Ιούλη

Αποψη από την κατασκήνωση στο Στόμιο το 2002
Αποψη από την κατασκήνωση στο Στόμιο το 2002
Τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ αποτελούν κάθε χρόνο μια σημαντική στιγμή στη δράση της ΚΝΕ, καθώς είναι τόπος συνάντησης για χιλιάδες νέους κομμουνιστές και φίλους της Οργάνωσης από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, αποτελούν κάθε χρόνο τον πρώτο μεγάλο σταθμό στην καλοκαιρινή δράση της Οργάνωσης που κυριαρχείται από το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Και φέτος το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» κλείνει τα 40 του χρόνια, με το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο να σηματοδοτεί την παρουσία του σε πάνω από τα μισά αυτά χρόνια. Γιατί το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ έχει καθιερωθεί στη συνείδηση χιλιάδων νέων που συμμετείχαν σε αυτά ως ένας μοναδικός θεσμός που συνδυάζει την αγωνιστική κινητοποίηση, τη διαπαιδαγώγηση και τη γνώση της Ιστορίας του ΚΚΕ με την ουσιαστική ψυχαγωγία, την άθληση, τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, το «δέσιμο» μελών και φίλων της Οργάνωσης.

Φέτος, το 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα ταξιδέψει στη Θεσσαλία. Η κόκκινη νεανική κατασκήνωση θα στηθεί στο Στόμιο και το Διήμερο θα βάλει στο στόχαστρό του το στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα.

Σταθερά στο στόχαστρο της ΚΝΕ το στρατηγείο

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο ταξιδεύει εκεί. Το Στόμιο είναι ένα γνώριμο μέρος για τις κατασκηνώσεις του Διημέρου και το στρατηγείο είχε μπει στο στόχαστρο της ΚΝΕ και στο παρελθόν.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα καταλήγει σε ένα μεγάλο γλέντι
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα καταλήγει σε ένα μεγάλο γλέντι
ΣΤΟΜΙΟ, 1994. Ο νεανικός θεσμός έκανε τα πρώτα του επιτυχημένα βήματα κι είχε κατοχυρωθεί ως μια μοναδική εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η 3η Νεανική Κατασκήνωση Ειρήνης στήθηκε στο Στόμιο της Λάρισας και φιλοξένησε αντιπροσωπείες από Νεολαίες των Βαλκανίων (Σερβία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Τουρκία) που υπέγραψαν διακήρυξη για ένταση της κοινής δράσης ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Παράλληλα, με μια μεγάλη διαδήλωση στην πόλη της Λάρισας διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο που στηνόταν εκεί. Το μήνυμα που εξέπεμψε τότε το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, πριν 20 χρόνια, στο ίδιο μέρος που θα γίνει και φέτος, ήταν ότι οι νέοι των Βαλκανίων μπορούν να ξεπεράσουν τα εθνικιστικά κηρύγματα που ηχούσαν τότε δυνατά σε όλα τα Βαλκάνια και να συνεννοηθούν στη βάση κοινών αξιών, στη βάση του σεβασμού των συνόρων, της ειρήνης και της φιλίας των λαών, χωρίς να έχουν ανάγκη τις ΗΠΑ και την ΕΕ, διαδηλώνοντας και αντιδρώντας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους για τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών των Βαλκανίων. Γι' αυτό και το Διήμερο έβαλε στο στόχαστρό του το ΝΑΤΟικό στρατηγείο που εκείνο τον καιρό ακόμα ετοιμαζόταν η λειτουργία του.

ΣΤΟΜΙΟ, 2001. Τα 10 του χρόνια έκλεινε πλέον ο θεσμός των Αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων της ΚΝΕ και επέστρεψε στο Στόμιο, βάζοντας στο στόχαστρό του το ΝΑΤΟικό στρατηγείο που είχε στηθεί πια, στον Τύρναβο. Να φύγει το στρατηγείο του θανάτου ήταν έτοιμοι να διαδηλώσουν οι νέοι της ΚΝΕ, διαβλέποντας ότι μέσα από τη λειτουργία του στρατηγείου στον Τύρναβο προετοιμαζόταν ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και την όξυνσή τους, με επίκεντρο τότε την περιοχή των Βαλκανίων. Ομως, τις ίδιες μέρες που πραγματοποιούνταν το Διήμερο, ανακοινώθηκε ότι θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μια ΝΑΤΟική αρμάδα, οπότε ο προορισμός της διαδήλωσης άλλαξε τις τελευταίες μέρες και οι νέοι της ΚΝΕ από το Στόμιο κατευθύνθηκαν με τα πούλμαν και διαδήλωσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μαζί με το φιλειρηνικό κίνημα της πόλης.

Υποδομές για σίτιση και ανάπαυλα προβλέπονται πάντα στην κατασκήνωση
Υποδομές για σίτιση και ανάπαυλα προβλέπονται πάντα στην κατασκήνωση
ΣΤΟΜΙΟ, 2002. Την επόμενη χρονιά η ΚΝΕ επανέρχεται στο Στόμιο για να εκπληρώσει το ραντεβού της προηγούμενης χρονιάς και να διαδηλώσει στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο. Ετσι, το ποτάμι των χιλιάδων διαδηλωτών περικύκλωσε το στρατόπεδο που βρισκόταν δίπλα στο στρατηγείο, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Σήμερα, οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή μας είναι ιδιαίτερα οξυμένες, με στόχο τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, των πηγών νερού, των θαλάσσιων διαδρομών μεταφοράς εμπορευμάτων κλπ. Η ΕΕ έχει βαφτεί με το αίμα στρατιωτικών επεμβάσεων στο παρελθόν και συνεχίζει. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές έχουν στόχο την ενίσχυση των μονοπωλίων. Είναι στη φύση του καπιταλισμού ο πόλεμος, ειδικά στο τελευταίο, ιμπεριαλιστικό του στάδιο. Γι' αυτό και δεν μπορεί να μιλά κανείς γενικά και αόριστα για ειρήνη, χωρίς να βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια που κυριαρχούν στο τελευταίο στάδιό του. Για άλλη μια χρονιά, λοιπόν, η ΚΝΕ μ' αυτό το πνεύμα καλεί τους νέους και τις νέες να διαδηλώσουν κόντρα στα στρατηγεία του θανάτου, κόντρα στον ίδιο τον ιμπεριαλισμό.

Μια όμορφη εκδρομή

Από την περσινή διαδήλωση στη βάση της Σούδας
Από την περσινή διαδήλωση στη βάση της Σούδας
Το Διήμερο της ΚΝΕ όμως, πέρα από τον πολιτικό, τον αντιιμπεριαλιστικό του χαρακτήρα, δεν παύει να είναι και μια όμορφη νεανική εκδρομή. Το Στόμιο είναι ένα τουριστικό θέρετρο κάτω από τον Κίσσαβο, στο δέλτα του Πηνειού ποταμού. Εχει μια πανέμορφη αμμουδερή παραλία και πλούσια βλάστηση, που θα προσφέρει δροσερή σκιά στην κατασκήνωση.

Η ευρύτερη περιοχή (από τα Αμπελάκια μέχρι και τα διπλανά χωριά Ομόλιο, Καρίτσα, Ανατολή, Ρετσιάνη κ.ά.) είναι ένα κομμάτι ζωντανής ιστορίας της θρυλικής δεκαετίας του '40, γεμάτη από αγώνες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Μάλιστα, οι κατασκηνωτές θα επισκεφτούν στο πλαίσιο του Διημέρου τα Αμπελάκια όπου λειτουργεί μουσείο της περιόδου 1940-1949. Στο συγκεκριμένο κτίριο λειτουργούσε παράνομο τυπογραφείο, άμεσα συνδεδεμένο με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ στην περιοχή. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή εκδόθηκαν πάνω από 80 εφημερίδες του ΕΑΜ και 58 του ΚΚΕ, περισσότερα από 160 περιοδικά της ΕΠΟΝ, δεκάδες δελτία ειδήσεων και βιβλιαράκια και χιλιάδες προκηρύξεις.

Νεανικό αντάμωμα

Ακόμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ είναι κάθε χρόνο ένα μοναδικό αντάμωμα νέων από όλη την Ελλάδα που μοιράζονται κοινές αξίες και στην κατασκήνωση γνωρίζονται ή ξανασυναντιούνται και έχουν την ευκαιρία να περάσουν μαζί στιγμές χαλάρωσης, να παίξουν, να κολυμπήσουν, να χαρούν το καλοκαίρι και τη θάλασσα, αλλά και να ξεφαντώσουν. Παιχνίδια στη θάλασσα, αθλητικοί αγώνες, επιτραπέζια παιχνίδια στις σκηνές και στους κοινούς χώρους της κατασκήνωσης χωρούν πάντα στα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ.

Από το 2001 και το 2002, που τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα είχαν γίνει επίσης στο Στόμιο, εγκαινιάστηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα μέσα στο χώρο της κατασκήνωσης και έδωσε μια νέα πνοή σ' αυτό το στοιχείο της νεανικής διασκέδασης των Διημέρων. Βέβαια, κιθάρες, μπαγλαμαδάκια, τουμπελέκια κι άλλα μουσικά όργανα ήταν και είναι πάντα μέρος των αποσκευών των κατασκηνωτών, που σε μικρές ή μεγαλύτερες παρέες μπορούν να φτιάχνουν το δικό τους μουσικό πρόγραμμα στις ώρες της χαλάρωσης. Ωστόσο, η βελτίωση της οργάνωσης του θεσμού με τα χρόνια έχει καθιερώσει κι ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην κατασκήνωση που υπόσχεται συλλογικό γλέντι μέχρι πρωίας. Παράλληλα, υπάρχουν οργανωμένα μπαρ της ΚΝΕ στο χώρο της κατασκήνωσης που εξυπηρετούν από το πρωινό μέχρι τη σίτιση των κατασκηνωτών.

Γελάνε μαζί, τραγουδάνε μαζί, διαδηλώνουν μαζί χιλιάδες νέοι από όλη την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ