Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Δυο νεκροί κάθε πέντε μέρες

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία μαρτυρούν τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και την εντατικοποίηση της εργασίας στους τόπους δουλιάς

Σε μια άμορφη μάζα από σίδερα μετατράπηκε ο γερανός όπου δούλευαν οι εφτά εργάτες
Σε μια άμορφη μάζα από σίδερα μετατράπηκε ο γερανός όπου δούλευαν οι εφτά εργάτες
Οι δύο νεκροί εργάτες στον όμιλο «ΤΙΤΑΝ» έρχονται να προστεθούν στα 896 θύματα της εργατικής τάξης από το 2000 μέχρι και σήμερα, η ζωή των οποίων θυσιάστηκε στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών. To 2005, με τα επίσημα μόνο στοιχεία, καταγράφηκαν 111 νεκροί εργάτες, ενώ από το Γενάρη του 2006 έως και χτες προστέθηκαν άλλοι 47. Ειδικά στην περιοχή του Θριασίου το 2004 έγιναν 218 εργατικά «ατυχήματα» με 6 νεκρούς, το 2005 έγιναν 234 «ατυχήματα» με 5 νεκρούς και ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2006 μετράμε 3 νεκρούς εργάτες χωρίς τους χτεσινούς. Πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός των σακατεμένων εργατών.

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας, την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση της δουλιάς, το βάθεμα της εκμετάλλευσης. Ολα μαζί μαρτυρούν το μέγεθος της ασυδοσίας των εργοδοτών που εντείνεται μέρα με τη μέρα, έχοντας τη στήριξη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών.

«Ευεργέτης» με πιστοποιητικά

Τέτοιες συνθήκες επικρατούν και στον όμιλο «ΤΙΤΑΝ» που καυχιέται για τα... πιστοποιητικά ISO για το περιβάλλον, την ώρα που οι εργαζόμενοι στενάζουν στα τσιμεντάδικα. Τόσο στο εργοστάσιο της Ελευσίνας, όσο και στο δεύτερο που έχει στην περιοχή, και συγκεκριμένα στο Καμάρι, οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει πολλές φορές την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία. Εκτός από τους εργολάβους και την εντατικοποίηση που εδώ και χρόνια έχει γίνει καθεστώς σε όλες τις εγκαταστάσεις του «ΤΙΤΑΝ», εργαζόμενοι και συνδικαλιστές έχουν καταγγείλει ότι βρίσκονται και εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες και βλαπτικές ουσίες οι οποίες είναι άγνωστο τι ασθένειες μπορεί να προκαλούν.

Σε ρεπορτάζ του «Ρ» στις 12/11/2004 με τίτλο «Απ' έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα» εργαζόμενοι και συνδικαλιστές είχαν καταγγείλει ότι: Επί τρία χρόνια εισπνέουν τσιμεντόσκονη λόγω βλάβης σε μηχάνημα, οι τιμές του καρκινογόνου χρωμίου στο τσιμέντο με το οποίο έρχονται σε επαφή κατά τόνους καθημερινά ξεπερνούν τις οριακές τιμές και την ίδια στιγμή χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα (απόβλητα), με άγνοια για το τι περιέχουν, ενώ ακόμα και στα εργαστήρια οι χαλασμένοι αεραγωγοί έχουν διαβρώσει τα πάντα.

Κατά τα άλλα, η τσιμεντοβιομηχανία, που έχει καταστρέψει τα αρχαία της πόλης, αναδείχτηκε από τη δημοτική αρχή του ΣΥΝ στην Ελευσίνα, αλλά και την «πράσινη» νομαρχία σαν μεγάλος ευεργέτης επειδή έβαλε φώτα στον αρχαιολογικό χώρο και δώρισε δύο οικόπεδα. Αποδέχονται τις χορηγίες της δήθεν για την προστασία του κόλπου της Ελευσίνας και πολιτιστικές εκδηλώσεις για να την αθωώσουν στα μάτια των κατοίκων για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στο περιβάλλον, αλλά και στην ίδια την εργατική τάξη.

Τα κέρδη θέλουν αίμα...

Σε 104% αυξήθηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου «ΤΙΤΑΝ» μέσα στην πενταετία 2001-2005. Συγκεκριμένα, ο όμιλος εμφάνιζε το 2001 καθαρά κέρδη 103 εκατομμυρίων ευρώ και το 2005 ανήλθαν στα 210 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2006 τα καθαρά κέρδη έφθασαν τα 43 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 58%!

Ο όμιλος «ΤΙΤΑΝ ΑΕ» έχει στην κατοχή του έντεκα εργοστάσια (τέσσερα στην Ελλάδα, δύο στις ΗΠΑ, από ένα σε Βουλγαρία, Σερβία και ΠΓΔΜ και δύο στην Αίγυπτο). Ακόμα διαθέτει επτά κέντρα διανομής τσιμέντου (δύο στις ΗΠΑ, δύο στην Αίγυπτο και από ένα σε Ιταλία, Γαλλία και Αγγλία). Διατηρεί 67 μονάδες έτοιμου σκυροδέματος, κατέχει δέκα λατομεία και τρία ορυχεία, μία μονάδα παραγωγής κονιαμάτων και μία μονάδα παραγωγής επιτραπέζιας πορσελάνης. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ομίλου (όπου και παρουσιάζονται και τα παραπάνω στοιχεία), κατέχει παγκοσμίως την 15η θέση στον κλάδο παραγωγής τσιμέντου.

Ο όμιλος έχει πάρει τέσσερα βραβεία για την υγιεινή και ασφάλεια από διάφορους οργανισμούς κατά τα έτη 2001, 1999, 1989 και 1984, ενώ έχει πάρει και πιστοποιητικό συμμόρφωσης συστήματος Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία ΕΛΟΤ 1801: 2001-OHSAS 18001:1999. Τα δύο θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και οι πέντε τραυματισμοί εργαζομένων - εκ των οποίων οι δύο σοβαροί - αναδεικνύουν τουλάχιστον ότι τέτοιους είδους βραβεία και πιστοποιήσεις κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ