Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Αθωώνουν την εργοδοσία, συγκαλύπτουν τις ευθύνες τους

«Στενάχωρα» τα εργοδοτικά εγκλήματα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τη γύμνια των ελεγκτικών μηχανισμών θυμήθηκε ο Ε. Βενιζέλος

Το κουβούκλιο του χειριστή κομματιασμένο στο έδαφος...
Το κουβούκλιο του χειριστή κομματιασμένο στο έδαφος...
Η ενίσχυση των υπερκερδών του κεφαλαίου είναι ο (αυτο)σκοπός της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία έχει μόνο ψεύτικα λόγια συμπάθειας και θλίψης για τα θύματα του αδιάλειπτου ταξικού πολέμου στους τόπους δουλιάς-κάτεργα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντιμετώπισε ως ένα ...«στενάχωρο» ζήτημα το έγκλημα στον «Τιτάνα», για το οποίο περιορίστηκε να εκφράσει τα συλλυπητήρια στους οικείους των εργατών, ενώ επιχείρησε να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις αδιαμφισβήτητες εγκληματικές ευθύνες της.

«Αδικείτε το σύνολο της πολιτείας - και δε μιλώ τώρα για τη σημερινή κυβέρνηση - όταν λέτε ότι δεν υπάρχουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων», υποστήριξε ανερυθρίαστα ο Θ. Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε από τον «Ρ» να τοποθετηθεί για το χτεσινό έγκλημα και για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης όσον αφορά στην απουσία ελέγχων στους χώρους δουλιάς. «Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων λαμβάνονται συνεχώς. Εχουν ληφθεί επί σειρά ετών. Ποτέ δεν είναι ευχάριστο να αντιμετωπίζει κανείς τέτοιου είδους συνθήκες. Είναι στενάχωρο, προκαλεί θλίψη σε όλους και πολύ περισσότερο σε αυτούς οι οποίοι είναι οι κοντινοί των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα εργατικών ατυχημάτων», συμπλήρωσε. Σε συναφή ερώτηση αν η κυβέρνηση αδιαφορεί για το γεγονός ότι τα υπερκέρδη που ανακοινώνουν αυτές τις μέρες οι τράπεζες και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες είναι βουτηγμένα στο αίμα των εργαζομένων, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Ανοιξη κερδών» για τους επιχειρηματίες

Η πιο πρόσφατη, που εντοπίσαμε, ήταν αυτή στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, όταν ο Κ. Καραμανλής δήλωνε με καμάρι: «Είπαμε και το αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι κτίζουμε ισχυρές προϋποθέσεις για μια άνοιξη επιχειρηματικότητας στη σύγχρονη Ελλάδα». Είναι ευνόητο ότι η κυβέρνηση δε διανοείται να δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις με ...περιττούς ελέγχους για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλιάς. Αλλωστε, το παραδέχτηκε ο γγ του Σώματος Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ), Χρ. Κουρούσης, μιλώντας χτες το απόγευμα στον «Αλφα 9,89»: Στις επιχειρήσεις, όπως την ΤΙΤΑΝ, γίνεται έλεγχος μία φορά το χρόνο στην καλύτερη περίπτωση, είπε, ομολογώντας τη γύμνια των ελεγκτικών μηχανισμών. Το ΣΕΠΕ, συνέχισε, διαθέτει 300-400 ελεγκτές για 600.000 επιχειρήσεις...

Σε δήλωσή του ο γγ του υπουργείου Απασχόλησης Δ. Κοντός παραδέχτηκε μέρος των ευθυνών της εργολαβικής ΜΕΣΚΑ, η οποία «δεν είχε δηλώσει στο ΣΕΠΕ τα στοιχεία του τεχνικού ασφαλείας και δεν είχε θεωρήσει το βιβλίο οδηγιών ασφάλειας που είχε δώσει στο ΣΕΠΕ». Δε βρήκε ωστόσο κουβέντα να πει για τις ευθύνες που προκύπτουν για την ΤΙΤΑΝ... Ενώ ο υφυπουργός Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτος, από την Ξάνθη όπου περιοδεύει, επανέλαβε τη συνήθη σε ανάλογες περιπτώσεις δήλωση ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί προς πάσα κατεύθυνση. Οποιος και να είναι, όποιοι κι αν ευθύνονται, όπου και να είναι, όσο μεγάλοι και να είναι».

Επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος

Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στη βιομηχανία ΤΙΤΑΝ το ΠΑΣΟΚ διά στόματος Ε. Βενιζέλου ...θυμήθηκε «το ζήτημα των αυστηρών και συνεχών ελέγχων» στους χώρους δουλιάς από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις του κόμματός του ακολούθησαν μια πολιτική που έδωσε το δικαίωμα στους εργοδότες να αυθαιρετούν και να μην εφαρμόζουν κανόνες ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, χτες, δημαγωγώντας ανέφερε ότι πρέπει να τεθεί «με επιτακτικό και δραματικό τρόπο το ζήτημα των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και το ζήτημα της αυστηρής εφαρμογής της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που στοχεύει στον περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων».

Μια νομοθεσία, βέβαια, που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, εφαρμόστηκε... πλημμελώς, με αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, ειδικότερα κατά την περίοδο της κατασκευής των Ολυμπιακών έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ