Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Υπερασπίζονται τις ασφαλιστικές κατακτήσεις

Μεταλλεργάτες συγκεντρώθηκαν στο ΕΚΑ, απαιτώντας την προστασία των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων

Από προηγούμενη κινητοποίηση
Από προηγούμενη κινητοποίηση
Η ανάγκη να διατηρηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η ανάγκη τα σωματεία να αναλάβουν δράση, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε ανατροπή στο ασφαλιστικό, εκφράστηκε μέσα από τη συγκέντρωση που έγινε χτες στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η οποία διοργανώθηκε από τα Συνδικάτα Μετάλλου Αθήνας, Πειραιά και Ελευσίνας.

Μιλώντας, ο Δ. Τσουμπρής, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα είναι να πάψει η τριμερής χρηματοδότηση και να προωθηθεί ένα μοντέλο ασφάλισης, που τα βάρη όλα θα τα σηκώνει ο εργαζόμενος. «Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνταξιοδότηση για όλους άνδρες και γυναίκες να πάει στα 65, να καταργηθεί ο θεσμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνεται όχι με βάση την τελευταία 5ετία, αλλά τη 10ετία, καθώς και να καταργηθεί ο θεσμός της κατώτερης σύνταξης», σημείωσε ο Δημ. Τσουμπρής.

Παράλληλα, κατήγγειλε τις ξεπουλημένες ηγεσίες τόσο της Ομοσπονδίας Μετάλλου όσο και της ΓΣΕΕ, που αρνούνται να μπούνε μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων για την κοινωνική ασφάλιση, ενώ κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο, συμμετέχοντας στον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη. Καταλήγοντας, κάλεσε τα σωματεία του κλάδου να πάρουν θέση απέναντι στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς και να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους.

Στη συγκέντρωση παρεβρέθηκε και ο Δήμος Κουμπούρης εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος τόνισε: «Είναι κοινό μυστικό ότι θα γίνουν αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση. Η κυβέρνηση κάτω από τις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου είναι έτοιμη να κάνει αλλαγές στο ασφαλιστικό με μοναδικό στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους».

Ο Δ. Κουμπούρης αναφερόμενος στα πάγια αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος υπογράμμισε ότι για να υπάρξει κοινωνική ασφάλιση πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός της χαρακτήρας, καθώς και να συνεχίσει να υπάρχει η τριμερής χρηματοδότηση. Οσον αφορά για τους τρόπους που θα προστατευθεί το ασφαλιστικό σύστημα και οι πάγιες κατακτήσεις των εργαζομένων ο Δ. Κουμπούρης επισήμανε ότι μόνη λύση είναι η δράση και η πάλη των εργαζομένων μέσα από τα ταξικά σωματεία. «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που βρίσκεται σε ταξική κατεύθυνση πρέπει να ενεργοποιηθεί, ώστε να εμποδιστούν αυτές οι αλλαγές στο ασφαλιστικό».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη έγκριση ψηφίσματος, που θα μοιραστεί σε όλους τους χώρους δουλιάς και το οποίο διάβασε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας Β. Σκουράκης, στο οποίο και εκφράζεται η αντίθεση των μεταλλεργατών σε κάθε συμμετοχή των οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος σε «κοινωνικούς», στημένους διαλόγους. Ανάμεσα στα άλλα, διατυπώθηκε το αίτημα για ένταξη όλου του κλάδου του μετάλλου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και συνταξιοδότηση με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ