Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Προκλητική στήριξη του ιδιοκτήτη

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καταγγέλλει τις συνέπειες του ξεπουλήματος 

Τις αρνητικές συνέπειες του ξεπουλήματος των Ναυπηγείων Χαλκίδας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προκλητική στήριξη της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΤΒΑ (πωλήτριας τράπεζας) στον ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Στ. Ηλία. Οχι μόνο γίνεται ανεκτή σκανδαλωδώς η μη επαναπρόσληψη όλου του παλιού προσωπικού των ναυπηγείων, σύμφωνα με τις συμβατικές του υποχρεώσεις, αλλά και του επέστρεψαν την εγγυητική επιστολή 300 εκατ. δραχμών που είχε καταθέσει αρχικά, καθώς η τράπεζα θεωρεί ότι όλα εξελίσσονται ομαλά σε σχέση με τις υποχρεώσεις του!

Στην τελευταία τους Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι, μετά και την κήρυξη από το Πρωτοδικείο Χαλκίδας ως καταχρηστικής της απεργίας διαρκείας που είχαν αρχίσει, αποφάσισαν μέσα σε κλίμα αγανάκτησης και οργής να εξουσιοδοτήσουν τη διοίκηση του σωματείου για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, η οποία όμως δεν καθορίζεται από το υπουργείο, που υποστηρίζει ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του εργοδότη.

Στην ανακοίνωση της ΝΕ Εύβοιας τονίζεται: «Από την αρχή είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας στο ξεπούλημα των "Ναυπηγείων Χαλκίδας" στη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία και είχαμε επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το μέλλον της επιχείρησης. Παραμένουμε στην εκφρασμένη άποψη - που παλιότερα ήταν και αίτημα του συνόλου του συνδικαλιστικού κινήματος και του κόμματος του ΠΑΣΟΚ - ότι πρόκειται για επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, που μόνο κάτω από τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου μπορεί να λειτουργήσει, στα πλαίσια μιας κλαδικής πολιτικής και Ενιαίου Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας, για την ανάπτυξη, την πλήρη και σταθερή απασχόληση των εργαζομένων».

«Σε κάθε περίπτωση - υπογραμμίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή - σήμερα που η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική στηρίζει την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, που αποκομίζει τεράστια κέρδη, εντείνοντας συνεχώς την εκμετάλλευση των εργαζομένων, που ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο της χώρας, ο μονόδρομος του αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική και τα μονοπώλια, είναι η μοναδική διέξοδος».

Η οργάνωση επισημαίνει ακόμη ότι απαιτείται ανατροπή αυτής της πολιτικής απομόνωσης των υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και αγώνας για ένα δρόμο ανάπτυξης σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ