Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Στο «σκαμνί» οι αγώνες!

Προσφυγή της διοίκησης της εταιρίας ενάντια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι καλούν συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 12 το μεσημέρι

Την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων επιδιώκει η διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ, η οποία απαιτεί με δικαστική προσφυγή της να χαρακτηριστούν παράνομες και καταχρηστικές όλες οι κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει το σωματείο για αυτές τις μέρες. Ηδη οι εργαζόμενοι άρχισαν από χτες την πρώτη 48ωρη απεργία τους και έχουν προγραμματίσει 4ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 4 του Ιούλη από τις 12 μ.-4 μ.μ. και δεύτερη 48ωρη απεργία την Πέμπτη 6/7 και την Παρασκευή 7/7.

Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ συμμετείχαν όλοι μαζικά και από νωρίς το πρωί βρέθηκαν μπροστά στις πύλες των εργοστασίων τόσο στο Βοτανικό όσο και στο Μεγάλο Πεύκο. Επίσης, σήμερα οι εργαζόμενοι συνεχίζουν κανονικά την απεργία τους, ενώ το Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στα δικαστήρια, στις 12 το μεσημέρι, που θα εκδικαστεί η αγωγή της διοίκησης κατά των κινητοποιήσεων.

Η διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ υποστηρίζει στην αγωγή της ότι η απεργία που έχει εξαγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ γίνεται χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά αιτήματα, παρά μόνο η επαναπρόσληψη έξι απολυμένων εργαζομένων από Λάρισα και Πάτρα, που τους έχει προσφερθεί δουλιά... στο Μεγάλο Πεύκο! Ταυτόχρονα, κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι με την απεργία δε βοηθούν στην οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης!

Ωστόσο, στην ίδια την αγωγή, η διοίκηση της εταιρίας που δε θεωρεί ως αιτήματα των εργαζομένων τη μη καταπάτηση των εργασιακών σχέσεων και τη μη συρρίκνωση της επιχείρησης, αναφέρει: «Λόγω της πολύ χαμηλής απόδοσης και των δυσανάλογα μεγάλων δαπανών τους δε θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι παραγωγικές μονάδες των Πατρών και της Λάρισας!». Παραδέχεται δηλαδή ότι θα κλείσει τα δύο τμήματα της επιχείρησης και θα βγάλει και άλλους εργαζόμενους στην ανεργία!

Η προκλητικότητά της φτάνει στο σημείο ώστε να απειλήσει και με συνολικό κλείσιμο του εργοστασίου, τονίζοντας: «Η διακινδύνευση τόσων θέσεων εργασίας (οι 1.275 εργαζόμενοι της επιχείρησης) για να δοθεί η δυνατότητα παραμονής σε ένα μικρό υποσύνολο εργαζομένων (οι απολυμένοι από τα δύο τμήματα Πάτρας και Λάρισας), οι οποίοι παρότι είχαν τη δυνατότητα επιλογής που τους δόθηκε, ανατρέπει κάθε μέτρο αναλογικότητας του συγκεκριμένου απεργιακού αγώνα και τον καθιστά παράνομο και καταχρηστικό!».

Η εταιρία προφανώς θεωρεί «δυνατότητα παραμονής» για τους έξι απολυμένους την πρότασή της να ξεσπιτωθούν και να έρθουν στο εργοστάσιο του Μεγάλου Πεύκου, από το οποίο όμως έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε απολύσεις μετά το καλοκαίρι!!!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ