«Ζωντανές», κόντρα στο κλίμα «ομοφωνίας» που καλλιεργείται τελευταία, παραμένουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ, όπως προκύπτει από τις ομιλίες Ευρωπαίων ηγετών σε διήμερη διάσκεψη της αυστριακής προεδρίας που ξεκίνησε χτες στο Σάλτσμπουργκ.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν ανακοίνωσε τη, σε κάθε περίπτωση, διενέργεια δημοψηφίσματος στη χώρα του πριν μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε πως σε σχέση με την Τουρκία η ΕΕ θα τηρήσει όλες τις συμφωνίες που έχουν υπάρξει στο παρελθόν και μερικές έχουν υπογραφεί πριν δεκαετίες, όμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές σε όλη τη διάρκειά τους.
Αναφερόμενος σε μελλοντικές διευρύνσεις της ΕΕ, ο Βιλπέν προειδοποίησε για μια κατάργηση όλων των συνόρων, σημειώνοντας πως δεν επιτρέπεται μια «γεωγραφική υπερχείλιση» της Ευρώπης. Τα σύνορα, όπως είπε, δεν ορίζουν μόνον έναν χώρο και μια κυριαρχία, αλλά σημαδεύουν τη συμμετοχή σε αξίες, την άμυνα ενός πολιτισμού και ενός τρόπου ζωής, αλλά και τη σχέση με μια συλλογική μνήμη.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά στο εάν η ΕΕ περνά μία κρίση, επέκρινε το γεγονός πως για την κοινοτική διεύρυνση του 2004 δεν υπήρξε επαρκής πολιτική και οικονομική προετοιμασία της, πρόσθεσε όμως πως μέχρι τώρα κάθε ευρωπαϊκή κρίση υπήρξε η αφετηρία για μια θετική δυναμική διαδικασία. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να ακολουθήσει μια συνειδητή φάση εμβάθυνσης. Συγχρόνως επέκρινε την πολυπλοκότητα των κοινοτικών νόμων και τους αργούς ρυθμούς στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων σε κοινοτικό επίπεδο.
Ο Ντ. ντε Βιλπέν επισήμανε πως ένας λόγος για την απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» από τους Γάλλους, στο περσινό δημοψήφισμα, ήταν και το ότι αναρωτήθηκαν κατά πόσο είναι η ΕΕ σε θέση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Βάλκενεντε, αντέκρουσε τη θέση του Γάλλου ομολόγου του για μια κρίση της ΕΕ, ζητώντας να μη γίνεται λόγος για κρίση, γιατί, όπως είπε, κάτι τέτοιο είναι το τελευταίο που χρειάζεται κανείς τώρα στην ΕΕ.
Ο Βάλκενεντε, του οποίου οι συμπατριώτες είχαν επίσης απορρίψει πέρσι σε δημοψήφισμα το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα», απέρριψε μια εκ νέου διαδικασία για την αποδοχή του «ευρωσυντάγματος», τονίζοντας πως αντί μιας αόριστης συζήτησης θα πρέπει με συγκεκριμένες επιτυχίες, προπάντων στον οικονομικό τομέα, να υπάρξει μια έντονη επανασύνδεση των πολιτών με την ΕΕ. Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει επίσης την ατμόσφαιρα της δυναμικής και του προσανατολισμού στο μέλλον, η οποία κυριαρχεί σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Για μια τριπλή κρίση στην Ευρώπη, έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, μια κρίση νομιμοποίησης, μια πολιτική κρίση και μια κρίση ετερογένειας, σημειώνοντας πως η λύση είναι «περισσότερη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα».
Από την πλευρά του, ο προεδρεύων της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στην εναρκτήρια ομιλία του, είχε τοποθετηθεί κατά μιας μόνον οικονομικής διάστασης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τονίζοντας πως η Ευρώπη θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο. Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο πνεύμα, όχι μόνον ένα κοινό νόμισμα, αλλά ένα κοινό στόχο και κοινές αξίες, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη Διάσκεψη στο Σάλτσμπουργκ, που αποτελεί και την πρώτη κορυφαία εκδήλωση της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ, συζητούνται προτάσεις και προοπτικές για προώθηση του «ευρωπαϊκού εγχειρήματος» ενόψει των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης, ενώ εξετάζονται, ακόμη, η δυσαρέσκεια και ο σκεπτικισμός απέναντι στην Ευρώπη, και αναλύονται οι αιτίες που οδηγούν εκεί. Παρόλο που ο τίτλος της διάσκεψης είναι «Ο ήχος της Ευρώπης», το μόνο βέβαιο είναι ότι μόνο η φωνή των λαών δεν ακούγεται εκεί...