Σάββατο 28 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μνημόνιο θέσεων η απάντηση της Λευκωσίας στις τουρκικές θέσεις

Μνημόνιο θέσεων θα υποβάλει η Λευκωσία στους εταίρους της στην ΕΕ ως απάντηση στο «σχέδιο δράσης» της Αγκυρας για το Κυπριακό. Η κυπριακή κυβέρνηση με την κατάθεση των θέσεών της: Πρώτον, υποδεικνύει προσπάθεια διά της τετραμερούς να μεταφερθεί ένα θέμα που αφορά την ΕΕ, στα Ηνωμένα Εθνη. Και δεύτερον, υπενθυμίζει με νόημα πως είναι υποχρέωση της Τουρκίας να υλοποιήσει τις δεσμέυσεις της έναντι της Ενωσης, ενώ παράλληλα καλεί την ΕΕ να καλέσει την Αγκυρα να συμμορφωθεί.

Οπως έγραψε ο κυπριακός Τύπος, στο μνημόνιο αναφέρεται ότι σε μια τετραμερή διάσκεψη - όπως ζητά η Τουρκία και προωθούν ΗΠΑ και Βρετανία - οι κυβερνήσεις της Δημοκρατίας της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμμετέχουν μαζί με τους αντιπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

«Η τουρκική πολιτική στοχεύει να υποβαθμίσει τη θέση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κύπρου και να την εξισώσει με αυτήν της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στοχεύει να αναβαθμίσει τη θέση του κατοχικού καθεστώτος», επισημαίνεται σχετικά.

Στο μνημόνιο υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Κύπρου παραμένει δεσμευμένη στην πλήρη εφαρμογή του κανονισμού της «πράσινης γραμμής», ο οποίος επιτρέπει το εσωτερικό εμπόριο των προϊόντων και τις εξαγωγές των τουρκοκυπριακών προϊόντων μέσω των νομίμων λιμένων και των αερολιμένων της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Σημειώνεται, επίσης η καλή θέληση που επέδειξε η κυπριακή κυβέρνηση με την πρόταση του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου από τον Αύγουστο του 2004 σχετικά με την Αμμόχωστο. Γίνεται, επίσης, αναφορά στη συμβιβαστική φόρμουλα που έγινε επί Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, τον περασμένο Ιούνη.

Τέλος, η κυπριακή κυβέρνηση επαναλαμβάνει την προθυμία της να συμμετέχει, μετά από τη λεπτομερή προετοιμασία του εδάφους, στις σημαντικές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, χωρίς την επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προκειμένου να επιτευχθεί μια περιεκτική διευθέτηση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ.

Απάντηση και στον Ανάν

Χτες ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι απέστειλε την Πέμπτη τις θέσεις του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν σε σχέση με τις προτάσεις της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι δεν εκπλήσσεται από την κίνηση των ΗΠΑ να χαιρετίσουν την τουρκική πρόταση για ένα νέο «σχέδιο δράσης» στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε από την Ελβετία η εκπρόσωπος του Ανάν, Μαρί Οκάμπε, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μελετήσει τις προτάσεις της Αγκυρας, αλλά δεν έφτασε στο σημείο να δεσμευτεί για νέες συνομιλίες. Ο ΓΓ «έχει αναλάβει να μελετήσει το σχέδιο, να συμβουλευτεί τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη και θα επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό για να ορίσει το επόμενο βήμα», συμπλήρωσε η Οκάμπε.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο Ανάν «θα επικοινωνήσει μαζί μας το συντομότερο όταν τελειώσει η μελέτη αυτή».

Πάντως σε επιστολή την οποία παρέλαβε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος από τον Ανάν, ο ΓΓ εκφράζει την πρόθεσή του να στείλει στη Λευκωσία απεσταλμένο του για το Κυπριακό, μετά τις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μάη και με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η επιστολή επιδόθηκε στις 29 Δεκέμβρη. Χαιρέτισε την πρόθεση του Ανάν, πρόσθεσε ότι είναι κάτι που κατ' επανάληψη ζητούσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε καλέσει τον ΓΓ να μην απογοητευτεί από την επιμονή της Τουρκίας και του Ταλάτ στην εφαρμογή του «Σχεδίου» του ως έχει.

Εμείς, είπε, θα εργαστούμε ώστε να δημιουργηθεί κοινό έδαφος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ακόμα ότι όταν αρχίσει μία διαδικασία θα πρέπει να υπάρχουν όντως οι δυνατότητες να οδηγηθούμε σε λύση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η επιστολή Ανάν δεν έχει καμία σχέση με τις προτάσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τουρκία, οι οποίες, τόνισε, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης.

Ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο γνωστό χαβά του, απέρριψε την πρόταση του προέδρου Παπαδόπουλου για την επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου και συνδιαχείριση του λιμανιού της. Υποστήριξε ότι το θέμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Χαρακτήρισε εποικοδομητική την επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, κι αναφερόμενος στις τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό είπε ότι περιλαμβάνουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν προηγουμένως στους Τουρκοκυπρίους από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ