Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαμάχη για την πίτα του προϋπολογισμού
  • Δύσκολα θα ξεπεραστούν οι διαφορές στη Σύνοδο Κορυφής, διαπιστώνει ο Τ. Μπλερ μετά τη συνάντησή του με τον Ζ. Σιράκ
  • Σε «δεύτερο πλάνο» η ομοφωνία των «25» για την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η άγρια διαμάχη για τη μοιρασιά της πίτας του προϋπολογισμού της ΕΕ κυριαρχεί ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των «25» στις Βρυξέλλες, επισκιάζοντας την ομοφωνία για την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, με στόχο την κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σε δεύτερη μοίρα φαίνεται να περνά το θέμα της επικύρωσης του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος», για το οποίο διαμορφώνεται μια ισχυρή τάση για αναβολή στη λήψη των οριστικών αποφάσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβρη, ρίχνοντας ταυτόχρονα στάχτη στα μάτια των λαών ότι τάχα «αφουγκράζονται τους πολίτες».

Στο «μέτωπο» των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων επισημοποιήθηκε χτες η «κάθετη» διαφωνία του Βρετανού πρωθυπουργού Τ. Μπλερ με την πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας να παγώσουν οι «επιστροφές» της Βρετανίας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ που ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ το χρόνο. Η αδιαλλαξία του Τ. Μπλερ έχει ανησυχήσει τις Βρυξέλλες και τις άλλες κυβερνήσεις, ενώ εκφράζονται «φόβοι» ότι μπορεί να τινάξει τη Σύνοδο Κορυφής στον αέρα.

Ο Τ. Μπλερ, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, δε δίστασε να κάνει λόγο για «οξεία διαφωνία» αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά τα έτη 2007-2013. «Φιλική ήταν η συνάντηση που μόλις είχα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Σιράκ -διήρκεσε μιάμιση ώρα - αλλά παραμένει η οξεία διαφωνία και νομίζω πως οι δυσκολίες θα γεφυρωθούν δύσκολα», είπε ευθέως ο Μπλερ. «Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική χρηματοδότηση, αυτό παρουσιάζεται πολύ δυσχερές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, μιλώντας από τη βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι. Ο Μπλερ πάντως βεβαίωσε ότι «οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται».

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος ζητεί να αναθεωρηθεί η έκπτωση που έχει η Βρετανία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά το Λονδίνο «αντεπιτίθεται», ζητώντας αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που ευνοεί, όπως είναι διαμορφωμένη, τα γαλλικά αγροτικά προϊόντα. Ο Σιράκ ζήτησε, επίσης, «λογική και δίκαιη» συμφωνία στα θέματα του προϋπολογισμού ενόψει της Συνόδου Κορυφής, καλώντας τη Βρετανία «να έχει το μερίδιό της σε αυτήν».

«Μπροστά στην πολιτική κρίση που διέρχεται η Ευρώπη, καλό είναι να μην προστεθούν και δυσχέρειες οικονομικής φύσης. Εύχονται οι Ευρωπαίοι, οι ηγέτες τους να επιδείξουν στη σύνοδο κορυφής πνεύμα ενωτικό και βούληση για πρόοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σιράκ για τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Αδιέξοδο παρατηρήθηκε νωρίτερα και στη συνάντηση που είχε ο Τ. Μπλερ με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Εκπρόσωπος του Τ. Μπλερ είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» η πρόταση της προεδρίας.

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος του είπε να αφήσει τον «εθνικό εγωισμό» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεισφέρει, αλλά περιμένουμε από όλους τους εταίρους μας να αφήσουν τον εθνικό τους εγωισμό. Ομως, κάθε πρόβλεψη για αποτυχία (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής) θα ήταν αντιπαραγωγική» τόνισε στις δηλώσεις του ο Σρέντερ.

Παράταση για το «ευρωσύνταγμα»

Αναφορικά με την τύχη του «ευρωσυντάγματος» ο Γερμανός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γκίντερ Φερχόιγκεν εκτίμησε ότι δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ το 2007, εξηγώντας ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στους πολίτες, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην Ευρώπη.

«Ενα αυστηρό χρονοδιάγραμμα θα ήταν τώρα μεγάλο λάθος. Πολλές χώρες χρειάζονται απλώς περισσότερο χρόνο για συζητήσεις αναφορικά με το ευρωσύνταγμα, με στόχο να επιτευχθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην Ευρώπη. Χωρίς αναμονή θα είναι όλα χειρότερα», δήλωσε.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκέραν Πέρσον ζήτησε την παράταση της τελικής ημερομηνίας επικύρωσης του «ευρωσυντάγματος» από τους «25» (Νοέμβρης 2006) μετά την απόρριψη της συνθήκης από Γάλλους και Ολλανδούς.

«Το χρονοδιάγραμμα για την επικύρωση θα πρέπει να παραταθεί, είναι πρακτικά αδύνατο να μπορέσει να επικυρωθεί η υφιστάμενη συνθήκη μέχρι το 2006» δήλωσε την Τρίτη ο Πέρσον.

Ανέφερε επίσης ότι η χώρα του θέλει να διευκρινιστεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 16 και 17 Ιουνίου πως θα συνεχιστεί η διαδικασία επικύρωσης του «ευρωσυντάγματος».

«Τώρα πρέπει να συλλογιστούμε και να συζητήσουμε. Οι αποφάσεις, κατά τη γνώμη μου, θα ληφθούν αργότερα», δήλωσε ο Ρ. Πρόντι, όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμα που πρέπει να περιμένει κανείς από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στην Πράγα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την ημερήσια εφημερίδα «Mlada Fronta Dnes» από το ιδιωτικό ινστιτούτο SC&C καταγράφει μία στροφή των Τσέχων κατά του «ευρωσυντάγματος» μετά τα πρόσφατα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία. Η τσέχικη κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα» ή εάν το επίμαχο κείμενο θα τεθεί στην κρίση του Κοινοβουλίου για επικύρωση.

Την ανάγκη να επιβραδυνθεί η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ εκτιμά ο υπουργός Αμυνας του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν, δεδομένης της «κρίσης» που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της ΕΕ μετά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στη Γαλλία και την Ολλανδία. «Αυτό δεν αφορά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με τις οποίες η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει συμφωνία προσχώρησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λουξεμβούργιος υπουργός, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς υπονοούμενο για την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ