Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πλασιέ» του τουρκικού σχεδίου ο Στρο

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Αγκυρα σχετικά με το τουρκικό σχέδιο για το κυπριακό και το «παιχνίδι» που παίζεται στην ΕΕ

Αναφανδόν υπέρ του τουρκικού σχεδίου για το Κυπριακό τάχτηκε ο Τζακ Στρο, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ταυτόχρονα ότι ενεργεί ως «πλασιέ» των συμφερόντων της Αγκυρας στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ τα παραδέχτηκε σχεδόν όλα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ομόλογό του λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, φροντίζοντας να μην αφήσει την παραμικρή αμφιβολία για τις θέσεις που μετέφερε στη συνέχεια στην ελληνική κυβέρνηση.

«Το σχέδιο δράσης που παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ για το Κυπριακό άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία καλύτερης ατμόσφαιρας για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ήταν η πρώτη διαπίστωση του Τζ. Στρο, αφήνοντας έτσι να διαφανεί και ο σημαντικότερος στόχος της κατάθεσης του τουρκικού σχεδίου. Να αποφύγει, δηλαδή, η Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης και να αναγνωρίσει ντε φάκτο την Κυπριακή Δημοκρατία, τουλάχιστον μέχρι την «επίλυση» του Κυπριακού, εννοείται στη βάση του «σχεδίου Ανάν».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο Στρο εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής του τουρκικού σχεδίου, λέγοντας ότι «το σχέδιο δράσης για την επίλυση του Κυπριακού ήταν θετικό κατά την άποψή μας και την άποψη των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν η θετική αυτή υποδοχή του σχεδίου θα αλλάξει την υποχρέωση της Τουρκίας να επιτρέψει σε σκάφη κυπριακής σημαίας να χρησιμοποιούν τα τουρκικά λιμάνια, ο Στρο είπε: «Η Επιτροπή αποφασίζει γι' αυτά, εγώ δεν έχω να πω τίποτα σε αυτό το θέμα(!). Πάντως, οι εποικοδομητικές προτάσεις του κ. Γκιουλ άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία καλύτερης ατμόσφαιρας στην Ευρώπη». Ο Βρετανός υπουργός τόνισε ακόμα ότι «η Τουρκία έχει ορισμένες υποχρεώσεις από τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ. Το αν εκπληροί τις υποχρεώσεις αυτές το κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροσκάφη, όπως απαιτεί η ΕΕ, και η ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της ΤΔΒΚ, την οποία η ΕΕ έχει υποσχεθεί αλλά δεν έχει εφαρμόσει, είναι δύο «χωριστά» προβλήματα, που δε χρειάζεται κατ' ανάγκη να ρυθμιστούν ταυτόχρονα, είπε ακόμα ο Βρετανός υπουργός.

Αναφερόμενος γενικότερα στο Κυπριακό, ο Βρετανός υπουργός επέρριψε την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν», λέγοντας ότι «δυστυχώς, ενώ το σχέδιο Ανάν έγινε αποδεκτό από τη μία πλευρά, η άλλη δεν το αποδέχτηκε». «Βεβαίως και ήταν μία δημοκρατική απόφαση και δεν έχουμε τίποτα να πούμε», σχολίασε και συνέχισε: «Για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να ανταποκριθούν και οι άλλοι», είπε και σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

Ευχαριστίες από Γκιουλ

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ χαρακτήρισε «χρήσιμη» τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό και τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια που πρόσφερε στην Τουρκία. «Ο τουρκικός λαός δεν πρόκειται να ξεχάσει τις προσπάθειες του κ. Στρο και του πρωθυπουργού κ. Τόνι Μπλερ στο θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε.

Ο Γκιουλ ευχαρίστησε τον Στρο και για την επίσκεψή του στην έδρα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα Κατεχόμενα. «Η επίσκεψή του αντιμετωπίστηκε στην ΤΔΒΚ με μεγάλη εκτίμηση. Υπήρξαν διάφορες αντιδράσεις, αλλά πιστεύουμε πως έκανε το σωστό», είπε ο Τούρκος υπουργός.

«Εφόσον πρέπει να βρεθεί μία λύση και εάν κατευθυνόμαστε προς μία ομόσπονδη λύση, με δύο πλευρές, δύο περιοχές, είναι επομένως αναγκαίο να μπορούμε να συναντηθούμε με τις δύο πλευρές και να μπορούμε να συνομιλούμε με τους Τουρκοκύπριους ηγέτες», απάντησε ο Στρο, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος της επίσκεψης ήταν η ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Την εκτίμηση ότι «έχει αρχίσει ήδη να εκδηλώνεται διεθνής υποστήριξη, είτε από την ΕΕ, είτε από τις ΗΠΑ» για τις νέες προτάσεις της Αγκυρας για το Κυπριακό εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας για το Νταβός της Ελβετίας, όπου πραγματοποιείται το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ παρουσία δεκάδων ηγετών κρατών και επιχειρηματικών παραγόντων.

Απορρίπτει η Λευκωσία

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Λιλλήκας δήλωσε ότι οι τουρκικές προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου, γιατί αποσκοπούν στον απεγκλωβισμό της Τουρκίας από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης. Αποσκοπούν, επίσης, είπε, και στην πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Η επίσκεψη Στρο στην Κύπρο στόχευε στην επίτευξη των στόχων της Τουρκίας, για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Παράλληλα, τόνισε ότι οι προτάσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι απαράδεκτες και πρέπει να καταδικαστούν από όλους.

Ο Δ. Χριστόφιας σχολιάζοντας δηλώσεις του Τζακ Στρο στην Τουρκία ότι το σχέδιο Ανάν είναι ένα δημοκρατικό σχέδιο, είπε ότι θα πρέπει η τουρκική ηγεσία, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία να κατανοήσουν ότι το «σχέδιο Ανάν» όπως παρουσιάστηκε δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του. Για να γίνει κάτι τέτοιο, είπε, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές, έτσι ώστε να μην αφήνει όμηρο την Κύπρο στην Τουρκία και στα ξένα συμφέροντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγγελιοφόρος της Αγκυρας ο Στρο (2006-01-25 00:00:00.0)
Ας μην αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία! (2005-03-30 00:00:00.0)
Επαναφέρουν το «σχέδιο Ανάν» (2004-12-21 00:00:00.0)
Τελωνειακή ένωση και με τους «25» επιθυμεί η ΕΕ (2004-11-25 00:00:00.0)
Αρχισε το «παζάρι» ο Ερντογάν (2004-10-08 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις Γκιουλ (2004-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ