Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Απαράδεκτο να εξισώνετε τη λέξη κομμουνισμός με έγκλημα

Η ομιλία της βουλευτή του ΚΚΕ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Παίρνοντας το λόγο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε τα παρακάτω:

«Ακουσα όλους τους προηγούμενους ομιλητές Εσθονούς, Βούλγαρους, Ούγγρους. Γι' αυτό λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, επιτρέψτε μου και μένα να μιλήσω ως Ελληνίδα βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος. Πρώτα απ' όλα όμως, θα μιλήσω ως Ελληνίδα, γιατί εδώ, σε αντίθεση με τον κ. Λίμπλαντ, εγώ πρέπει να υπερασπιστώ την ελληνική λέξη δημοκρατία. Δημοκρατία σημαίνει εξουσία του δήμου, του λαού. Δηλαδή, όλοι μπορούν να περιφέρονται και να λένε ότι πάρα πολύ λυπούνται που ήταν κομμουνιστές, όταν ήτανε νέοι. Και τώρα, στα 50 τους, εγώ προσωπικά είμαι 52, αποφάσισαν να μαχαιρώσουν τον κομμουνισμό. Μπορεί κανείς να αποφασίσει ν' αλλάξει το καθεστώς στη χώρα του, όμως τη λέξη κομμουνισμός να την εξισώνει κανείς με έγκλημα, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι απαράδεκτο.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συνάδελφε, αν θέλετε να το κάνετε ως καουμπόι ο οποίος πυροβολεί κατά των ιδεολόγων Ινδιάνων, αυτό αντιβαίνει στο αίσθημα δικαίου, στο ήθος και στο αίσθημα δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Φοβάστε τόσο πολύ τον κομμουνισμό στην Ευρώπη σήμερα; Ο κομμουνισμός στην Ευρώπη σήμερα είναι μειονότητα. Εδώ υποτίθεται ότι δουλεύουμε για να προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και τι κάνετε εσείς; Εσείς εμφανίζεστε εδώ με μια έκθεση, όπου ζητάτε από εμάς, τα 60 χρόνια όπου γιορτάσαμε την 9η Μαΐου για την ανατροπή του ναζισμού, ζητάτε από εμάς, λοιπόν, να ανασυντάξουμε την Ιστορία και να την προσαρμόσουμε στο μέγεθος και στους όρους του σύγχρονου ιμπεριαλιστικού καπιταλιστικού συστήματος, όπου καταπατούνται οι ανθρώπινες αξίες στο βωμό της ελεύθερης αγοράς.

Στη δική μου τη χώρα, οι κομμουνιστές έχυσαν αίμα και εγώ εδώ δεν εκπροσωπώ μόνον το δικό μου κόμμα. Το κόμμα στη δική μου χώρα πέρασε μέσα από δύο δικτατορίες και έναν εμφύλιο πόλεμο. Εγώ εδώ εκπροσωπώ 11.000.000 Ελληνες, εκπροσωπώ όλα τα κόμματα. Ακόμα κι εκείνους που πριν από 50 χρόνια δημιούργησαν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους κομμουνιστές, αυτοί που δίωξαν τους κομμουνιστές στα νησιά που τώρα εσείς τα επισκέπτεστε για τουρισμό. Ακόμα κι αυτά τα κόμματα καταδικάζουν αυτήν την έκθεση. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι δημοκράτες. Και γιατί δε θα δεχτούν τα παιδιά του κ. Μπους να πουν "mea culpa" για τα εγκλήματα του πατέρα τους.

Δημοκρατία σημαίνει αποδοχή. Δεν καταργεί και δεν ποινικοποιεί την πάλη των τάξεων, γιατί σήμερα που μιλάτε εδώ, γίνονται χιλιάδες εγκλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αγαπητέ κ. Λίμπλαντ και κύριοι συνάδελφοι, μη δημιουργείτε νέους εχθρούς. Αυτό πράττετε! Κατ' ουσίαν, αποστομώνετε και καταπιέζετε την εμφάνιση νέων ιδεολογιών. Και στον 21ο αιώνα, όταν κανείς μας δε θα ζει, οι απόγονοί μας θα θυμούνται το Συμβούλιο της Ευρώπης ως το χώρο απ' όπου ξεκίνησε το κυνήγι των μαγισσών, το κυνήγι κατά του ψηλού, του κοντού, του χοντρού, του ξανθού και του μελαχρινού.

Αν θέλετε να είστε καουμπόι, βάλετε κόκκινες μπότες. Τότε μπορεί ν' ακολουθήσετε ένα δρόμο πιο υγιή, πιο ωραίο, πιο δημοκρατικό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το μέλλον ανήκει στον κομμουνισμό!(2006-01-20 00:00:00.0)
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ(2006-01-14 00:00:00.0)
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ(2005-12-24 00:00:00.0)
Ο... ιστορικός!(2004-06-11 00:00:00.0)
Για να αποτελειώσουν τα όνειρα και οι φαντασίες των αστών(2000-12-30 00:00:00.0)
Συντονισμός του αγώνα(1997-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ