Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι πολιτικοί καιροσκόποι!

Νέες, μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος ζητάει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, φανερώνοντας τις κυβερνητικές προθέσεις, που κρύβονται προς στιγμήν «για το φόβο των Ιουδαίων», καθώς ο κόσμος δεν αντέχει κι άλλη οικονομική επιβάρυνση και η κυβέρνηση σκέφτεται και φοβάται το πρόσθετο πολιτικό κόστος. Και βγήκαν διάφοροι πολιτικοί καιροσκόποι, να το παίξουν «κοινωνικά ευαίσθητοι», διαμαρτυρόμενοι, εντόνως και κατηγορώντας την επιχείρηση ότι είναι «αχόρταγη» κι «απάνθρωπη», αφού, προκειμένου να έχει κέρδη, δε λογαριάζει τη φτωχολογιά. Επισημαίνουν, δε, ότι, την ίδια ώρα που η ΔΕΗ ζητάει κι άλλα από τους καταναλωτές, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία, αφήνοντας χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές της χώρας.

Αλλά, ποιοι είναι αυτοί που βαρυγκωμούν και διαμαρτύρονται; Σε τι θεό πιστεύουν και ποιους δαίμονες υπηρετούν; Γιατί «τους πήρε ο πόνος» για τη φτωχολογιά και πού αποσκοπούν; Είναι οι ίδιοι που έχουν «θεοποιήσει» την «ελεύθερη» αγορά κι έχουν «δαιμονοποιήσει» όποιον αντιπαλεύει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση των πάντων. Που φωνάζουν, συνεχώς, ότι ο τομέας της ενέργειας πρέπει να απελευθερωθεί, πλήρως, για να μπουν «με τα μπούνια» οι ιδιώτες και αποφαίνονται πως οι πρώην υπηρεσίες «κοινής ωφέλειας» πρέπει να λειτουργούν ως ιδιωτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, για να είναι αποτελεσματικές για το κεφάλαιο. Κι αφού όλα όσα ζητούσαν γίνονται, έρχονται τώρα και κάνουν πως διαμαρτύρονται για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις των πολιτικών επιλογών που στήριξαν.

Ξέρουν ότι «ελεύθερη» αγορά σημαίνει αγορά του κεφαλαίου. Οι ιδιώτες, για να μπουν στην ενέργεια, ζητούν την προετοιμασία του «περιβάλλοντος» που θα τους εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη κι απαιτούν να 'χουν «ελεύθερα τα χέρια» για «μακροβούτια» στην τσέπη του λαού. Κι ενώ ξέρουν, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, προβάλλοντας τάχα φιλολαϊκό προφίλ, βγάζοντας ταυτόχρονα «λάδι» το σύστημα που υπηρετούν. Φορτώνουν την ευθύνη για την «αδηφαγία» της ΔΕΗ σε κάποιον διοικητικό της παράγοντα, λένε και κάτι κατά του αρμόδιου υπουργού, με στόχο ν' απαλλάξουν την πολιτική που υπηρετεί την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της κερδοσκοπικής δράσης του κεφαλαίου. Ετσι επιχειρούν ν' απαλλάξουν από τις ευθύνες και την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που συναινούν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η φτωχολογιά δεν έχει ανάγκη από τα «λόγια συμπόνιας» των πολιτικών καιροσκόπων. Εχει συμφέρον να συστρατευτεί στον αγώνα κατά της πολιτικής ενίσχυσης του κεφαλαίου που στη συγκεκριμένη περίπτωση σχετίζεται με την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και, γενικότερα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποδυναμώνοντας και τα δύο κόμματα όπως την καλεί το ΚΚΕ. Γιατί, αν δε φύγει από τη μέση αυτή η πολιτική και δεν παραμεριστούν οι κάθε λογής διαχειριστές και υποστηρικτές της, αν ο τομέας ενέργειας δε γίνει λαϊκή περιουσία, δεν πρόκειται η φτωχολογιά να βγει από το «σκοτάδι» και να βρει το «φως». Κι όσο οι πολιτικοί καιροσκόποι θα εξακολουθούν να «έχουν ρεύμα», στην κοινωνία δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ(2011-05-11 00:00:00.0)
«Εντυσε» τα κτίρια της ΔΕΗ με τις λαϊκές ανάγκες(2010-10-12 00:00:00.0)
Υμνητής της απελευθέρωσης και της ταξικής συνεργασίας(2010-01-16 00:00:00.0)
Η ιδιωτικοποίηση βλάπτει καταναλωτές και εργαζόμενους(2003-07-09 00:00:00.0)
Το θεσμικό πλαίσιο για την ιδιωτικοποίηση(1996-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ