Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπό διωγμό η... ζάχαρη

Τιμές εξαφάνισης της τευτλοκαλλιέργειας, αποφάσισε να δώσει η διοίκηση της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» (ΕΒΖ), εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον ολέθριο κανονισμό της ΕΕ στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει και εξαφάνιση των εργοστασίων της ΕΒΖ. Οι τελευταίες αποφάσεις της διοίκησης της ΕΒΖ, να μειωθεί η τιμή στα τεύτλα κατά 36,5% φέτος και να επιβληθεί εκ των προτέρων μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων κατά 12,2% σε σύγκριση με τα καλλιεργηθέντα στρέμματα πέρυσι και μείωση κατά 38,5% με βάση τις αιτήσεις καλλιέργειας που έγιναν μέχρι 15/1/06, είναι οι πλέον οδυνηρές που μπορούσαν να ληφθούν. Πρόκειται για ένα γεγονός ακόμα χειρότερο κι από την αρχική ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΒΖ στις 12/1/06 για κλείσιμο του ζαχαρουργείου της Ξάνθης, την οποία υποτίθεται ότι η κυβέρνηση την ίδια μέρα ανακάλεσε...

Με την εξευτελιστική ελάχιστη τιμή που επιβάλει η ΕΕ και εφαρμόζει η διοίκηση της ΕΒΖ στα τεύτλα, συν τη σχετική ψευτο-αντιστάθμιση (που μπορεί να αναφέρεται ότι είναι 40,4 ευρώ το στρέμμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει οριστεί ακόμα επακριβώς το ύψος και θα προκύψει προφανώς ακόμα μικρότερη) δε βγαίνει κανείς τευτλοπαραγωγός να καλλιεργήσει. Στην πράξη οι αποφάσεις της ΕΒΖ και της ΕΕ επιφέρουν μια μείωση του τζίρου ανά στρέμμα τεύτλων 70 με 80 ευρώ περίπου. Και κατά συνέπεια οδηγούνται σε κλείσιμο και τα εργοστάσια ζάχαρης.

Ολα δείχνουν πως και από τούτη την κυβέρνηση εφαρμόζονται κατά γράμμα οι ολέθριες αποφάσεις της ΕΕ, όπως και με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είτε πρόκειται για τη ζάχαρη, είτε για τ' άλλα αγροτικά προϊόντα. Κι αυτό που γίνεται, είναι να δημιουργείται κλίμα αποπροσανατολισμού και εμπαιγμού. Γιατί η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης της ΕΒΖ σημαίνει ότι 20.000 τευτλοπαραγωγοί διώκονται από αυτή την καλλιέργεια και 1.500 μόνιμοι εργαζόμενοι και μερικές χιλιάδες εποχικοί χάνουν τη δουλιά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους επαγγελματίες που εξαρτούσαν την επιβίωσή τους από τον τομέα αυτό. Βέβαια, η ΕΒΖ ως εταιρία της ΑΤΕ και του Χρηματιστηρίου μπορεί να μην πάει χαμένη, γιατί ήδη έχει αγοράσει δύο ζαχαρουργεία στη Σερβία, ενώ οι όποιες ελλείψεις σε ζάχαρη θα καλύπτονται με εισαγωγές. Οσα επίσης λέγονται περί βιοκαυσίμων και δραστηριοποίηση των εργοστασίων της ΕΒΖ σ' αυτόν τον τομέα αποτελούν πάλι μέγιστη κοροϊδία. Αυτό που απαιτείται είναι η άμεση αγωνιστική αντίδραση και ο αγωνιστικός συντονισμός των αγροτών, των εργατών και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ζάχαρης, αλλά και γενικότερα στον αγροτικό τομέα, που δέχεται και θα συνεχίσει να δέχεται καίρια χτυπήματα από τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Αγωνιστικός συντονισμός που θα κατευθύνεται ενάντια σ΄αυτή την πολιτική. Αλλά ταυτόχρονα απαιτεί να αποδυναμώσουν πολιτικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, δημιουργώντας της προϋποθέσεις οικοδόμησης του μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία προκειμένου να απαλλαγούν οριστικά απο τα προβληματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ