Οι ιμπεριαλιστικοί κύκλοι είναι σίγουρο ότι δε θα σταματήσουν εδώ. Το ίδιο όμως θα πράξουν και οι λαοί. Με την πάλη τους είναι σίγουρο ότι μπορούν να καταστήσουν το μνημόνιο και όσα αυτό επιδιώκει, σε βάρος των λαϊκών κινημάτων, άξιο μόνο για το καλάθι των αχρήστων.
Ενδεικτικά του πόσο πολύ ήθελαν οι εμπνευστές του μνημονίου την υπερψήφισή του, κατά συνέπεια και της απόφασής τους να συνεχίσουν την αντικομμουνιστική εκστρατεία, είναι ορισμένα σημεία της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση.
Ο πρόεδρός της Βαν Ντερ Λίντεν κατέβαλε έντονη προσπάθεια να αποκλείσει από τη συζήτηση όσους ήταν εναντίον του μνημονίου. Ο συνολικός χρόνος συζήτησης ήταν μιάμιση ώρα, οι εκπρόσωποι των πέντε ομάδων της συνέλευσης είχαν στη διάθεσή τους από 10 λεπτά, ενώ το λόγο ζήτησαν άλλοι 58 βουλευτές που είχαν από 4 λεπτά ο καθένας. Ομως στη λίστα των ομιλητών που κατάρτισε ο προαναφερόμενος κύριος, οι βουλευτές που θα τάσσονταν ενάντια στο μνημόνιο εξοβελίστηκαν στις τελευταίες θέσεις. Για παράδειγμα ο Γκ. Ζιουγκάνοφ στην 21η θέση, στην 37η και 49η δύο Ρώσοι βουλευτές, στην 57η η Λιάνα Κανέλλη κλπ.
Από την πορεία ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο την περασμένη Τρίτη, στο Στρασβούργο |
Ο περιορισμένος χρόνος είχε ως αποτέλεσμα να μιλήσουν μόνο 19 βουλευτές και χρειάστηκε η έντονη παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Βρεττού στο προεδρείο, όπου δήλωσε πως παραιτείται από το δικαίωμά του να μιλήσει και απαίτησε στη θέση του να μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, όπερ και εγένετο και η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε τελικά 11η.
Δύο ψηφοφορίες διεξήχθησαν για το «αντικομμουνιστικό μνημόνιο», προχτές, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η φασιστικής έμπνευσης έκθεση με εισηγητή τον Σουηδό, Γ. Λίντμπλαντ, με τίτλο «Ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων» τέθηκε - δηλαδή - σε ψηφοφορία σε δύο μέρη.
Στην πρώτη ψηφοφορία τέθηκε το «Σχέδιο Απόφασης» το οποίο υπερψήφισαν 99 μέλη της Συνέλευσης, καταψήφισαν 42, ενώ 12 ψήφισαν λευκό.
Ακολούθησε δεύτερη ψηφοφορία για το «Σχέδιο Σύστασης», δηλαδή το κείμενο το οποίο προτείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών τα μέτρα για να... ευοδωθούν οι σκοποί του μνημονίου.
Για να περάσει το δεύτερο κείμενο στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών ως σύσταση θα έπρεπε να είχε συγκεντρώσει πλειοψηφία τουλάχιστον των 2/3 όσων ψήφισαν (δηλαδή τουλάχιστον 96).
Το κείμενο αυτό υπερψήφισαν 85 μέλη, το καταψήφισαν 50, ενώ 11 ψήφισαν λευκό.
Συνεπώς το δεύτερο αυτό κείμενο απορρίφθηκε ως μη υπερψηφισθέν από τα 2/3 των παρόντων και έτσι δεν πρόκειται να προχωρήσει παρακάτω. Δηλαδή δεν πρόκειται να μπει στο Συμβούλιο Υπουργών των Εξωτερικών των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα και να πάει στα κράτη - μέλη. Να υπογραμμίσουμε, πάντως, πως ακόμα και αν το «Σχέδιο Σύστασης» υπερψηφιζόταν από τα 2/3 των παρόντων, στο Συμβούλιο Υπουργών θα χρειαζόταν ομοφωνία. Με μόνο μια ψήφο κατά, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, το κείμενο δε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό σαν κείμενο σύστασης στα ευρωπαϊκά κράτη.
Να θυμίσουμε, επίσης, πως ένας υπουργός Εξωτερικών, ο Ελληνας, είχε δηλώσει πως θα το καταψήφιζε, αλλά και δύο κυβερνήσεις, η κυπριακή και η πορτογαλική, είχαν, επίσης, δηλώσει πως θα έδιναν αρνητική ψήφο.
Να σημειώσουμε, τέλος, πως στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετέχουν 315 βουλευτές ως τακτικά μέλη και 315 ως αναπληρωματικά και πως μόνο τα τακτικά μέλη έχουν δικαίωμα ψήφου. Ετσι και στις δύο ψηφοφορίες, παρευρέθηκαν και ψήφισαν (είτε υπέρ είτε κατά είτε αποχή) κάτω από το 50% των τακτικών μελών της Ολομέλειας.