Κυριακή 8 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Να βάλουμε φραγμό στην αντεργατική διευθέτηση

Από την πρώτη στιγμή, οι ταξικές δυνάμεις ανέδειξαν την αναγκαιότητα το αντιδραστικό νομοθέτημα να πάρει απάντηση από το συντονισμένο αγώνα όλης της εργατικής τάξης

Λίγες μέρες πριν την ψήφιση του νόμου, οι ταξικές δυνάμεις της Αθήνας κατέλαβαν το κτίριο του υπουργείου Εργασίας στη Σταδίου
Λίγες μέρες πριν την ψήφιση του νόμου, οι ταξικές δυνάμεις της Αθήνας κατέλαβαν το κτίριο του υπουργείου Εργασίας στη Σταδίου
Οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν και αντιπάλεψαν το νομοθετικό έκτρωμα που προωθούσε η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή. Ανέδειξαν και ξεσκέπασαν τις βαθύτερες αντιδραστικές στοχεύσεις τους, τις επιπτώσεις που θα είχε για την εργατική τάξη η εφαρμογή του νόμου, τόσο στο βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης και στην οριστική κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, όσο και στην καταρράκωση της προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής των εργαζομένων. Με δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοθέτημα, τους εμπνευστές και τους υποστηριχτές του, το ΠΑΜΕ δεν άφησε λεπτό να πάει χαμένο.

Με κοινό τους υπόμνημα στις 3 Οκτώβρη, 8 Ομοσπονδίες και 13 Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να ορθώσουν με την πάλη τους εμπόδια στην εφαρμογή του αντεργατικού νόμου 3388/2005. Ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι οι ταξικές δυνάμεις σε κάθε χώρο δουλιάς θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης θα συμβάλουν στην οργάνωση της δράσης των εργαζομένων ενάντια στο νόμο -έκτρωμα.

Το υπόμνημα συνυπέγραφαν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Φαρμάκου, Ποτών και Τροφίμων, Συλλόγων Νοσηλευτών Ιδιωτικών Κλινικών, Λογιστών, Τύπου και Χάρτου, Θεάματος - Ακροάματος και τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Σάμου, Ρόδου, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Φωκίδας, Κω, Αρτας και Νάουσας.

Στη μάχη με κάθε μορφή πάλης

Στο υπόμνημα, το κάλεσμα του οποίου σήμερα γίνεται δυο φορές επίκαιρο, σημειωνόταν:

«Ο νόμος 3385 του 2005 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, στρέφεται ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων.

Προβλέπει 10ωρη - 12ωρη εργασία, χωρίς πληρωμή των υπερωριών, και συνολική μείωση της υπερωριακής αμοιβής.

Καταργεί το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο - 7ωρο. Υπονομεύει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αυξάνει την απλήρωτη δουλιά και την εντατικοποίηση, εντείνει την εκμετάλλευση, δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων. Προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην οικογενειακή και προσωπική ζωή, στην κοινωνική δράση. Χτυπάει ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, τις γυναίκες.

Οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές συμβαδίζουν με τα αντεργατικά μέτρα της ΕΕ (Στρατηγική της Λισαβόνας) για εργάσιμη βδομάδα 65 ωρών (και πάνω) και διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε "ενεργό" και "ανενεργό", με στόχο την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού που έχουν συμφωνήσει με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και διαπραγματεύτηκαν την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις, στήριξαν τη βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης και έχουν μεγάλες ευθύνες.

Καταδικάζουμε τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και τις επιτροπές διευθέτησης που είναι στην υπηρεσία των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών, της αντεργατικής πολιτικής.

Οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που υπογράφουμε αυτό το υπόμνημα θα καταπολεμήσουμε την εφαρμογή αυτού του νόμου, όπως και την απελευθέρωση του ωραρίου, σε όλους τους χώρους δουλιάς, με όλα τα μέσα.

Το ταξικό κίνημα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα μπουν εμπόδιο στη συγκρότηση και στη λειτουργία των "επιτροπών διευθέτησης" και καλούν όλα τα Εργατικά Κέντρα να μην ορίσουν αντιπροσώπους.

Καμιά διοίκηση επιχειρησιακού σωματείου, κανένα Εργατικό Κέντρο δεν μπορεί να πάρει ευθύνη και να κρεμάσει τους εργαζόμενους. Κάθε τέτοια πράξη είναι εχθρική απέναντι στην εργατική τάξη, χτυπάει τα συμφέροντά της.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, που συναισθάνονται την ευθύνη τους, να εναντιωθούν στην εργοδοτική τρομοκρατία, να δώσουν τη μάχη, αντιδρώντας με Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, καταδικάζοντας κάθε απόπειρα επιβολής της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου και μείωσης του εργατικού εισοδήματος.

Απαιτείται ετοιμότητα και έγκαιρη ενημέρωση των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων που παλεύουν σε ταξική κατεύθυνση, ώστε σε κάθε απόπειρα επιβολής της διευθέτησης του χρόνου εργασίας να δίνεται άμεση, συντονισμένη, καταδικαστική απάντηση.

Απαιτείται συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στους εργασιακούς χώρους που θα συμβάλουν στην οργάνωση και στην αντίσταση των εργαζομένων, στην καταδίκη των αντεργατικών μέτρων.

Η πάλη ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου - 7ωρου, ενάντια στην εκμετάλλευση και στη μισθωτή σκλαβιά, πρέπει να συνδυαστεί με ένταση των προσπαθειών για την οργάνωση της εργατικής τάξης, το δυνάμωμα των συνδικάτων, την ανασυγκρότηση, τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού κινήματος.

Διεκδικούμε πλήρη - σταθερή εργασία, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, αύξηση της υπερωριακής αμοιβής.

Καλούμε τους εργαζόμενους να αγκαλιάσουν με ευθύνη και μαχητικότητα την προσπάθεια των ταξικών Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων, των Σωματείων που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, του ΠΑΜΕ».

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να απαντήσουν

Η συνεπείς δράση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στο νόμο - έκτρωμα επιβεβαιώθηκε τόσο από τις μαζικές κινητοποιήσεις στις οποίες πρωτοστάτησαν, όσο και από το γεγονός ότι στα Εργατικά Κέντρα, είτε πλειοψηφούν, είτε μειοψηφούν, έδωσαν και δίνουν τη μάχη για να μη νομιμοποιηθούν οι Επιτροπές Διευθέτησης με το διορισμό αντιπροσώπων. Μια μάχη που αφορά όλη την εργατική τάξη και τα πραγματικά της συμφέροντα και η οποία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στη βάση των αντιδραστικών εξελίξεων και της ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσης που εντείνεται από το κεφάλαιο και τις δυνάμεις του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ