Κυριακή 8 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αντιδραστικό εργαλείο για την κατάργηση του οχτάωρου

Στα σκαριά βρίσκεται η υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση και λειτουργία σε επίπεδο νομού των Επιτροπών που προβλέπει ο νόμος 3385/2005

Συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να ορθώσουν εμπόδια στην προωθούμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας
Συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να ορθώσουν εμπόδια στην προωθούμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας
Αντεργατικός, βαθιά ταξικός, επικίνδυνος, κομμένος και ραμμένος στις κερδοσκοπικές διαθέσεις του κεφαλαίου. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του νόμου 3385/2005 με τον αντιδραστικό τίτλο «Για την προώθηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε στις 26 του περασμένου Ιούλη στη Βουλή και τέθηκε σε ισχύ στις 19 του Αυγούστου. Πρόκειται για το γνωστό «νόμο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», που έρχεται να αναμορφώσει προς το χειρότερο το προηγούμενο αντίστοιχο νομοθέτημα του ΠΑΣΟΚ (2874/2000) και με τον οποίο προωθείται η οριστική κατάργηση του οχτάωρου και η ραγδαία μείωση της υπερωριακής αμοιβής, με στόχο να γίνει ακόμα πιο φτηνή για τους εργοδότες η τιμή της εργατικής δύναμης, να μπουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση των εργαζομένων, να στενέψουν τα περιθώρια του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου για το σύνολο της εργατικής τάξης.

Το αντεργατικό έγκλημα της κυβέρνησης της ΝΔ, που, παρά τις δημαγωγικές κορόνες τους, στήριξαν και στηρίζουν επί της ουσίας και με τη στάση τους τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη της επόμενης βδομάδας. Την ερχόμενη Κυριακή, 15 του Γενάρη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει το υπουργείο Εργασίας, λήγει η προθεσμία για τη συγκρότηση των λεγόμενων Επιτροπών Διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που θα λειτουργήσουν σε επίπεδο νομού για να προωθήσουν το πέρασμα των αντιδραστικών ρυθμίσεων που προβλέπει ο νόμος 3385/2005 στις πλάτες των εργαζομένων. Κατά συνέπεια, η σχετική υπουργική απόφαση για τη συγκρότησή τους αναμένεται να υπογραφτεί μέσα στη μεθεπόμενη βδομάδα.

Η σχετική απόφαση θα ορίζει τη συγκρότηση των Επιτροπών Διευθέτησης σε κάθε νόμο, με εξαίρεση την Αττική, όπου θα λειτουργήσουν 4 Επιτροπές Διευθέτησης. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί και το ύψος της αποζημίωσης την οποία θα απολαμβάνουν οι εργατοπατέρες - αντιπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων που συναίνεσαν στη δημιουργία τους και πήραν απόφαση να τις στελεχώσουν.

Επιτροπές ενταφιασμού του οχτάωρου

Ο αντιδραστικός ρόλος που καλούνται να παίξουν οι λεγόμενες Επιτροπές Διευθέτησης περιγράφεται στο άρθρο 2 του νόμου 3385/2005. Κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας αποτελεί αντικείμενο... «διαβούλευσης» ανάμεσα στον εργοδότη και στην πλέον αντιπροσωπευτική επιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μέχρι και σήμερα, επίσημο αίτημα προς τους εργαζόμενους για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας έχει διατυπωθεί μόνο από την εργοδοσία στο Καζίνο της Ρόδου. Το παράδειγμα της Ρόδου είναι αποκαλυπτικό για το πώς εννοούν η κυβέρνηση και οι εργοδότες τη «διαβούλευση» και τις συνέπειες για τους εργαζόμενους αν δε συναινέσουν.

Στην περίπτωση που στην επιχείρηση δεν υπάρχει σωματείο, οι «διαβουλεύσεις» μπορούν να γίνουν ανάμεσα στον εργοδότη και στο συμβούλιο των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και το κεφάλαιο ποντάρουν κατά πολύ στους εργοδοτικούς μηχανισμούς που έχουν στήσει μέσα στους χώρους δουλιάς, τους οποίους κατά περίπτωση θα βαφτίζουν «συμβούλια των εργαζομένων» προκειμένου να αποσπούν τη δήθεν συμφωνία του προσωπικού για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Αυτό γίνεται ακόμα πιο καθαρό στην περίπτωση που στην επιχείρηση δεν υπάρχει ούτε καν «συμβούλιο των εργαζομένων», οπότε, σύμφωνα με το νόμο, η διευθέτηση μπορεί να εφαρμοστεί «κατόπιν κοινού σχετικού έγγραφου αιτήματος του συνόλου των εργαζομένων (...) και του εργοδότη»! Με άλλα λόγια, αξιοποιώντας κάθε μορφή εκβιασμού και εκφοβισμού και με τον μπαμπούλα της απόλυσης, ο εργοδότης θα μπορεί να αποσπά τη συναίνεση του συνόλου των εργαζομένων και να προχωράει απρόσκοπτα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Πρόκειται για κατάφωρη πρόκληση για όλη την εργατική τάξη, που ανάμεσα στα άλλα βάζει φουρνέλο και στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κάνοντας ένα ακόμα γενναίο βήμα προς την οριστική κατάργησή τους, όπως αξιώνουν και οι μεγαλοβιομήχανοι.

Εργοδοσία - εργαζόμενοι: 5-0!

Στην περίπτωση που καμιά από τις παραπάνω απόπειρες της εργοδοσίας δεν τελεσφορήσει, έρχεται η Επιτροπή Διευθέτησης να σώσει την κατάσταση και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη κερδοφορία της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων. Σύμφωνα πάντα με το νόμο, αν οι «διαβουλεύσεις» ανάμεσα στην εργοδοσία και στους εργαζόμενους δεν ευοδώσουν μέσα σε διάστημα 10 ημερών, το αίτημα της εργοδοσίας παραπέμπεται στην αρμόδια Επιτροπή Διευθέτησης, η οποία καλείται να αποφασίσει μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες για το αίτημα της εργοδοσίας. Η απόφαση της Επιτροπής είναι δεσμευτική για το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης.

Με ποιους όμως συσχετισμούς κρίνεται το αίτημα της εργοδοσίας; Αρκεί να διαβάσει κανείς τη σύσταση της Επιτροπής Διευθέτησης για να καταλάβει με ποιες διαδικασίες οι εργαζόμενοι στήνονται στο εκτελεστικό απόσπασμα της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας: Η Επιτροπή σε επίπεδο νομού θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της Επιθεώρησης Εργασίας (διορισμένο δηλαδή από την κυβέρνηση), δύο εκπροσώπους της εργοδοσίας και δύο εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου, στην επικράτεια του οποίου θα ανήκει η επιχείρηση, το αίτημα της οποίας κάθε φορά θα εξετάζεται. Δηλαδή, εργοδοσία και κράτος συνιστούν την πλειοψηφία της Επιτροπής.

Με δεδομένους τους συσχετισμούς δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα και λαμβάνοντας υπόψη ότι εκπροσώπους στις Επιτροπές Διευθέτησης έχουν ορίσει Εργατικά Κέντρα όπου κυριαρχούν εργοδοτικές δυνάμεις, ο συσχετισμός σε βάρος των εργαζομένων στις Επιτροπές Διευθέτησης μπορεί να διαμορφωθεί ακόμα και στο 5-0!

Τα δεκανίκια στο πόστο τους...

Για τη λειτουργία των Επιτροπών Διευθέτησης δεν είναι υποχρεωτικός ο ορισμός αντιπροσώπων από τα Εργατικά Κέντρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Επιτροπή σε κάθε νομό θα συνεδριάζει και θα εξετάζει το αίτημα της εργοδοσίας ανεξάρτητα από την παρουσία ή όχι εκπροσώπων των εργαζομένων. Ακόμα, σε νομούς που λειτουργούν πάνω από ένα Εργατικά Κέντρα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διευθέτησης θα συμμετέχει εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής οργάνωσης στην επικράτεια του οποίου ανήκει η επιχείρηση, αν βέβαια έχει παρθεί απόφαση για το διορισμό του από το Εργατικό Κέντρο.

Είναι ολοφάνερο ότι η σύσταση των Επιτροπών Διευθέτησης με την παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων έγινε για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της εργατικής τάξης η αντιδραστική διευθέτηση και μόνο. Οπως και με τον «κοινωνικό διάλογο», η κυβέρνηση χρειάζεται το μανδύα της κοινωνικής συναίνεσης στα βαθιά αντεργατικά της σχέδια και την υπηρεσία αυτή σπεύδουν να της παρέχουν όσες από τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων έσπευσαν άρον άρον να ορίσουν αντιπροσώπους στις λεγόμενες Επιτροπές Διευθέτησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ