Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σε «διεθνή έλεγχο» προσκαλεί η Εκλογική Επιτροπή

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πρόσκληση, που μόνο ως ελιγμός μπορεί να εκληφθεί, να ελέγξουν βήμα προς βήμα την εκλογική διαδικασία και αν θέλουν να προχωρήσουν σε επανακαταμέτρηση απηύθυνε, χτες, η Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή του Ιράκ προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς - εννοείται αυτούς που επέβαλαν την κατοχή και το δοσίλογο καθεστώς - αλλά και σε εκπροσώπους πολιτικών δυνάμεων. Οπως δήλωναν αξιωματούχοι της, η Επιτροπή «δεν έχει τίποτε να κρύψει» και επιμένει ότι οι εκλογές διεξήχθησαν χωρίς εκτεταμένα φαινόμενα νοθείας που να δικαιολογούν επαρκώς το αίτημα για επανάληψή τους, το οποίο κατατέθηκε από τα σουνιτικά και τα κοσμικά σιιτικά κόμματα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αυξημένο ρυθμό οι αντικατοχικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Χτες το πρωί, κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών, που βρίσκεται δίπλα στην «Πράσινη Ζώνη» στη Βαγδάτη, ένα αστυνομικό φυλάκιο έγινε στόχος επίθεσης αυτοκτονίας. Σκοτώθηκαν 4 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 5. Στην πρωτεύουσα σκοτώθηκε από βόμβα και 1 Αμερικανός στρατιώτης.

Επίσης, τα κατοχικά στρατεύματα ανακοίνωσαν ότι αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή σε περιοχή κοντά στην πόλη Χάουιζα, δίπλα στο Κιρκούκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, οι Αμερικανοί πιλότοι βρίσκονταν σε περιπολία ρουτίνας όταν εντόπισαν «υπόπτους» να τοποθετούν κάτι σε λάκκους στην άκρη του αυτοκινητόδρομου (πιθανότατα βόμβα, υποστηρίζουν). Τους ακολούθησαν προς το χωριό όπου κατευθύνθηκαν και το έπληξαν με 2 βόμβες 225 κιλών. Τελικά, σκοτώθηκαν 10 Ιρακινοί, όλοι άμαχοι.

Στην πόλη Κάρμα, την ίδια ώρα, ανατολικά της Βαγδάτης, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά Ιρακινών στρατιωτών σε φυλάκιο, σκοτώνοντας έναν. Προσπαθώντας να ανταποδώσουν τα πυρά, οι στρατιώτες έβαλαν αδιακρίτως με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα 6χρονο αγοράκι και να τραυματιστεί άλλο ένα 8χρονο.

Τέλος, οι ιρακινές αρχές γνωστοποίησαν ότι εντόπισαν τις σορούς 12 ανδρών, μελών της ίδιας οικογένειας, στην πόλη Λατιφίγια, οι οποίοι είχαν υποχρεωθεί από άγνωστους ενόπλους να εξέλθουν από τα σπίτια τους τα ξημερώματα και εκτελέστηκαν λίγο αργότερα. Ολοι ήταν ηλικίας μεταξύ 20 και 40 χρόνων. Η Λατιφίγια είναι κυρίως σουνιτική πόλη αλλά όλοι οι νεκροί είναι σιίτες. Σύμφωνα με μία εκδοχή, είχαν δεχτεί προειδοποιήσεις από ένοπλους σουνίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Εκτός όλων αυτών, ο Πολωνός Πρόεδρος ανακοίνωσε, χτες, ότι παρατείνεται για ένα χρόνο η παρουσία των πολωνικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στον κόλπο των κατοχικών δυνάμεων. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που μια σειρά από χώρες αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη «συμμαχία των προθύμων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιθέσεις και αστρονομικές υπεξαιρέσεις(2005-09-20 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο οι συνεργάτες(2005-07-23 00:00:00.0)
Νέο σαρωτικό κύμα επιθέσεων(2005-05-06 00:00:00.0)
«Καθυστερήσεις» στη διανομή υπουργείων(2005-04-26 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων στην πρωτεύουσα(2005-04-21 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι επιθέσεις - επιμένει η Ουάσιγκτον(2005-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ