Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Πρώτες εξαγγελίες Μοράλες

Ξεκινάει την πρώτη διεθνή του περιοδεία, σήμερα, από την Κούβα

Ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος σε περιοδεία στην Κοτσαμπάμπα

Associated Press

Ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος σε περιοδεία στην Κοτσαμπάμπα
ΛΑ ΠΑΣ.--

Στις δηλώσεις του αυτές τις μέρες ο Εβο Μοράλες, που θα ορκιστεί Πρόεδρος στις 22 του Γενάρη, δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Εξήγγειλε μείωση κατά 50% του μισθού του Προέδρου, του αντιπροέδρου και των υπουργών και αλλαγή του οικονομικού συστήματος της χώρας.

Ανακοινώνοντας τα πρώτα αυτά μέτρα ο Μοράλες πρόσθεσε ότι αναμένει και τα μέλη του Κοινοβουλίου να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα γιατί η μέχρι σήμερα πρακτική αποτελεί όνειδος για τους εκατομμύρια φτωχούς πολίτες της Βολιβίας. Παράλληλα, τόνισε ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τους μισθούς αυτούς θα διατεθούν αποκλειστικά σε κοινωνικά προγράμματα, ειδικά στον τομέα της Παιδείας. Τέλος, ο Μοράλες ανακοίνωσε την επιβολή ενός νέου φόρου στα ανώτατα εισοδηματικά στρώματα, «το συντομότερο δυνατόν».

Επίσης, ανακοίνωσε και το πρώτο του ταξίδι ως εκλεγμένου Προέδρου και πριν αναλάβει επισήμως την εξουσία στις 22 του Γενάρη 2006. Πρώτος σταθμός αυτής της πρώτης διεθνούς περιοδείας η Κούβα, όπου θα βρίσκεται σήμερα. Θα συναντηθεί με τον Φιντέλ Κάστρο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Οπως διευκρίνισε ο Μοράλες, σε όλους τους σταθμούς της περιοδείας του θα έχει επαφές και συζητήσεις υψηλού επιπέδου και πρόσθεσε ότι έχει εντυπωσιαστεί από τη διεθνή υποστήριξη στη χώρα του και στην εκλογή του στην Προεδρία της Βολιβίας.

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που κρατούν στάση αναμονής από την πρώτη στιγμή, θεωρείται δεδομένο ότι θα παρακολουθούν στενά και ίσως με ανησυχία αυτή την πρώτη περιοδεία, της οποίας είναι σίγουρο ότι οι σταθμοί της μάλλον εξοργίζουν την Ουάσιγκτον. Πάντως, τελείως άπρακτοι δε μένουν οι Αμερικανοί εάν κανείς δεχτεί τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος των «Ουάσιγκτον Τάιμς», όπου αναφέρουν ότι ο νέος Πρόεδρος Εβο Μοράλες «απείλησε με έξωση τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Βολιβία» καθώς «αφαιρούν οπλικά συστήματα από τα μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας», οπλικά συστήματα που είναι όλως τυχαίως πύραυλοι κινεζικής κατασκευής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ