Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση ενώ εκπνέει η «εκεχειρία»

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Associated Press

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ.--

Κλιμακώνεται με σταθερό ρυθμό η ένταση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Χτες το πρωί, Παλαιστίνιος καμικάζι ανατινάχτηκε σε προσωρινό φυλάκιο ελέγχου κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, μόλις 3 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα. Κατά τον ισραηλινό στρατό, ο καμικάζι στόχευε να περάσει στο Ισραήλ και όταν αναγκάστηκε να κατέβει από ταξί για έλεγχο, πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε. Εκτός από τον ίδιο, σκοτώθηκε 1 Ισραηλινός στρατιώτης, ο έτερος Παλαιστίνιος επιβάτης του ταξί καθώς και ο Παλαιστίνιος οδηγός του. Επιπλέον, τραυματίστηκαν 7 Παλαιστίνιοι περαστικοί, 1 Ισραηλινός αξιωματικός και 3 στρατιώτες.

Ο ισραηλινός στρατός απέδωσε την επίθεση στην ισλαμιστική «Τζιχάντ». Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, ο καμικάζι ήταν ένας 23χρονος αστυνομικός από την Τζενίν. Την επίθεση καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή και κάλεσε όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις να τιμήσουν την εκεχειρία στην οποία έχουν συμφωνήσει, αν και οι «Τζιχάντ» και «Χαμάς» έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να παρατείνουν την κατάπαυση του πυρός πέραν του τέλους του έτους, οπότε έληγε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Από την πλευρά της, η «Τζιχάντ» δεν ανέλαβε την ευθύνη. Αντίθετα, εξέδωσε μια ανακοίνωση όπου προειδοποιεί με πλήγματα κατά του Ισραήλ μετά τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Χτες, επί πολλές ώρες, ο ισραηλινός στρατός, με πυροβολικό αλλά και από αέρος, σφυροκοπούσε τη «ζώνη ασφαλείας», χωρίς, πάντως, να προκληθούν θύματα. Η επιχείρηση διατήρησης της «ζώνης ασφαλείας» ονομάστηκε από τον ισραηλινό στρατό «Μπλε Ουρανοί».

Στο μεταξύ, εντός της Λωρίδας της Γάζας επικρατεί αναστάτωση και πληθαίνουν τα περιστατικά εκείνα που αξιοποιούνται από πολλούς ως απόδειξη ότι ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση. Αργά χτες το βράδυ, 1 Παλαιστίνιος αστυνομικός και 1 πολίτης σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε δύο αντίπαλες οικογένειες, ενώ η αστυνομία προσπάθησε να αποκλιμακώσει την κατάσταση χωρίζοντας τους εμπλεκομένους. Στο επεισόδιο τραυματίστηκε άλλος ένας πολίτης.

Τέλος, χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες της παλαιστινιακής αστυνομίας για τον εντοπισμό της 25χρονης Βρετανίδας, μέλους ανθρωπιστικής οργάνωσης, και των γονιών της που απήχθησαν, την Τετάρτη από αγνώστους. Σε πολλά σημεία της νότιας Λωρίδας της Γάζας έχουν στηθεί σημεία ελέγχου. Ανησυχητικό θεωρείται, πάντως, το γεγονός ότι καμία οργάνωση ή καμία ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί από τους απαγωγείς που να αναφέρει κάτι για τα αιτήματά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εύθραυστη η «εκεχειρία»(2006-12-05 00:00:00.0)
Επιμένει σε επιδρομές και δολοφονίες ο ισραηλινός στρατός(2005-10-25 00:00:00.0)
Αύξηση των εποίκων, παρά την αποχώρηση(2005-08-27 00:00:00.0)
Επέτειος με εισβολή, απειλές και προβληματισμό(2004-04-28 00:00:00.0)
Ισραηλινή κλιμάκωση με νέα πολύνεκρη εισβολή(2004-03-08 00:00:00.0)
Χάρτης αίματος(2003-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ