Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει σε επιδρομές και δολοφονίες ο ισραηλινός στρατός

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέο κύκλο έντασης φαίνεται ότι εγκαινιάζει σε ολόκληρη την περιοχή η δολοφονία δύο στελεχών ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, νωρίς χτες το πρωί, από τον ισραηλινό στρατό που επέδραμε γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, για πολλοστή φορά, στην πόλη Τουλκαρέμ, της Δυτικής Οχθης. Οι οργανώσεις «Τζιχάντ» και «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» επιβεβαίωσαν τις δολοφονίες των στελεχών τους, με την πρώτη να «δίνει μια πρώτη απάντηση», όπως υποστήριξε, εκτοξεύοντας 3 πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας το απόγευμα. Δεν υπάρχουν ζημιές ή θύματα. Η «Τζιχάντ», όμως, προειδοποίησε ότι μετά από τις τελευταίες δολοφονίες «η εκεχειρία είναι στα όρια της κατάρρευσης».

Η ένταση είχε αρχίσει να κλιμακώνεται από το Σάββατο, οπότε ο ισραηλινός στρατός, απαντώντας σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές που τους πετούσαν πέτρες, στην Τουλκαρέμ, σκότωσε 2 νεαρούς Παλαιστινίους, χρησιμοποιώντας αληθινά πυρά. Την ίδια μέρα, ένας τρίτος 58χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Εβραίων εποίκων κοντά στη Ραμάλα.

Ολα αυτά γίνονταν, ενώ τα παλαιστινιακά εδάφη παραμένουν σε αυστηρό αποκλεισμό και έχουν επιβληθεί αρκετές απαγορεύσεις μετακινήσεων «για λόγους ασφαλείας». Παραλλήλως, πλήθος ευαγγελιστών από πολλές χώρες του κόσμου επισκέπτονται τους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους εποίκους και στα «δικαιώματά τους» στην Ιερή Γη.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επισήμαιναν, μετά τις τελευταίες επιδρομές, ότι η τακτική του Ισραήλ «προκαλεί και πυροδοτεί νέο κύμα βίας». Από την άλλη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δε σχολίασαν αυτές τις ενέργειες, αλλά άφησαν να διαρρεύσει ότι ο Αριέλ Σαρόν δεν προτίθεται, πλέον, να προβάλει εμπόδια «σε περίπτωση που η "Χαμάς" αποφασίσει να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου».

Η θέση αυτή βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις απόψεις που είχαν διατυπωθεί λίγες βδομάδες νωρίτερα, και εκτιμάται ότι η αλλαγή οφείλεται σε κάποιου είδους παρέμβαση της Ουάσιγκτον που φέρεται να επιδιώκει «χαμηλούς τόνους» στην παρούσα φάση στο Παλαιστινιακό. Προφανώς, όχι τυχαία, χτες έφτασε στα ΜΜΕ, διά μέσου διαρροών, έκθεση ενός από τους Αμερικανούς απεσταλμένους, του Τζέιμς Γούλφενσον, ο οποίος επικρίνει «με σκληρή γλώσσα» την τακτική «καθυστέρησης», που ακολουθεί το Ισραήλ μετά την αποχώρηση από τη Γάζα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση ενώ εκπνέει η «εκεχειρία»(2005-12-30 00:00:00.0)
Ενταση, συλλήψεις και επεισόδια(2005-12-10 00:00:00.0)
Αύξηση των εποίκων, παρά την αποχώρηση(2005-08-27 00:00:00.0)
Επέτειος με εισβολή, απειλές και προβληματισμό(2004-04-28 00:00:00.0)
Χάρτης αίματος(2003-05-20 00:00:00.0)
Αποχωρεί ...εισβάλλοντας ο ισραηλινός στρατός(2002-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ