Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τριπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης

Από την τριπλή βομβιστική επίθεση στα κεντρικά ξενοδοχεία στη Βαγδάτη

Associated Press

Από την τριπλή βομβιστική επίθεση στα κεντρικά ξενοδοχεία στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σείστηκε το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, νωρίς χτες το απόγευμα, από τις επιθέσεις που συγκλόνισαν την πλατεία γύρω από την οποία βρίσκονται τα ξενοδοχεία «Πάλεσταϊν» και «Σέρατον», όπου καταλύουν, συνήθως, ξένοι δημοσιογράφοι αλλά και επιχειρηματίες. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένα αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα μπετονιέρα, τα οποία εξερράγησαν με ελάχιστα λεπτά διαφορά μεταξύ τους, καλύπτοντας με μαύρο καπνό ολόκληρη την περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι, κυρίως περαστικοί, αστυνομικοί και φρουροί των ξενοδοχείων, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 40, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και ορισμένοι δημοσιογράφοι, χωρίς να έχει, με σαφήνεια διευκρινιστεί από ποια χώρα ή μέσο. Χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αναληφθεί η ευθύνη για την επίθεση, αξιωματούχοι της ιρακινής «κυβέρνησης» εκτιμούσαν ότι αποτέλεσε προσπάθεια «των τρομοκρατών να προκαλέσουν σύγχυση και να πάρουν ομήρους μεταξύ των ξένων», κάτι που δε φαίνεται να επιτεύχθηκε.

Χτες, άλλη μια επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε κατά αστυνομικού τμήματος στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκαν 2 άνθρωποι, ενώ στο Μουσαγίμπ δολοφονήθηκαν από ενόπλους 12 εργάτες και απήχθη ο εργολάβος, που τους είχε προσλάβει, σε μια επίθεση χωρίς εμφανές κίνητρο. Επιθέσεις σημειώθηκαν και το Σαββατοκύριακο, κυρίως σε Βαγδάτη και Κιρκούκ με τουλάχιστον 6 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες ενώ στο Ραμάντι «σε στρατιωτική επιχείρηση» σκοτώθηκε άλλος ένας Αμερικανός πεζοναύτης. Στο βόρειο Ιράκ, από τετραπλή δολιοφθορά ανατινάχτηκε αγωγός κοντά στο Τσεϊχάν, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου πιθανώς και για ένα μήνα. Χτες, τέλος, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 73χρονου κρατουμένου από τις κατοχικές δυνάμεις, ελλείψει έγκαιρης ιατρικής περίθαλψης ενώ αρρώστησε με πνευμονία.

Σε αναμονή..

Στο περιθώριο των εκρήξεων που συγκλόνισαν τη Βαγδάτη, έγινε γνωστό ότι, με βάση τα επίσημα επανακαταμετρημένα αποτελέσματα, δύο σουνιτικές επαρχίες, οι Ανμπάρ, Σαλαχουντίν απορρίπτουν με μεγάλα ποσοστά (96,9% και 82% αντιστοίχως) το «σχέδιο Συντάγματος», στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Η «μεικτή» Ντιγιάλα φέρεται να εγκρίνει το «Σύνταγμα» με μέτριο ποσοστό και αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα από την, επίσης, «μεικτή» Νινεβέχ. Ολα αυτά, ενώ στη Βρετανία, η «Σάντεϊ Τέλεγκραφ», επικαλούμενη απόρρητη έκθεση, υποστηρίζει ότι με βάση έρευνα το 65% των Ιρακινών τάσσονται υπέρ των αντικατοχικών επιθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών), γεγονός που σημαίνει ότι χάθηκε οριστικά η λεγόμενη «μάχη για την καρδιά και το μυαλό των Ιρακινών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ