Σάββατο 27 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αύξηση των εποίκων, παρά την αποχώρηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των κατοίκων στους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, μόνο μέσα στους πρώτους μήνες του 2005. Αυτό παραδέχτηκε κυνικά, χθες, Ισραηλινός αξιωματούχος, προκαλώντας την οργή της Παλαιστινιακής Αρχής και αποδεικνύοντας ότι η «επιχείρηση απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας δεν ήταν παρά ένας καλός ελιγμός εκ μέρους της ισραηλινής ηγεσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία, οι κάτοικοι των μεγάλων εποικιστικών μπλοκ της Δυτικής Οχθης αυξήθηκαν κατά 9.000 από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει ότι πλέον στη Δυτική Οχθη κατοικούν 246.000 έποικοι και περισσότεροι από 200.000 κατοικούν στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν την ισραηλινή ηγεσία ότι αν η αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας δεν ακολουθηθεί από ανάλογες κινήσεις, τότε δε θα είναι παρά «ένα τέχνασμα». Μάλιστα, κατέστησαν σαφές ότι η αύξηση του αριθμού των εποίκων αποτελεί «αιτία κήρυξης πολέμου».

Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε, χθες, στην ευρύτερη περιοχή της Ραμάλα, όταν ξένοι φιλειρηνιστές και Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους στην περιοχή. Βορειότερα, στην πόλη της Χεβρώνα, 1 Ισραηλινός αστυνομικός μαχαιρώθηκε ελαφρά από Παλαιστίνιο, ο οποίος συνελήφθη λίγο αργότερα.

Από την πλευρά τους, οι ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ» προχώρησαν σε άλλη μια επίδειξη δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας. Ενοπλοι μασκοφόροι μαχητές τους παρέλασαν στην πόλη της Γάζας και στο Κχαν Γιούνις αντιστοίχως, πανηγυρίζοντας την ισραηλινή αποχώρηση, αλλά και προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις τους κατά ισραηλινών στόχων θα συνεχιστούν, όσο ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις και επιδρομές ανάλογες με αυτήν της Πέμπτης, στην Τουλκαρέμ, όπου σκοτώθηκαν 5 Παλαιστίνιοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ