Δευτέρα 8 Μάρτη 2004 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή κλιμάκωση με νέα πολύνεκρη εισβολή

14 νεκροί και 81 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους πολλά παιδιά, είναι ο απολογισμός της αιματηρότατης εισβολής του ισραηλινού στρατού σε 2 προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας

Η αλυσίδα των διαδηλωτών μπροστά στα ισραηλινά τανκς, που είναι έτοιμα να εισβάλουν στον προσφυγικό καταυλισμό

Associated Press

Η αλυσίδα των διαδηλωτών μπροστά στα ισραηλινά τανκς, που είναι έτοιμα να εισβάλουν στον προσφυγικό καταυλισμό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΣΙΔΩΝΑ.-

Το θάνατο σκόρπισαν τα ισραηλινά στρατεύματα, χθες το πρωί, εισβάλλοντας σε δύο πυκνοκατοικημένους προσφυγικούς καταυλισμούς της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, σε μία από τις αιματηρότερες και ευρύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων μηνών. Πολλοί νεκροί και δεκάδες τραυματίες Παλαιστίνιοι ήταν ο τελικός απολογισμός των πολύωρων μαχών που σημειώθηκαν. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις απείλησαν με κλιμάκωση των επιθέσεων, η Παλαιστιανή Αρχή προειδοποίησε την ισραηλινή ηγεσία ότι «παίζει με τη φωτιά», ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας κατέστησε σαφές ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Λίγο πριν από τα ξημερώματα, ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις με άρματα μάχης και υπό την κάλυψη ελικοπτέρων εισέβαλαν στους στενούς χωματόδρομους των προσφυγικών καταυλισμών Μπουρέιγ και Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα. Ακολούθησαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών με Παλαιστινίους μαχητές, ενώ τα πυρά αυτόματων όπλων, οι αντιαρματικές ρουκέτες και οι χειροβομβίδες έπεφταν βροχή. Μετά από έξι ώρες, τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από τους δύο καταυλισμούς, αφήνοντας πίσω τους 14 νεκρούς και 81 τραυματίες. Από τους νεκρούς, οι 10 είναι μαχητές, κυρίως της «Χαμάς», 1 πολίτης και 3 παιδιά, ηλικίας 8, 12, 15 χρόνων. Επίσης, ανάμεσα στους τραυματίες, οι περισσότεροι είναι πολίτες και πολλά παιδιά. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι Ισραηλινοί εισβολείς κατέστρεψαν την ηλεκτροδότηση, τις τηλεφωνικές γραμμές, ενώ πήρε φωτιά μια αποθήκη καυσίμων.

Επισήμως, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι πραγματοποίησε την εισβολή, επειδή «στους συγκεκριμένους καταυλισμούς υπάρχει ευρύ δίκτυο τρομοκρατίας και πρέπει να καταστραφεί». Τα ίδια επανέλαβε και ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αβι Παζνέρ, υποστηρίζοντας ότι το «Ισραήλ οφείλει να σταματήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις και πιστεύουμε ότι μετά από αυτές τις εισβολές καταφέραμε να αποτρέψουμε μερικές από αυτές». Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, προανήγγειλε κλιμάκωση αυτού του είδους των επιθέσεων. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ουσιαστικός στόχος της εισβολής ήταν να αναγκάσει τους ενόπλους Παλαιστίνιους να εξέλθουν από τις κρυψώνες τους, προκειμένου να τους εξοντώσουν.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, από την πλευρά της, κατήγγειλε την ισραηλινή ηγεσία ότι δεν προσπαθεί μόνο να καταστρέψει την οποιαδήποτε ειρηνευτική προσπάθεια, αλλά επιδιώκει να επιβάλει, διά της βίας, «τη δική του λύση». Ο εκπρόσωπός της, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ανακοίνωσε ότι η Π. Αρχή θα ζητήσει την παρέμβαση του ΟΗΕ και τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «παίζει με τη φωτιά». Συμπληρώνοντας αυτές τις δηλώσεις, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «ενώ ανακοινώνει αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, την καταστρέφει».

Αργά χθες το απόγευμα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι μετέτρεψαν σε διαδήλωση τις κηδείες των θυμάτων της εισβολής στους δύο προσφυγικούς καταυλισμούς, ζητώντας εκδίκηση. Εκπρόσωποι των οργανώσεων «Χαμάς» και «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» απείλησαν με νέο κύμα επιθέσεων, μέχρις ότου τερματιστεί η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν, χθες το απόγευμα, και στο μεγαλύτερο παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Αϊν αλ Χιλουέχ, έξω από τη Σιδώνα του Λιβάνου, καταγγέλλοντας τις ισραηλινές εισβολές και την αραβική σιωπή, και ζητώντας την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Συντονισμένη επίθεση

Λιγότερο από ένα 24ωρο πριν από την αιματηρή ισραηλινή εισβολή, πραγματοποιήθηκε επίθεση 3 καμικάζι και ενόπλων, που χρησιμοποίησαν ταξί και δύο στρατιωτικά ισραηλινά τζιπ, στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της σφοδρής ανταλλαγής πυρών, ανατινάχτηκαν οι 3 Παλαιστίνιοι καμικάζι και σκοτώθηκαν 1 Παλαιστίνιος ένοπλος και 2 αστυνομικοί, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 20 Παλαιστίνιοι, πολίτες και αστυνομικοί. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι δεν είχε καμία απώλεια. Οπως ανακοινώθηκε, η επίθεση συνδιοργανώθηκε από 3 παλαιστινιακές οργανώσεις, τις «Χαμάς», «Τζιχάντ», «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», σηματοδοτώντας, όπως υποστήριζαν πολλοί αναλυτές, ένα διαρκώς αυξανόμενο επίπεδο συντονισμού στη δράση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ