Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναδιαρθρώσεις φωτιά...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Φωτιά έχουν ανάψει οι προθέσεις της κυβέρνησης Μπλερ να μεταρρυθμίσει συνολικά την εικόνα της Βρετανίας τόσο με την πλέον ρηξικέλευθη στα χρονικά αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τον «Γκάρντιαν» όσο και με το νέο πακέτο μέτρων αστυνόμευσης.

Η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει προτάσεις για τη δημιουργία δημοτικών διαμερισμάτων κατά τα πρότυπα των γαλλικών συμβουλίων σε κάθε γειτονιά, την αλλαγή του χάρτη της χώρας με την κατάργηση των παραδοσιακών κομητειών και την απονομή μεγαλύτερων οικονομικών εξουσιών στις δημοτικές αρχές των πόλεων. Ο υφυπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης δήλωσε στο βρετανικό Τύπο ότι θα δώσει περισσότερες εξουσίες και κονδύλια στους δήμους, εάν αυτοί με τη σειρά τους είναι έτοιμοι να μοιραστούν τμήμα των αρμοδιοτήτων τους με τα δημοτικά τους διαμερίσματα.

Παράλληλα οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και μερίδα του βρετανικού Τύπου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την προγραμματιζόμενη αύξηση του νομικού οπλοστασίου των αστυνομικών αρχών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει δρακόντειες εξουσίες στην αστυνομία, η οποία θα μπορεί πλέον να συλλαμβάνει πολίτες ακόμα και για πταίσματα, όταν παραδείγματος χάριν κάποιος πετάξει σκουπίδια στο δρόμο ή όταν αρνείται να φορέσει ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά και πρόκειται για τεράστια αύξηση των εξουσιών της αστυνομίας, η οποία μέχρι τώρα είχε το δικαίωμα να προβεί σε σύλληψη μόνο όταν υπήρχαν υποψίες για τέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ