Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και αστρονομικές υπεξαιρέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ακόμη και ένοπλοι του «αιρετικού» σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ έλαβαν άδεια να στήσουν σημεία ελέγχου προκειμένου να αποφευχθούν επιθέσεις κατά των χιλιάδων σιιτών προσκυνητών που συνέρρεαν από χτες το πρωί στην Καρμπάλα, για την ετήσια θρησκευτική γιορτή της έναρξης του ιερού μουσουλμανικού μήνα. Αν και τα μέτρα ήταν δρακόντεια, με τη συμμετοχή και κατοχικών δυνάμεων, 9 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε σημεία ελέγχου στη Μαχμουντίγια και τη Λατιφίγια, στο δρόμο που συνδέει τη Βαγδάτη με την Καρμπάλα.

Η σιιτική κοινότητα παραμένει σε εγρήγορση μετά την «κήρυξη ανοιχτού πολέμου» εναντίον της από την «αλ Κάιντα» του Ζαρκάουι, την περασμένη βδομάδα, και παρά τις καταγγελίες σουνιτών ηγετών ότι η στάση και οι απειλές του Ζαρκάουι «εξυπηρετούν μόνο τους κατακτητές». Μέχρι την Κυριακή, μέσα σε λίγα μόνο 24ωρα, είχαν σκοτωθεί 250 άνθρωποι, κυρίως σιίτες, με τελευταία την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην αγορά της σιιτικής πόλης Ναχραουάν, με 20 νεκρούς.

Ενταση, χτες, επικρατούσε και στη σιιτική νότια Βασόρα, όπου ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν 2 Βρετανούς στρατιώτες, που, εκτός υπηρεσίας, αρνήθηκαν να σταματήσουν σε σημείο ελέγχου και άνοιξαν πυρ κατά των Ιρακινών αστυνομικών. Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή και προκάλεσε έκρηξη οργής μεταξύ των πολιτών. Χτες, διαδηλωτές πυρπόλησαν βρετανικά άρματα μάχης και συγκρούστηκαν με Βρετανούς στρατιώτες. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15 διαδηλωτές. Επίσης, στη Βασόρα, από αγνώστους που παρίσταναν τους αστυνομικούς δολοφονήθηκε Ιρακινός δημοσιογράφος που συνεργαζόταν με την αμερικανική εφημερίδα «New York Times».

Εκτός από τις διάφορες επιθέσεις και δολοφονίες που σημειώθηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο, με κυριότερη τη δολοφονία Κούρδου βουλευτή στο Κιρκούκ και τη βομβιστική επίθεση σε πετρελαιοφόρο τρένο νοτίως της Βαγδάτης, στην ειδησεογραφία από το Ιράκ κυριαρχεί, αν μη τι άλλο, η ανακοίνωση περί υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών από αξιωματούχους που υπηρέτησαν στην «κυβέρνηση Αλάουι» υπό την κατοχική διοίκηση. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο πρώην υπουργός Αμυνας, Χαζίμ Σααλάν, που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ανάλογες έρευνες γίνονται και για τα υπουργεία Ηλεκτρισμού, Μεταφορών και Εσωτερικών, καθώς αναμένεται η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Ο Σααλάν, πάντως, υποστηρίζει ότι όλα έγιναν με τη συγκατάθεση των Αμερικανών κατοχικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ