Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπαράζ επιθέσεων στην πρωτεύουσα

Δυναμικό χτύπημα της αντίστασης χτες σε αμερικανικό στρατιωτικό κομβόι

Associated Press

Δυναμικό χτύπημα της αντίστασης χτες σε αμερικανικό στρατιωτικό κομβόι
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η ιρακινή πρωτεύουσα μετατράπηκε χτες σε πεδίο αλλεπάλληλων αντικατοχικών επιθέσεων που καταμετρούν αρκετούς νεκρούς και τραυματίες. Επιθέσεις σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, και σε άλλες πόλεις. Επίσης, χτες, οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι σε όχθη του ποταμού Τίγρη, νοτίως της Βαγδάτης, ξεβράστηκαν οι σοροί 50 σφαγιασμένων ανθρώπων, οι οποίοι, επισήμως, εκτιμάται ότι είναι μερικοί «από τους σιίτες που είχαν απαχθεί από την πόλη Μαντάιν, το Σαββατοκύριακο», με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η εισβολή των ιρακινών δυνάμεων.

Ενα μπαράζ επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα αλλά και επιθέσεις ενόπλων συγκλόνισαν χτες τη Βαγδάτη. Σε περιοχή κοντά στις φυλακές Αμπού Γράιμπ, αμερικανικό κομβόι έγινε στόχος έκρηξης με παγιδευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα, όμως, να σκοτωθούν 2 Ιρακινοί πολίτες και να τραυματιστούν 5. Δύο ακόμη παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στην νότια Βαγδάτη. Το πρώτο είχε ως στόχο ένα κομβόι του ιρακινού στρατού και το δεύτερο μια αμερικανική περίπολο. Σκοτώθηκαν, συνολικά 2 Ιρακινοί πολίτες και τραυματίστηκαν 12.

Λίγο αργότερα, πάλι στη νότια Βαγδάτη, στην περιοχή Ντούρα ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά ενός σιίτη αξιωματούχου. Εκτός από τον ίδιο σκοτώθηκαν άλλοι 2 πολίτες και τραυματίστηκε ένας τρίτος. Στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι ένοπλοι σκότωσαν έναν αξιωματικό της αστυνομίας. Στην ανατολική Βαγδάτη, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινήτου με πινακίδες του υπουργείου Υγείας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του.

Στην πόλη Μογουαΐχλα, νοτίως της Βαγδάτης, από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αστυνομικός και τραυματίστηκε ένας δεύτερος. Στη Χαντίθα, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τα πτώματα 19 ανθρώπων μπροστά σε τοίχο ποδοσφαιρικού σταδίου, και φαίνονταν να έχουν εκτελεστεί πριν από λίγες ώρες. Ορισμένες πληροφορίες μιλούσαν για στρατιώτες που απήχθησαν από αντάρτες, αλλά δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθούν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην περιοχή Ντουτζάιλ από ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες. Στην Ντουλουίγια από επίθεση με οβίδα σκοτώθηκε άλλος 1 Ιρακινός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος. Στην Ντουρ από παρόμοια επίθεση σκοτώθηκε και 4ος Ιρακινός στρατιώτης. Τέλος, στη νότια Βαγδάτη, από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και 4 τραυματίστηκαν, όπως και 8 πολίτες.

Συνεχίζεται το μυστήριο με τους σιίτες ομήρους

Τα πτώματα 50 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων υπάρχουν γυναίκες και παιδιά, ξεβράστηκαν χτες στις όχθες του Τίγρη στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Σουγουαρίγια, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα της πόλης Μαντάιν. Ο Κούρδος Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι οι ιρακινές αρχές εκτιμούν ότι οι σοροί ανήκουν σε μερικούς από τους σιίτες που απήχθησαν το Σαββατοκύριακο από σουνίτες ενόπλους στην πόλη Μαντάιν. Ο Ταλαμπανί υποστήριξε ότι είναι γνωστά τα ονόματα τόσο των θυμάτων όσο και των δραστών. Επιφυλάχτηκε, όμως, να ανακοινωθούν «στο άμεσο μέλλον όλα τα σχετικά στοιχεία».

Ο μη εντοπισμός ομήρων ή ιχνών των απαγωγέων στο Μαντάιν, κατά την εισβολή των ιρακινών ειδικών δυνάμεων τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς και το γεγονός ότι ουδέποτε διασταυρώθηκε από ανεξάρτητη πηγή η είδηση της ομηρίας, προκάλεσε έντονες εσωτερικές αναταράξεις. Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν «για κατασκευασμένη ιστορία προκειμένου να οξυνθούν οι θρησκευτικές διαμάχες». Η ανεύρεση των 50 σορών χτες δε φαίνεται να έπεισε και πολλούς ότι το ζήτημα της ομηρίας «δεκάδων σιιτών», όπως είχε ανακοινωθεί, στο Μαντάιν έχει ξεκαθαριστεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο μακελειό αμάχων(2007-09-07 00:00:00.0)
Επιθέσεις και αστρονομικές υπεξαιρέσεις(2005-09-20 00:00:00.0)
Νέο σαρωτικό κύμα επιθέσεων(2005-05-06 00:00:00.0)
«Καθυστερήσεις» στη διανομή υπουργείων(2005-04-26 00:00:00.0)
Κύμα επιθέσεων και δολοφονιών(2005-04-20 00:00:00.0)
Κλιμακούμενο κύμα επιθέσεων(2005-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ