Τετάρτη 5 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται οι επιθέσεις - επιμένει η Ουάσιγκτον

Το αυτοκίνητο των σωματοφυλάκων του κυβερνήτη της Βαγδάτης διάτρητο από τις σφαίρες της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Το αυτοκίνητο των σωματοφυλάκων του κυβερνήτη της Βαγδάτης διάτρητο από τις σφαίρες της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέο μπαράζ αντικατοχικών επιθέσεων σάρωσε, και χτες, πολλές ιρακινές πόλεις, με επίκεντρο την ίδια την πρωτεύουσα, Βαγδάτη, που υποτίθεται ότι είναι η πλέον στρατοκρατούμενη πόλη, αλλά και το λεγόμενο «σουνιτικό» τρίγωνο. Μετά από αξιωματούχους της δοτής κυβέρνησης Αλάουι και ο δοτός πρόεδρος της χώρας, Γκάζι αλ Γιαουάρ, άφησε, χτες, ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, ρίχνοντας το βάρος της τελικής απόφασης στον ΟΗΕ. Εντούτοις, η Ουάσιγκτον επιμένει στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας κανονικά στις 30 Γενάρη.

Σε κόλαση φωτιάς μετατράπηκε η συνοικία Καντισίγια, της Βαγδάτης, όταν καμικάζι οδήγησε παγιδευμένο βυτιοφόρο πάνω σε φυλάκιο της ιρακινής αστυνομίας. Εντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί, και περισσότεροι από 56 τραυματίστηκαν. Η επίθεση, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ιερός Πόλεμος», που φέρεται να έχει ηγέτη τον αλ Ζαρκάουι, σημειώθηκε πολύ κοντά στο κτίριο που στεγάζονται οι ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Λίγο αργότερα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου του κυβερνήτη της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα ο ίδιος και δύο φρουροί του να σκοτωθούν και άλλοι 10 περαστικοί να τραυματιστούν. Τη λύπη τους για τη δολοφονία του Αλί Ράντι αλ Χαϊντάρι εξέφρασαν οι ΗΠΑ. Σε άλλο σημείο της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες από έκρηξη βόμβας.

Ενώ στην ιρακινή πρωτεύουσα επικρατούσε χάος, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονταν και σε άλλες πόλεις. Πεδίο αλλεπάλληλων επιθέσεων έγινε, χτες, η Σαμάρα. Στο κέντρο της πόλης από αυτοσχέδια βόμβα στην άκρη του δρόμου σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί στρατιώτες. Σε παρόμοια επίθεση, σε κοντινό δρόμο, σκοτώθηκαν 2 πολίτες και τραυματίστηκε ένας τρίτος. Νοτίως της πόλης, από έκρηξη βόμβας την ώρα που περνούσε ιρακινή περίπολος, σκοτώθηκαν 3 άνδρες των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ στα περίχωρα της πόλης ένοπλοι σκότωσαν 1 Τούρκο οδηγό που εργαζόταν για τις κατοχικές δυνάμεις.

Στην Μπαακούμπα από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί εθνοφρουροί και τραυματίστηκαν 2, ενώ στο Μπάλαντ σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος. Η αμερικανική κατοχική διοίκηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι σκοτώθηκε και 5ος Αμερικανός στρατιώτης, το τελευταίο 24ωρο, «σε επιχείρηση ασφαλείας στην επαρχία αλ Ανμπάρ». Στο Τικρίτ πυρπολήθηκαν 2 εκλογικά τμήματα. Τέλος, στο Νότιο Ιράκ, στην Αμάρα, δολοφονήθηκαν από αγνώστους 2 σιίτες ιερωμένοι.

Εντείνεται ο προβληματισμός

«Ο ΟΗΕ θα πρέπει να επανεξετάσει με σοβαρότητα το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τη διενέργεια των εκλογών και να κρίνει αν είναι ρεαλιστικό και εφικτό» επισήμανε, χτες, ο δοτός πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι αλ Γιαουάρ, προσθέτοντας, ουσιαστικά, και τη δική του φωνή σε εκείνους που τάσσονται υπέρ της αναβολής των εκλογών. Αν και ο Γιαουάρ απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, πετώντας «το μπαλάκι των ευθυνών» στον ΟΗΕ, τόνισε ότι αν «ένα μέρος του πληθυσμού λόγω των επιθέσεων δεν καταφέρει να προσέλθει στις κάλπες, τότε οι εκλογές θα έχουν αποτύχει».

Παρά την κλιμακούμενη βία και τη, σχεδόν ολοφάνερη, αδυναμία διεξαγωγής ομαλών εκλογών, η Ουάσιγκτον, επισήμως τουλάχιστον, επιμένει ακόμη στην πραγματοποίησή τους κατά την προκαθορισμένη ημερομηνία. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λίλαν, υπογράμμιζε, χτες, ότι «σε μεγάλο μέρος του Ιράκ επικρατεί ηρεμία και κατά συνέπεια οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά γιατί η πλειοψηφία των Ιρακινών το επιθυμούν». Ο Μακ Λίλαν επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Μπους είχε τηλεφωνική συνομιλία με το δοτό πρωθυπουργό Αλάουι, αλλά δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν έγινε καμία αναφορά στο ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών.

«Μέτρα εκτάκτου ανάγκης» για τον ιρακινό στρατό

Την πιθανότητα να τοποθετηθούν, τουλάχιστον, 10 Αμερικανοί στρατιωτικοί ως σύμβουλοι στην ηγεσία κάθε τάγματος του νεοσύστατου ιρακινού στρατού εξετάζει το Πεντάγωνο και η στρατιωτική ηγεσία των κατοχικών δυνάμεων. Αυτό υποστηρίζει, με άρθρο της, η αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», όπου αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση εξετάζεται πολύ σοβαρά, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες λιποταξίες, αλλά και οι χαμηλότατες επιδόσεις στο πεδίο της μάχης.

Αν, τελικά, υιοθετηθεί αυτή η λύση, θα είναι συνέχεια της σποραδικής τοποθέτησης στις γραμμές των ιρακινών ταγμάτων Αμερικανών στρατιωτών, μια κίνηση που έγινε με στόχο να βοηθήσουν με την «εμπειρία τους» αλλά και να λειτουργήσουν εμψυχωτικά. Τελικά, όπως φαίνεται όμως, το πρώτο αυτό μέτρο δεν απέδωσε ιδιαίτερα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ