Τετάρτη 5 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Στο εδώλιο ο Πινοτσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Ενα βήμα πιο κοντά στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε από χτες ο πρώην δικτάτορας Αουγούστο Πινοτσέτ, αφού και το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής έκρινε ότι οι λόγοι υγείας που επικαλείται η υπεράσπισή του δεν μπορούν να σταματήσουν τη διαδικασία και είναι σε θέση να προσαχθεί σε δίκη και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για δολοφονίες και απαγωγές που του έχουν απαγγελθεί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε, με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά, προηγούμενη δικαστική απόφαση, η οποία απέρριπτε το αίτημα της υπεράσπισης του 89χρονου Πινοσέτ, ότι δεν έχει την πνευματική διαύγεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ανακοίνωσε αξιωματούχος του δικαστηρίου. Οσο για τις κατηγορίες που θα αντιμετωπίσει έχουν να κάνουν με τη λεγόμενη «Επιχείρηση Κόνδορας», το συντονισμένο σχέδιο εξολόθρευσης αντικαθεστωτικών από τις στρατιωτικές κυβερνήσεις της Νότιας Αμερικής, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Οπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «El Mundo», επικαλούμενη τα μέσα ενημέρωσης της Χιλής, η απόφαση είναι αμετάκλητη αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νομική μάχη αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι συνήγοροι του Πινοτσέτ έχουν ακόμα τη δυνατότητα να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της δίκης.

Εξάλλου, ενώπιον της δικαιοσύνης θα βρεθούν επίσης δέκα αξιωματικοί της DINA, της μυστικής αστυνομίας επί δικτατορίας Πινοτσέτ, κατηγορούμενοι για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και ο ιδρυτής της DINA, απόστρατος στρατηγός Μανουέλ Κοντρέρας.

Μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν είναι η απαγωγή των σκηνοθετών Κάρμεν Μπουένο Σαλίνας και Χόρχε Μίλερ Σίλβα, καθώς και άλλων έξι ατόμων, τα οποία εξακολουθούν να αγνοούνται, σχεδόν 30 χρόνια μετά τη σύλληψή τους. Η «Επιχείρηση Κολόμπο» ήταν μία εκστρατεία παραπληροφόρησης, που είχε αναλάβει η DINA, ενόσω αυξάνονταν οι καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χιλή του Πινοτσέτ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ