Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τους ενώνει η λιτότητα

Γρηγοριάδης Κώστας

Χάσμα βαθύ και αγεφύρωτο υποτίθεται πως χώριζε τα δυο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας, το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) και το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU). Ολ' αυτά, όμως, μέχρι τις πρόσφατες εκλογές και το γνωστό αποτέλεσμά τους. Μόλις χρειάστηκε έβαλαν στην άκρη τα... μίση και αφού «τα βρήκαν» στη νομή της εξουσίας, διαμόρφωσαν την κυβέρνηση του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού.

Του λόγου το αληθές βεβαίωσαν οι προχτεσινές δηλώσεις τόσο του απερχόμενου καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ όσο και της Αγγελας Μέρκελ που θα αναλάβει τον θώκο της καγκελαρίας. Ο πρώτος κάλεσε τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) να υποστηρίξουν το μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό με τις χριστιανικές ενώσεις (CDU-CSU) υπό την Αγγελα Μέρκελ, ενώ η τελευταία κάλεσε τις χριστιανικές ενώσεις να παραμερίσουν τις επιφυλάξεις τους και να εγκρίνουν τη συμφωνία που θα επιτρέψει την υλοποίηση του μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Αν προεκλογικά τους χώριζε κάτι, αυτό ήταν η νομή της εξουσίας. Αν τώρα ενώνει κάτι - σοσιαλδημοκράτες, χριστιανοδημοκράτες, φιλελεύθερους κλπ. - αυτό είναι η εφαρμογή σκληρής πολιτικής λιτότητας για το γερμανικό λαό και η προώθηση των αντεργατικών διαρθρωτικών αλλαγών, προσφέροντας άλλοθι - εκτός των άλλων - για την ενίσχυση της αντιλαϊκής πολιτικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ