Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα δημαγωγικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να αποτελέσει και τον ορισμό της υποκρισίας ή της δημαγωγίας. Αναφερόμαστε στη χτεσινή αντιπαράθεση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και, μάλιστα, για τομείς, όπου και τα δυο κόμματα έχουν δώσει απλόχερα δείγματα της ...ανθυγιεινής πολιτικής τους. Αναφερόμαστε στους τομείς της Υγείας και των μεταναστών.

Η βασική εικόνα της αντιπαράθεσης, πάντως, μπορεί να συνοψιστεί στα εξής: Η κυβέρνηση δεν κάνει όσα ζητούσε όταν ήταν αντιπολίτευση, και το ΠΑΣΟΚ ζητά να γίνουν όσα δεν έκανε όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Εικόνα που δεν ισχύει μόνο για τα προαναφερόμενα θέματα. Αποτελεί τον γενικό κανόνα. Αλλωστε, όπως φανερώνει η υπερτριαντάχρονη πλέον εμπειρία της μεταπολιτευτικής περιόδου, ο χρυσός κανόνας του δικομματισμού επιβάλλει να κυβερνάς προς όφελος της πλουτοκρατίας και να αντιπολιτεύεσαι, μοιράζοντας γενικόλογες υποσχέσεις και κάνοντας δημαγωγία, για να μαζεύεις ψήφους...

ΚΑΤΑ Τ' ΑΛΛΑ, η σκανδαλολογία συνεχίζεται κανονικά. Κι απ' ό,τι φαίνεται, θα τραβήξει για πολύ ακόμη. Και δεν αποκλείεται, κατά καιρούς, να ενισχύεται και να δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Ιδιαίτερα, όποτε γίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων...

ΣΚΑΛΙ ΣΚΑΛΙ κατεβαίνει η δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, και ποτέ δεν ήταν τόσο χαμηλή όσο σήμερα, αφότου ανέλαβε την εξουσία το Γενάρη του 2001. Μόλις το 37% των πολιτών εγκρίνει την πολιτική του, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN και της εφημερίδας «USA Today».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ακόμη και στον τομέα της τρομοκρατίας, όπου ο Τζ. Μπους - λόγω των γνωστών εξελίξεων - έπαιρνε πολύ μεγάλα ποσοστά, τώρα είναι σαφώς μικρότερα. Το Νοέμβρη του 2001 το 87% των Αμερικανών ενέκρινε την πολιτική του κ. Μπους και το 86% ήταν ικανοποιημένο από την «αντιτρομοκρατική» πολιτική του. Σήμερα τα ποσοστά αυτά είναι 48% και 49% αντίστοιχα. Ελπίζουμε σε μερικούς μήνες, να είναι ακόμη μικρότερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ