Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Φόβος για νέες επιθέσεις

Υπό το φόβο να δεχτεί νέα επίθεση τελεί η Ελληνική Δύναμη στο Αφγανιστάν, μετά το προχτεσινό επεισόδιο - το πρώτο κατά την τριετή παρουσία της στη χώρα αυτή - που προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό δύο επαγγελματιών οπλιτών. Μάλιστα έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφάλειας, ουσιαστικά παραμένουν εντός στρατοπέδου, αφού οι κινήσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Παρόλο που από τις ελληνικές αρχές δε δίνεται πλήρης εικόνα για το προχθεσινό συμβάν, γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι η επίθεση δεν ήταν τυφλό χτύπημα στη ΝΑΤΟική δύναμη, αλλά είχε γίνει στόχος η ελληνική δύναμη. Επίσης έγινε γνωστό και δε διαψεύστηκε από τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ότι μετά την έκρηξη της αυτοσχέδιας νάρκης, που ανατίναξε το ελληνικό όχημα, ακολούθησε και απόπειρα επίθεσης στην ακινητοποιημένη στρατιωτική φάλαγγα με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που την απέτρεψαν με μαζικά πυρά Ελληνες, Αμερικάνοι, Βρετανοί και άλλοι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες. Αυτό σημαίνει, ότι η ελληνική δύναμη, μαζί με τις άλλες κατοχικές δυνάμεις, ενεπλάκη σε σύγκρουση όπου έγινε η χρήση των όπλων.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνει απεμπλοκή αλλά ανοιχτό μένει και το ενδεχόμενο για παραπέρα εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κατοχή του Αφγανιστάν. Σύμφωνα μάλιστα με χτεσινά δημοσιεύματα στον Τύπο, η ελληνική δύναμη Αφγανιστάν συμμετέχει και σε αποστολές εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, πράγμα που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από ελληνικές στρατιωτικές πηγές. Ανοιχτό πάντως είναι το θέμα της ενίσχυσης της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, καθώς υπάρχει αίτημα του ΝΑΤΟ, αφ' ενός, για ανάληψη ρόλων «ανασυγκρότησης» σε απομακρυσμένες από την Καμπούλ περιοχές (βόρειο Αφγανιστάν) και, αφ' ετέρου, για την ενίσχυση της υπάρχουσας στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ, όπως αποστολή επιθετικών ελικοπτέρων και άλλων μέσων.

Στο μεταξύ, αυτή τη στιγμή οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν στο Αφγανιστάν ένα τάγμα Μηχανικού ειδικής σύνθεσης, με προσωπικό 122 ατόμων, ένα κινητό στρατιωτικό νοσοκομείο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με προσωπικό 45 ατόμων και από την 1η Δεκέμβρη αναλαμβάνουν τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου σε πρώτη φάση θα απαιτηθούν πάνω από 40 στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος, από το Ισραήλ που βρίσκεται, δήλωσε: «Εχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των στελεχών μας που υπηρετούν εκεί, ενώ μετά τα τελευταία γεγονότα τα μέτρα αυτά είναι ενισχυμένα. Θέλω λοιπόν να διαβεβαιώσω ότι τόσο όσο η ελληνική διοίκηση, όσο και η διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν κάνουν ό,τι απαιτείται για την ασφάλεια του προσωπικού μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ