Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αυξημένα καθήκοντα

Δεκάδες χιλιάδες λαού απ' όλη τη χώρα διαδήλωσαν το Σάββατο στην Αθήνα, συμμετέχοντας μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Η δίμηνη και πλέον προετοιμασία της κορυφαίας για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα λαϊκής κινητοποίησης, στέφτηκε με επιτυχία. Τόσο η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των μικρών ΕΒΕ, της νεολαίας, των γυναικών από τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα στη συγκέντρωση, όσο και το πλατύ άνοιγμα που πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις στους χώρους δουλιάς και τους κλάδους προκειμένου να δοθεί απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική αλλά και στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται.

Το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ αποτέλεσε ένα μαζικό βήμα καταδίκης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Εστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν το κεφαλαίο, ότι αυτοί και οι συμπαίκτες τους, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, δεν παίζουν σε άδειο γήπεδό. Οτι χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται απέναντί τους, αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν στο σύνολό της την πολιτική που προωθεί την παραπέρα αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, προς όφελος των εργοδοτικών υπερκερδών.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο εργαζόμενων που βρίσκονται στη δίνη της αντεργατικής επίθεσης. Των εργατριών της «Σεξ Φορμ», που αγωνίζονται για 80 σχεδόν μέρες έξω από την πύλη του εργοστασίου. Των απολυμένων των «Κλωστηρίων Νάουσας», που πετιούνται στο δρόμο μετά από δεκαετίες δουλιάς. Των συναδελφισσών τους από την «Τρικολάν», που βιώνουν από πρώτο χέρι την κοροϊδία των προγραμμάτων απασχόλησης, χωρίς ούτε στιγμή να παραιτούνται από το αίτημα για σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Των καπνεργατών και των καπνεργατριών της Μακεδονίας, που χάνουν τη δουλιά τους εξαιτίας της αντιαγροτικής - αντεργατικής πολιτικής της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στο πλευρό όλων αυτών, το ΠΑΜΕ έδωσε και δίνει μάχη. Στο καμίνι του καθημερινού αγώνα έμαθαν να ξεχωρίζουν τους εχθρούς και τους φίλους τους. Είδαν ποιο είναι το αποκούμπι κάθε εργαζόμενου. Εβαλαν ψηλά τον πήχη, στο ύψος των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών τους. Δε συμβιβάστηκαν με τις σειρήνες της υποταγής, δεν παραιτήθηκαν από τα δίκαια αιτήματά τους, αναγνωρίζοντας τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων τους. Γνώρισαν την αξία της ταξικής αλληλεγγύης. Διάλεξαν όχθη, με το συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους βαστάζους του σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

Επόμενος κορυφαίος σταθμός είναι η απεργία στις 14 του Δεκέμβρη. Μια μάχη που δίνεται στον απόηχο του πανελλαδικού συλλαλητηρίου. Αξιοποιώντας και την επιτυχία του, οι ταξικές δυνάμεις μπορούν και πρέπει με ορμή και αποφασιστικότητα να ανοιχτούν στους χώρους δουλιάς. Να καλέσουν κάθε εργάτη και υπάλληλο στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, σε συμμετοχή στις ταξικές απεργιακές συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει το Πανεργατικό Μέτωπο σε κάθε πόλη. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε και αυτή η μάχη να δοθεί με επιτυχία.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ