Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ισοπεδώνουν πόλεις στα σύνορα με Συρία

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα συνεχιζόταν, χτες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η μαζική εκκαθαριστική επιχείρηση των κατοχικών δυνάμεων με επίκεντρο την πόλη Χουσάιμπαχ στα σύνορα με τη Συρία. Οι ίδιες οι κατοχικές δυνάμεις αναγνώριζαν ότι οι μάχες είναι εξαιρετικά σκληρές και ότι η αντίσταση που συναντούν είναι «πολύ μεγάλη». Συγκρούσεις σημειώνονται στους δρόμους, ενώ έφοδοι πραγματοποιούνται σε τεμένη, σχολεία, δημόσια κτίρια... Επισήμως έχουν ανακοινωθεί 36 αντάρτες νεκροί και 1 πεζοναύτης, ενώ δε γίνεται πουθενά λόγος για όλους τους αθώους πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους ή σε καταυλισμούς προσφύγων, γύρω από την εμπόλεμη ζώνη. Με ανακοίνωσή της, η «αλ Κάιντα» καλεί τις κατοχικές δυνάμεις να αποσυρθούν άμεσα από την περιοχή, «αλλιώς θα αρχίσει να τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους».

Από την πλευρά τους, ολοένα και περισσότεροι σουνίτες αξιωματούχοι καλούν τις κατοχικές δυνάμεις και την «κυβέρνηση» Τζαφάρι να σταματήσει όλες αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά αστικών κέντρων, κατά τη διάρκεια των οποίων τα μεγάλα θύματα είναι οι αθώοι πολίτες, γεγονός που προκαλεί αγανάκτηση στους κόλπους της σουνιτικής κοινότητας και καλλιεργεί το έδαφος για περαιτέρω ενίσχυση των ανταρτών. Μέχρι χτες βράδυ, πάντως, οι εκκλήσεις των σουνιτών δεν είχαν εισακουστεί.

Την ίδια στιγμή, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονταν. Στη Βαγδάτη, το βράδυ, από επίθεση αυτοκτονίας σε σημείο ελέγχου του αμερικανικού στρατού, σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί στρατιώτες. Το απόγευμα, εκρηγνυόταν άλλο ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στη συνοικία Ντούρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι, οι 6 αστυνομικοί, ενώ σε άλλη συνοικία, από επίθεση με όλμους κοντά σε τουρκομανική λέσχη σκοτώθηκαν 5 πολίτες. Στη Μοσούλη, άγνωστοι δολοφόνησαν έναν τουρκομάνο δημοσιογράφο, ενώ στο Κιρκούκ επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε κατά φυλακίου πετρελαιαγωγού, όπου σκοτώθηκε 1 στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 12.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ