Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
4η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΏΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Δεν πέρασαν τα σχέδια των ΗΠΑ

Με άδεια χέρια επιστρέφει ο Μπους από τη Λατινική Αμερική

Χιλιάδες οι διαδηλωτές στο Μαρ ντελ Πλάτα

Associated Press

Χιλιάδες οι διαδηλωτές στο Μαρ ντελ Πλάτα
ΜΑΡ ΔΕΛ ΠΛΑΤΑ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.--

Οι μαχητικές διαδηλώσεις στην Αργεντινή και αλλού, ο αγώνας των λαών της Λατινικής Αμερικής ουσιαστικά επέσπευσαν την αποχώρηση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους από την η 4η Σύνοδο των χωρών της Αμερικής πριν καν τελειώσει. Ετσι, ένα πολυδιαφημισμένο ταξίδι «υψηλής εξωτερικής πολιτικής» κατέληξε σε ένα ακόμη φιάσκο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έφυγε με άδεια χέρια, αφού η προσπάθεια να προχωρήσει στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για την Αμερική (ALCA) απέτυχαν, εξαιτίας της πλήρης αντίθεσης που εξέφρασαν οι χώρες του «Μερκοσούρ», Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη και η Βενεζουέλα που έγινε πλήρες μέλος μόλις τον προηγούμενο μήνα. «Είμαστε σταθεροί σαν βράχοι», θα δηλώσει μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας, που εξάλλου πριν την έναρξη και μιλώντας σε χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συρρεύσει στο στάδιο Μουντιαλίστα είχε τονίσει: «Μόνο ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό και οι λαοί μας να έχουν ένα καλύτερο αύριο... Εδώ θα κάνουμε την "κηδεία" της ALCA». Επίσης, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακήρυξε σε «νίκη» το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Νίκη ενάντια σε ένα σχέδιο που το χαρακτήρισε καταστρεπτικό για τους εργάτες της Λατινικής Αμερικής αλλά και τον κύριο μοχλό προσάρτησης όλης της Λατινικής Αμερικής.

Από τις εκδηλώσεις «υποδοχής» του Μπους στη Βραζιλία

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις «υποδοχής» του Μπους στη Βραζιλία
Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για την ALCA απεικονίστηκε ακόμη και στο επίσημο κείμενο συμπερασμάτων, όπου διατυπώνονται δύο απόψεις: οι 29 χώρες τονίζουν ότι υποστηρίζουν την προώθηση της προτεινόμενης ζώνης ελεύθερου εμπορίου στην Αμερική και τα υπόλοιπα πέντε κράτη δηλώνουν ότι δεν είναι έτοιμα για τη δημιουργία της ζώνης.

Η απόφαση ελήφθη μετά από ώρες διαβουλεύσεων πίσω από κλειστές πόρτες, με ενδεικτικό στοιχείο το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε με σχεδόν οκτώ ώρες καθυστέρηση. Κατά το «Ρόιτερς», οι ΗΠΑ, το Μεξικό και άλλες χώρες που συντάσσονται με την πρόταση της δημιουργίας της ζώνης ελεύθερου εμπορίου ήλπιζαν ότι θα οριζόταν κάποια ημερομηνία εντός του Απρίλη για την προώθηση των συζητήσεων, ωστόσο στην ιδέα αυτή αντιπαρατάχθηκαν σθεναρά η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη και η Βενεζουέλα. Και χωρίς τους «γίγαντες» τι είδους ακριβώς Ζώνη μπορεί να γίνει;

Ακριβώς αυτό γνώριζε ο Πρόεδρος Μπους και τράπηκε σε άτακτο φυγή, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση και μόνο κάνοντας μια γενική πρόταση για ανανέωση των διαπραγματεύσεων κάποια στιγμή το 2006. Υποτίθεται ότι υπάρχει ένα consensus (συναίνεση) ανάμεσα στα 29 από τα 34 κράτη της συνόδου κορυφής για διαπραγματεύσεις πριν τον Απρίλη του 2006. Φυσικά, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Στέφεν Χάντλεϊ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία σε κάθε Σύνοδο και επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός πως δεν υπήρξε συμφωνία σημειώθηκε πρόοδος, αφού όλοι συζήτησαν το θέμα, που ορισμένοι είχαν εξ αρχής θελήσει να θάψουν.

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στη σκιά διαδηλώσεων, στη διάρκεια των οποίων δεν έλειψαν και συγκρούσεις με την αστυνομία τόσο στο θέρετρο Μαρ ντελ Πλάτα όσο και στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Αϊρες, με αποτέλεσμα να διενεργηθούν 87 συλλήψεις, ενώ πέντε διαδηλωτές μέχρι την Κυριακή «αγνοούνταν».

Η σκυτάλη στη Βραζιλία

Την Κυριακή, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων πήραν οι Βραζιλιάνοι, που η χώρα τους αποτελούσε τον επόμενο σταθμό της περιοδείας Μπους με αφορμή τη 4η Σύνοδο των χωρών της Αμερικής. Διαδηλώσεις έγιναν στο κέντρο του Σάο Πάολο κατά του Τζορτζ Ου. Μπους, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπραζίλια όσο και σε άλλες πόλεις έξω από υπουργεία και από το σημείο που ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υποδεχόταν για γεύμα τον Μπους. Ο Μπους πάντως άδραξε την ευκαιρία και, σε δηλώσεις του από τη Βραζιλία, κάλεσε τους Λατινοαμερικανούς να απορρίψουν όλες τις «πρωτοβουλίες και προσπάθειες που αναστρέφουν τη δημοκρατική πορεία των χωρών τους», που εάν και δεν ονομάτισε όλοι γνωρίζουν ότι στρεφόταν κατά του Ούγο Τσάβες...

Τελευταίος σταθμός χτες ο Παναμάς, όπου η υποδοχή ήταν η αρμόζουσα. Διαδηλώσεις παντού.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org