Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Σκόπιμα παραπλανητικά στοιχεία»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει από το Φλεβάρη του 2002 την κυβέρνηση Μπους πως ο πληροφοριοδότης τους σχετικά με τους δεσμούς της «Αλ Κάιντα» με το Ιράκ τις είχε τροφοδοτήσει με «σκοπίμως παραπλανητικά» στοιχεία. Το συνταρακτικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από απόρρητο έγγραφο της μυστικής υπηρεσίας του στρατού των ΗΠΑ (DIA), το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας και χαρακτηρίστηκε ως «δραματικό τεκμήριο πως οι κυβερνητικές διακηρύξεις πριν τον πόλεμο ήταν παραπλανητικές».

Το έγγραφο της DIA περιγράφει με τρόπο κριτικό τις σχετικές πληροφορίες, για την εκπαίδευση ισλαμιστών στην κατασκευή φονικών αερίων στο Ιράκ, που προέρχονταν από τον Ιμπν αλ Σάιχ αλ Λίμπι, ριζοσπάστη ισλαμιστή προσκείμενο στον Μπιν Λάντεν, ο οποίος υπήρξε εκπαιδευτής σε στρατόπεδο της «Αλ Κάιντα» στο Αφγανιστάν πριν τη σύλληψή του από τις αμερικανικές δυνάμεις στα τέλη του 2001. Η DIA δε θεωρεί στο έγγραφο αξιόπιστες τις πληροφορίες του κι οι πράκτορές της καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο άνθρωπος αυτός «παραπλανεί σκοπίμως».

Παρά ταύτα, οκτώ μήνες αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε κατηγορήσει ανοιχτά την ιρακινή κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν ότι είχε εκπαιδεύσει μέλη του τρομοκρατικού δικτύου του Οσάμα μπιν Λάντεν στην κατασκευή δηλητηρίων και θανατηφόρων αερίων.

Τις κατηγορίες αυτές είχε επαναλάβει και το Φλεβάρη του 2003, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για να δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, έκθεση ανεξάρτητου οργανισμού του ΟΗΕ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ πρέπει να καταβάλουν στο Ιράκ, ποσό ύψους 208 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση των υπερτιμολογήσεων του αμερικανικού πετρελαϊκού ομίλου «Χάλιμπάρτον» («Halliburton»), όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς». Η έκθεση, την οποία επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, συντάχθηκε από την επιτροπή ελέγχου του Ταμείου Ανάπτυξης για το Ιράκ, με βάση αναφορές του Πενταγώνου, της αμερικανικής κυβέρνησης και εταιριών ελέγχου λογιστικών βιβλίων.

Η αναφορά γίνεται για την εταιρία «Kellog Brown and Root» (KBR - «Κέλογκ Μπράουν αντ Ρουτ»), θυγατρική της «Halliburton», που συνολικά έχει αποκομίσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τις δραστηριότητές της στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org