Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τιμήθηκε η 88η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης

Μεγάλες ήταν οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις τιμής σε όλη τη Ρωσία. Στιγμιότυπο από τη Μόσχα

Associated Press

Μεγάλες ήταν οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις τιμής σε όλη τη Ρωσία. Στιγμιότυπο από τη Μόσχα
Για πρώτη φορά φέτος στη Ρωσία η 7η Νοέμβρη δεν ήταν αργία, αφού η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τη συναίνεση, αν όχι με το σχεδιασμό του Κρεμλίνου, προχώρησε στην κατάργησή της και στην καθιέρωση μιας νέας αργίας, 3 μόλις μέρες νωρίτερα, στις 4 Νοέμβρη, που καθιερώθηκε ως «μέρα της εθνικής ενότητας». Η εξέλιξη αυτή, σε αντίθεση με τους εμπνευστές της, όχι μόνο δεν οδήγησε στη μείωση του μεγέθους των γιορτασμών της Επανάστασης, που κάθε χρόνο πραγματοποιούν οι κομμουνιστές της Ρωσίας, αλλά στην αύξηση των εκδηλώσεων, της συμμετοχής, αλλά και στη σύνδεση του νοήματος της Οκτωβριανής Επανάστασης με τα καθήκοντα που θέτει σήμερα το κομμουνιστικό κίνημα της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας, καθιερώνοντας τη νέα επέτειο της «εθνικής ενότητας», έδωσαν την αφορμή και επέτρεψαν σε περίπου 3 χιλιάδες νεοναζιστικά στοιχεία να παρελάσουν στις 4/11 στους δρόμους της Μόσχας, φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα, όπως «η Ρωσία στους Ρώσους» και «έξω οι ξένοι». Σε ορισμένες περιπτώσεις τα φασιστικά στοιχεία ήρθαν αντιμέτωπα με την οργή των Μοσχοβιτών.

Οι εκδηλώσεις

Ο Οκτώβρης τιμήθηκε απ' άκρη σ' άκρη, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρώτο μισό της μέρας έγιναν καταθέσεις λουλουδιών στα μνημεία του Λένιν, ενώ μετά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά και υπέρ της υπεράσπισης του Μαυσωλείου του Λένιν.

Στη Μόσχα στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πάνω από 25 χιλιάδες λαού, ενώ κυρίαρχο ήταν το μπλοκ των διαδηλωτών του ΚΚΡΟ. Στη διαδήλωση στη Μόσχα έλαβε μέρος και ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, ο οποίος απευθύνθηκε με χαιρετισμό στους διαδηλωτές, ζητώντας να παίξουν ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση της σοβιετικής ιστορίας της χώρας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαστρέβλωσης.

Στην πόλη των τριών επαναστάσεων, στο Λένινγκραντ, χιλιάδες διαδηλωτές τίμησαν τον Κόκκινο Οκτώβρη, με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που κατέληξε σε συγκέντρωση δίπλα από το πλοίο της Επανάστασης, το «Αβρόρα». Εδώ πιο έντονη ήταν και η παρουσία του μπλοκ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, ενώ στη συγκέντρωση μίλησε ο Β. Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ.

Μαζικές εκδηλώσεις έγιναν και σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, όπως και στην πρωτεύουσα Κίεβο. Οι διαδηλωτές, ξεκινώντας από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας, κατέληξαν στο άγαλμα του Λένιν, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, στην οποία μίλησε ο Π. Σιμονιένκο, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας.

Ανακοινώσεις των ΚΚ της Ρωσίας

Σε ανακοίνωσή του για τη μέρα της Επανάστασης, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Πολλές κατακτήσεις της σοβιετικής εποχής μπήκαν ως βάση για τη σύγχρονη ανθρωπότητα. Ολα αυτά πρέπει να τα θυμόμαστε. Μιας κι η αγάπη προς την Πατρίδα δεν μπορεί να είναι μισή. Ο πατριωτισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σεβασμό στο παρελθόν της χώρας. Η κατάργηση της γιορτής της 7ης Νοέμβρη δε θα στέψει κανέναν με τις δάφνες των ηρώων. Το τεράστιο δυναμικό της σοβιετικής ιστορίας θα υπηρετήσει και την υπόθεση της αναγέννησης των λαών μας. Μόνο με στήριγμα την απογείωση της σοβιετικής εποχής μπορεί να πραγματοποιηθεί το ρωσικό πέρασμα στον 21ο αιώνα».

Στην ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) σημειώνει την αύξηση της επίθεσης «ενάντια στον κομμουνισμό και την ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος» και προσθέτει πως «σήμερα οι ρωσικές αρχές σε πολλές πόλεις προσπαθούν να απαγορεύσουν στους κομμουνιστές και στους ανθρώπους της εργασίας να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις προς τιμήν της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Απειλούν τον κόσμο με τα αστυνομικά ρόπαλα, δικαστικές διώξεις και πρόστιμα». Το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, με την ανακοίνωσή του σημειώνει πως αυτές οι απειλές δεν είναι σε θέση να κλονίσουν τους κομμουνιστές, όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και καλεί τους ανθρώπους της εργασίας σε ενίσχυση της ταξικής πάλης, του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Μήνυμα Λουκασένκο για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Με καταθέσεις λουλουδιών στο μνημείο του Λένιν στο Μινσκ, εκ μέρους των πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, τιμήθηκε η Οκτωβριανή Επανάσταση στη Λευκορωσία. Εκεί η 7η Νοέμβρη παραμένει αργία, ενώ με μήνυμά του προς λαό για τη Μέρα της Οκτωβριανής Επανάστασης ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η Οκτωβριανή Επανάσταση άλλαξε τη μοίρα της Λευκορωσίας, έδωσε μια ισχυρή ώθηση στην κοινωνική και πνευματική αναγέννηση του λαού μας. Οι Λευκορώσοι απέκτησαν το δικό τους κράτος, συγκρότησαν μια υψηλή τεχνολογικά βιομηχανία, μια σύγχρονη αγροτική οικονομία, μια πρωτοπόρο επιστήμη και πολιτισμό.

Ιδιαιτερότητες της σύγχρονης Λευκορωσίας είναι η πολιτική κι οικονομική σταθερότητα, η πολιτική συναίνεση και η φροντίδα για όλους. Η χώρα μας με σιγουριά βαδίζει στο δρόμο που διάλεξε ο λαός, στη βάση του οποίου βρίσκονται τα κληρονομημένα από τον Οκτώβρη ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ